Vi som har gått forbi plassen nedenfor Rustadsaga det siste året, har opplevd en skikkelig do-kø. Og jeg snakker ikke om folk i kø for å komme seg på do, men doer i kø for å bli satt ut i marka.
Å være trengende og å være på tur i skogen KAN være en dårlig kombinasjon. Men grunneierne i Østmarka, blant annet Oslo kommune, sørger heldigvis for at problemet kan løses. Ved Katisa fikk vi i fjor et flott, nytt toalettanlegg, moderne utstyrt med tett oppunder wc-standard! Tilsvarende doer skal settes ut flere steder i nærområdet, men Oslo Kommune Bymiljøetaten venter visstnok på godkjenning fra Oslo Kommune Plan- og Bygningstetaten.
To av de fire doene som står i kø ved Rustadsaga skal plasseres på henholdsvis Bråtan ved Nøklevann og ved Ulsrudvann og erstatte de noe slitte og enkle toalettfasilitetene som allerede er der. De to siste doene skal ta turen til sjøs og fylle behovet for trengende gjester på Håøya utenfor Drøbak (som også eies av Oslo kommune).
Også i Lørenskog og Rælingen
Også hovedstadens nabokommuner vet å ivareta behovene til trengende markavandrere. Ved badeplassen ved Mønevann innenfor Losby har Lørenskog kommune satt opp et flott do-bygg. Litt lenger øst i Østmarka, ved badeplassen Åmotdammen, har Rælingen kommune også sørget for et moderne toalettanlegg for turfolket.
Lenger inn i denne delen av Østmarka, ved Geitsjøen og ved Finland (Mønevann) har Lørenskog kommune satt opp enkle men fine utedoer.
Enklere standard
Noen doer har kanskje gått litt ut på dato. Som gammeldassen ved Dølerud som er overtatt av en maurtue og heldigvis erstattet av en ny, fin do knyttet til den ubetjente DNT-hytta. Ved OFA-hytta nederst i Rausjøgrenda er uthuset tydelig merket med «Turdassen» som både indikerer hva som er innenfor døra og hvem som kan bruke fasilitetene.
Utedoer for turfolket finnes også ved den gamle varmestua ved Fjelstadbakken og mellom Vangen og Mosjøen. Felles for disse og «Turdassen»; ta med dopapir selv.
Litt (men ikke mye) høyere standard er det på do-anleggene ved p-plassen ved Sandbakken, ved Skjelbreia og ved demningen/badeplassen ved Nøklevann/Rustadsaga.
På markastuene
I forbindelse med serveringsstedene i marka er det selvfølgelig også toaletter, men disse er forbeholdt stedets kunder og ofte bare åpent i kaféens åpningstid.
På slutten av 11-årsperioden vi drev Sandbakken, var vi så heldige å få byttet de gamle utedoene – som unektelig hadde en noe stram odør om sommeren og var en kald fornøyelse om vinteren – med flotte vannklosett! De nye doene ble åpnet med promp og prakt i januar 2015!
Også kundetoalettene knyttet til Rustadsaga og Mariholtet har blitt kraftig oppgradert de siste årene. På Skullerudstrua og Vangen har kundene kunnet glede seg over WC i lang tid.
Gammeldassens venner
De gode, gamle «gammeldassene», med fritt fall i opp til flere meter, er det langt mellom i marka. Og enda lengre er det mellom tilhengerne av disse innretningene.
Under mottoet «En dass på jordet er bedre enn ti på badet» ble Gammeldassens venner etablert i 1970. Det var programlederne Syversen og Aukrust, begge med fornavn Kjell, som i NRKs «Reiseradioen» gikk i bresjen for denne fanklubben som ønsket å hedre de gode, gamle doene. Dette er nå nesten 50 år siden, og jeg vil tro foreningens aktivitet har avtatt de siste årene…
NESTE UKES BLOGG
…tar utgangspunkt i et lite Facebook-innlegg på Sandbakkens side: «Bongard-rosen blomstrer i november». Les om historien bak blomsten i neste ukes blogginlegg. Kommer torsdag 22. november. Les > HER
FAKTA:
Do-guide for Østmarka:
– Nøklevann/demningen ved Rustadsaga
– Ulsrudvann (terningkast 6)
– Nøklevann, Katisa (terningkast 6)
– Nøklevann, Bråten
– Fjelstadbakken ved varmestua (terningkast 1)
– P-plassen ved Sandbakken
– Ved Skjelbreia
– Mellom Vangen og Mosjøen (liten, litt sør for stien)
– Lutvann, ved badeplassen ved Lut i nordenden
– Ved Finland ved Mønevann
– Ved Geitsjøen (nær leirplassen på Geitrudtangen)
– Ved badeplassen ved Mønevann (ved dammen)
– Ved badeplassen på østsida av Åmotdammen
– Rausjøgrenda ved OFA-hytta mellom Dammen og Nersaga («Turdassen»)
(© Even Saugstad/www.østafor.no)
Men på Sarabråten da! Det er mange som har det som mål for turen så vi trenger do der også! 🙂
Hvis det er planen å fjerne de gamle utedoene rundt omkring, for å erstatte dem med moderne toaletter, så er jo ikke dette bare positivt, hvis de holder stengt vinterstid, slik det nye toalettet ved Katisa har vist seg å være. De fleste av oss må på do også om vinteren!