I sommer traff jeg en kar med sykkel ved sørenden av Mosjøen. Han lurte på om det var langt igjen til Kjerringhøgda. På spørsmålet om han hadde kart, svarte han med å fiske opp en mobiltelefon med noe dårlig dekning og viste fram et google-kart han forsøkte å sykle etter.
Jeg kunne fortelle at han var bare 500 meter fra toppen av Kjerringhøgda, men at denne halve kilometeren også hadde en stigning på 120 meter og i tillegg til å være meget bratt også var tungt framkommelig til fots og umulig pr sykkel, slik han hadde planlagt. Han fortalte at det var hit til veienden ved Mosjøen han hadde blitt dirigert da han hadde tastet inn «Kjerringhøgda» på sin smarte smarttelefon…
Jeg har de siste årene ofte truffet på turgåere uten kart. Noen har en dårlig utskrift fra en nettside, noen stoler på skiltene ute i terrenget, noen har en telefon med en kartløsning de mener er god nok og noen regner seg som så godt kjent at de ikke trenger kart.
Selv har jeg alltid med kart! Selv om jeg er godt kjent i Marka, gjør kartet turen komplett. Da vet jeg hva som er rundt neste sving, da vet jeg hvordan jeg skal finne fram om jeg endrer ruteplanene og havner på mer ukjente stier og da kan jeg peke og veilede eventuelt andre jeg treffer underveis. Som det paret jeg traff nær Skyttenbrua. De kom fra Østfold, hadde tatt T-banen til Mortensrud og var nå på vei til Røyrivannskoia. Som veiviser hadde de en elendig utskrift av et oversiktskart funnet på DNTs nettside. Vi tilbød dem å låne kartet vårt på den videre turen og ga dem adressen vår slik at de kunne returnere det. Og de fant tydeligvis fram, og kartet kom i retur.
Læreren fra en skole i Østensjø-området var også glad for å låne kart da han langt på natt nådde Sandbakken med en hale av småsure elever på slep. Kart hadde de ikke, og de visste heller ikke helt hvor de skulle, bare at det var en speiderhytte i nærheten av Sandbakken.
Bøker bra, kart viktigst
Jeg anbefaler (selvfølgelig) gjerne folk å kjøpe bøker for å la seg oppdatere og inspirere til et aktivt friluftsliv i Østmarka. Men aller viktigst sier jeg likevel at det er med et kart. Turen starter på kartet! Det er der du legger planer, velger traséer, finner turmål.
Det er ganske sikkert flere enn meg som kan sitte i timevis fordypet i et kart og planlegge nye ekspedisjoner og mimre over gamle turer.
Nytt kart. Anbefales!
Det finne nå mange kart på markedet, både på papir og i nettutgaver. Men det beste synes jeg er «Turkart over Østmarka», 1:25.000, som kom i ny utgave nå i vår. Dette kartet er det o-løpere som står bak! Kartet kom ut første gang i 1964 og har seinere blitt revidert og nyutgitt sju ganger. Det var først Oppsal IF som sto som utgiver, men de siste utgavene er det Valstadfamilien som har gitt ut. Det var Knut Valstad (1922 – 1976), primus motor for Ola Dilt og mangeårig leder for Oppsal IFs orienteringsgruppe, som selv tegnet den første utgaven.
Dette var en «vare» det var lett å anbefale våre kunder da Irene og jeg drev Sandbakken. Vi solgte mange Østmarkakart – så mange at vi toppet salgsstatistikken blant kartets utsalgssteder og fikk bilde av markastua på forsiden av 2010-utgaven som en påskjønnelse. Hyggelig!
Turkartet dekker det mest brukte området av Østmarka enten du starter turen fra Bysetermåsan, Grønmo, Skullerud, Ulsrudvann, Ellingsrud eller Losby. Her er det tegnet inn både blåmerkede stier og rødmerkede skiløyper. Og ikke minst inneholder kartet mange hundre navn. Navn på alt fra den minste putt, som for eksempel Afrikaputten, til den høyeste topp, Barlindåsen. Og selvfølgelig oppdatert med de siste turisthytter og de nyeste reservatgrensene.
Kartet selges på de fleste markastuene i Østmarka.
God tur – på kartet og i skogen!
NESTE BLOGG:
Neste ukes blogginlegg handler om Østmarkas mest berømte og omtalte tømmerhogger. Følg med neste torsdag! > HER!
FAKTA
Turkart over Østmarka
Nyeste utgave, april 2018
Målestokk: 1: 25.000
Dekker fra Ellingsrud og Blystadlia i nord, til Rausjøgrenda og Bysetermåsan i sør. Fra drabantbybebyggelsen i vest til Grinderen og Ramstadsjøen i øst.
Pris: 200,-
Utgiver: Østmarkakartet/Tor Valstad
FAKTA
Andre kart over Østmarka:
– Østmarka – Nordøstre del, 1:30.000 (2003), Østmarka O-klubb
– Oslo Østmark, 1:50.000 og 1:25.000 (2016), Nordeca
– Oslomarka sommer/Oslomarka vinter, 1:50.000 (2018), Cappelen
– Østmarka, lommekart sommer/vinter, 1:30.000 (2013), Cappelen
– Turkart over Enebakk, 1:30.000 (2008), Enebakk kommune
I tillegg har både Oppsal IF og Østmarka OK gitt ut detaljerte orienteringskart.
– For nedlasting: www.norgeskart.no (Kartverket)
Ja! Intet er som et godt kart. Både før, under og etter turen.
Dette var et bra inlegg om kart. Den nye teknologien er ikke å stole på i skogen.
Geir
Her er noen av kommentarene om temaet som er lagt ut på Facebook:
– PN: Bra innlegg. Kart er best på papir. Men i rettferdighetens navn må jeg si at digitale kart på PC-en hjemme er bra. Ute i skauen anbefales de kartene du viser. Jeg har det blå kartet (2018-utgaven), meget bra.
– AR: Det beste Østmarka kartet jeg har funnet, kjøpte jeg av karttegneren selv, Tor Valstad, i Ulsrudveien 25. Det brukes av O-gruppa i Oppsal IF og av Ola Dilt-deltakere. Ekstra gøy var det å få demonstrert hvor mye nyttig informasjon Valstad har fått plass til i kartet.
– LWM: Kart er gøy og nødvendig. Jeg har stor glede av 1:25 (og endog 1:20) turkart på papir. Men Kartverkets 1:50 finnes i veldig god mobilversjon , tilgjengelig uten mobildekning. Et veldig godt og gratis tilbud. «Hele Norge rett i lomma» er søke- og stikkord.
Bare som en liten kuriositet, så har jeg ett kart over Østmarka i orginalfutteral kjøpt hos Karl. P Thorstensen i Storgt Lillestrøm en gang på begynnelsen av 80 tallet. Prisen var 13 kr og 70 øre, påskrevet futteralet med blyant.