Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Tro ikke på alt du leser!

Landbruks- og matdepartementet vurderte i 2014 å innføre regler om at sopp-plukking skulle være forbeholdt fastboende i kommunen det ble plukket i. Dette kunne Sandbakken markastue fortelle på sine nettsider. I 2017 kunne bestyreren på Kobberhaughytta fortelle at de skulle slutte med nybakte boller.

Den tradisjonsrike turistforeningshytta i Nordmarka droppet bollene til fordel for øl og vin til et mer trendy publikum.

Felles for begge disse nyhetene var at de ble presentert tidlig i april, faktisk så tidlig som  1. april! Aprilspøkene har ingen grenser, og selvfølgelig har de nådd marka også.

Brevet som satte en støkk i mange sopp-plukkere. Helt til de så datoen.

Soppforbud på Sandbakken
Sandbakken-spøken var lansert av undertegnede som da var vertskap på serveringsstedet sør i Østmarka sammen med Irene Asphaug. Sopp var (og er) viktig for Sandbakken med både soppkurs og soppkontroller midt i et meget godt soppterreng.  Facebook-nyheten ble dokumentert med en faksimile av en høringsforespørsel skrevet på Landbruks- og matdepartementets brevpapir hvor det ble forklart at de ønsket å begrense profesjonelle plukkeres tilgang på disse godene og derfor ønsket å innføre en regel tilsvarende den for multer i Troms og Finnmark. Departementets folk kunne fortelle (noe som faktisk stemmer!) at det under krigen var en regel om at det kun var kommunens egne innbyggere som fikk plukke bær de første to ukene i bærsesongen.  Sandbakkenvertskapet kunne på Facebook bekymret meddele at de var ublide til den kommende regelen som de mente var problematisk for stedet siden det ligger i Oslo kommune tett ved grensen til Ski kommune og Akershus fylke.

Men selv med vår påtatte skepsis var det ikke mange vi klarte å lure. Bare få minutter etter at nyheten var lagt ut, fikk vi kommentarer som «Dette må være aprilspøk!», «Hahaha!!!» og «Gjelder det fleinsopp også?». Andre gikk nesten på limpinnen: «Jeg gikk på jeg, men ingen ting forundrer lenger… ;-)» og «Den eneste aprilsnarren som har lurt meg noen sekunder i dag. Bra jobba!».

Fra DNTs nettside 1. april 2017.

Øl erstatter boller på Kobberhaughytta
Tidligere bestyrer på Kobberhaughytta i Nordmarka Grethe Johnsen, kunne i 2017 fortelle at hun og eieren Oslo og Omegn Turistforening vurderte å gjøre om stedet til en ølhall, en bierstube inspirert fra turisthyttene i Sveits og Østerrike. Nyheten ble sluppet på turistforeningens nettsider og Faceboksider 1. april, hvor bestyrer Grethe forklarte at de ustabile vintrene de siste årene gjorde det langt mer trygt å satse på øl og vin til et stadig mer trendy publikum.

Videre het det: «I vinter har det vært tynt med skiløpere her. Så nå må vi ta noen grep. Vi kutter nå helt ut baking av boller, det går det altfor lite av i forhold til innsatsen vi legger ned. Vi orker rett og slett ikke mer. Men vi ser framover og tenker nytt, fortsetter Johnsen.»

Responsen lot ikke vente på seg, men også her ble det kun humring hos leserne over den dramatiske nyheten.  «Ingen spøk å drive markahytte – jo forresten…» skrev Birgitte, mens Martin foreslo: «Dere bør kontakte Ruter og få satt opp nattbuss direkte fra Kobberhaugshytta til byen. Lykke til med prosjektet.»

Trolljegere i Østmarka
Flere av turistforeningens Vittig-Perer har vært ute i samme ærend datert 1. april. For noen år siden gikk DNTs vandrergruppe (tror jeg det var) ut og fortalte at de hadde fått i oppdrag fra regissøren av «Trolljegeren 2» å skaffe statister til oppfølgeren av den populære filmen som kom i 2010. Filmteamet skulle gjøre opptak i Østmarka og mente, i følge Facebooksiden, at Vandregruppas skjeggete mannlige medlemmer ville gjøre en god jobb som troll i filmen, noe som førte til stor munterhet og mange kommentarer på nettet.

Ved Klemetsrud kirke skulle det hvert 50. år dukke opp noen gjenferdsmunker, i følge Nordstrands blads artikkel datert 1. april.

Munker ved Klemetsrud
En gjenganger av historier som ble presentert på de mange «Mystikk og overtro»-kveldene på Sandbakken, var fortellingen om de italienske munkene som gikk igjen ved Klemetsrud kirke hvert femtiende år. Det såkalte «Klemetsrudsagnet» ble presentert i Nordstrands blad i 1966 og fortalte om hvordan tre munker i 1366 var på vei fra Italia til Nidaros og la turen innom St. Klemetskapellet som lå der kirken på Klemetsrud nå ligger. Historien fortalte videre hvordan munkene var blitt brutalt overfalt og ranet, og så slått i hjel. Likene ble senket i Gjersrudtjern rett nord for kirken. Nordstrand blad fortalte at det hvert femtiende år etter denne grusomme hendelsen var sett gjenferder av de tre mennene. Munkene – den ene uten hode (!) – kom opp av en råk i isen på det lille tjernet, før de gikk med slepende skritt rundt kirken og igjen forsvant i vannet.

Avisen skriver: «Både i 1866 og 1916 påstås det at ellers stø og sanndru mennesker så de tre munkene på deres ferd fra tjernet til kirken og tilbake igjen. Så vidt vi vet, besvimte tre tilskuere, en mann og to kvinner, i 1916. Synet av den hodeløse munken var en for sterk og gruoppvekkende opplevelse», het det.

Går vi denne historien etter i sømmene, finner vi ut at Klemetrud kirke ble bygget i 1933 og det dermed var umulig at munkene tok en tur rundt kirken i 1866 og 1916. Noe kapell har heller ikke ligget på stedet før kirken ble reist. Og sagnet, som Nordstrands blad beskriver som en historie alle gamle Klemetsrudinnbyggere kjenner til, er helt ukjent for de fleste. Og at det beskriver en historie som skal ha skjedd like etter midnatt natten fra 31. mars, og sto på trykk i lokalavisa 1. april kan nok tyde på at muntre journalister her har laget sin egen aprilspøk.

Og hva med 2016? Var det noen som så noen halvdøde hodeløse munker i området mellom Gjersrudtjern og Klemetsrud kirke? Jeg vet ikke – glemte å sjekke. Så da blir det å vente til 2066 for å bekrefte eller avkrefte om dette er sant eller bare en aprilspøk.
(© Even Saugstad/www.østafor.no)

KILDER:
– Sandbakkens nettsider og Facebooksider
– Kobberhaugshyttas nettsider og Facebooksider
– Nordstrands blad, 1. april 1966

FAKTA:
Aprilsnarr
Det å narre april har trolig sammenheng med vårfestene i keisertidens Roma. Under de tøylesløse vårfestene som markerte vårens komme da naturen atter våknet til liv ble lovverket satt til side, og det var en formildende omstendighet dersom en gjorde andre et pek på denne tid. En kastet mel og råtne tomater, snudde oppned på tilværelsen, festet og drakk. Kvinnene kunne gå i mannsklær og vice versa, soldatene kommanderte offiserene, og det utviklet seg spøk og narrestreker. Det har vært pekt på at disse overtredelsene av den vante mønsteret virket som en sosial sikkerhetsventil i det strenge autoritære systemet. (Wikipedia)

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme