De må kunne tåle denne karakteristikken; Sigurd Senje og kona Cathrine. Om få dager settes det historiske spillet om Sarabråten nok en gang opp. Sigurd skrev skuespillet i 1976 og de hadde begge roller i oppsetningen de første årene.
Sigurd Senje (1919 – 1993) kom i 1974 ut med boka som rett og slett het «Østmarka». Det hadde da kommet ut mange bøker om Nordmarka og Oslomarka forøvrig, men dette var første bok viet «vårt» skogsområde, og boka ble godt mottatt av både publikum og presse. Et stort, viktig og bilderikt kapittel i boka var om Sarabråten, og det er vel ikke umulig at Senje under arbeidet med dette stoffet tenkte at livet på Sarabråten på 1800-tallet ville være et skuespill verdig. Og slik ble det også; Han skrev manuskriptet til «Spillet om Sarabråten» som ble satt opp første gang på Bøler ungdomsskole i 1976. Året etter ble det vist på tunet ved ruinene etter den standsmessige boligen inne i Østmarka.
Sigurd som Vinje, Cathrine som Sara
Herr og fru Senje involverte seg begge i det lystige, revypregede skuespillet. Cathrine hadde rollen som Haugkjerringa Sara, skikkelsen som har var skrevet inn som en forteller, en som knyttet historien sammen fra før svartedauden til unggutten «Ola» tente på Kuskeboligen i 1971.
Sigurd hadde også flere roller i de første oppsetningene. Rollen som dikteren Vinje som besøkte Thomas Heftye på Sarabråten, passet han perfekt til. Her kommer Vinje med forslaget om å stifte en turistforening, eller som han synger «skipa ein Turistforeining». Vi som var så heldige å se den første forestillingen på Sarabråten, husker også Sigurd Senje som en hissig kommunal vannverksrepresentant som ville rive ned alt av hus på Sarabråten. Jakka som Senje bar i rollen som Vinje i 1976 er for øvrig den samme som Stein Høglund bærer i rollen i dag.
Cathrine Senje (1927 – 2015) tok etterhvert jobben som regissør for forestillingene, og fikk i 2007 Østensjø Bydels kulturpris for innsatsen for spillet og den lokale historien og kulturen. Pengebeløpet prisen utgjorde ga hun i sin helhet videre som støtte til arrangørene av framtidige spill, noe som har sikret at spillet ble satt opp både i 2009, 2011 og 2016.
Historiefomidling
Betegnelsen «Herr og Fru Sarabråtspillet» kan passe på de to, men også «Herr og Fru Østmarka», for de brant begge to for naturen tett ved der de bodde på Oppsal.
Cathrine jobbet som lærer på Skøyenåsen skole. Jeg hadde selv ikke Cathrine (eller fru Senje som vi selvfølgelig sa den gangen) som lærer under mine tre år på Skøyenåsen, men våren 1975 var det noen dager med alternativ undervisning, og da tok Cathrine Senje meg og mine klassekamerater i 9b på tur rundt Nøklevann. Vi så på tufter etter små og store plasser rundt vannet, og min interesse for Østmarka og den nære historien ble unektelig vekket. Cathrine pekte og viste bilder, sammenlignet ruinrester og gjengrodde grunnmurer med bildene i sin manns nylig utkomne bok om Østmarka. Det var som å bli tatt med inn i en ny verden til små og stakkarslige husmannsplasser og til det overdådige Sarabråten. Særlig bildene og historiene fra Sarabråten fasinerte. Her inne, bare noen kilometer fra skolegården og drabantbyene, hadde det vært store bygninger og et yrende selskapsliv hundre år tidligere! Ufattelig. Vi femtenåringene som var med på turen visste vel neppe hvor heldige vi var som fikk en så enestående guide på rundturen. Denne turen var nok viktig grunn for at jeg to år seinere skrev særoppgave om nettopp Sarabråten. Og 39 år seinere skrev bok om samme tema!
Årets forestilling
I år er det tiende gangen gjengen med skuespillere setter i gang og øve inn replikker og finner fram kostymer som passer for å gestalte 150 år gammel storhetstid hos den rike Christiania-borgeren Heftye på Sarabråten.
15. og 16. september er datoer du bør merke deg hvis du skal få med deg årets forestilling. Lørdag er spillestart kl. 15.00, søndag kl. 13.00.
NESTE BLOGG:
Hvem var Korpås-Olsen? Og ikke minst: Hvordan så han ut? Et tidligere ikke publisert bilde av eneboeren som holdt til i en enkel hytte bak Skullerudstua presenteres i neste ukes blogg. > HER
FAKTA:
Spillet om SarabråtenSkrevet av Sigurd Senje
– Oppført første gang i 1976
– Spilles i år på Sarabråten:
–15. september kl. 15.00
–16. september kl. 13.00
Billetter kjøpes på stedet. Best med kontanter. Kr 200,- (pensjonister: 150,- / barn: 100,-)
Guidet tur i Sarabråtenområdet ved Sarabråtens venner før søndagens forestilling. Start fra Sarabråten 11.15.
Arrangør: Østensjø kunstforening
Hei. Vil dere sette opp Spillet om Saranråten nå i 2019? Vet dere evt datoene?
Hei igjen. Spillet vil ikke bli satt opp i år, men ganske sikkert høsten 2020. En ny organisering av skuespillerne/ildsjelene som styrer med Spillet om Sarabråten er i gang i disse dager og stiftelsesmøte for Østensjø Teaterlag (som de vil kalle seg) er på Abildsø skole torsdag 28. februar kl. 18.00 (bygg 6). Der vil også video fra fjorårets stykke bli vist og arrangementet er åpent for alle.
Spillet om Sarabråten vil ikke bli satt opp i 2019, men settes opp igjen i 2020. Østensjø Teaterselskap ble stiftet på Abildsø skole 28. februar 2019. Selskapet vil heretter stå for oppsetningene av Spillet om Sarabråten.