27. september er det den internasjonale gapahukdagen! Hvorfor ikke ta seg en tur til en av Østmarkas permanente gapahuker – denne dagen eller seinere.
Hvorfor gapahuk-dag? Se nederst i artikkelen.
Men først en oversikt over tilgjengelige, permanente gapahuker i Østmarka. (Numrene viser til kartet nederst i artikkelen)
Bremsrud (1)
BELIGGENHET: Øst for Nøklevann ved den nedlagte plassen Bremsrud
ADKOMST: Skogsvei fra parkeringsplassen ved Skullerud skole, vei via Rustadsaga
EIER, SATT OPP AV: Oslo kommune, Bymiljøetaten
KAPASITET: Sitteplass for ca 4 + 4 personer
Flott og solid gapahuk, satt opp i vinkel med utsikt mot vannet. Godkjent bålsted utenfor huken. Benker langs veggene og støpt gulv. Mest egnet til rast, ikke overnatting. Toalett (kun sommer) ved huken/veien.
.
Tretjerna (bildet øverst i bloggen) (2)
BELIGGENHET: I nordenden av det største av Tretjerna. Kort avstikker fra veien fra Krokhol mot Skjelbreiavann
ADKOMST: Sykle eller gå fra Krokhol parkering, ca 3,5 – 4 km. Veien/stien inn, og plattingen ved huken er tilrettelagt slik at man kan komme med rullestol (eller sykkel/barnevogn) helt inn.
EIER, SATT OPP AV: Nordre Follo kommune og Ski jeger- og fiskerforening
KAPASITET: Soveplass til 4 – 5 personer
Gapahuken har en stor platting, brygge i front som går ut over vannet. Her kan man fiske og det er også plassert en bålpanne her for grilling. Avstikkeren fra skogsveien er lagt slik at den er rullestolvennlig, noe også gapahuken/fiskebrygga er. Huken ligger rett ved Ski JFFs hytte som kalles Øvre Tretjernskoia (for ikke å forveksles med speiderhytta i svingen som også kalles Tretjernskoia). Det ble høsten 2024 satt opp et toalett ved huken.
.
Vangen (3)
BELIGGENHET: Nord for Vangen skistue
ADKOMST: Ca 4 km fra Bysetermåsan (parkering)
EIER, SATT OPP AV: Oslo kommune/Vangen skistue. Bruk av gapahuken må avtales med skistua.
KAPASITET: Flere huker i hestesko med soveplass til totalt 12 – 15 personer.
Skistua Vangen som er åpent hver dag er rett ved. Utedo her også tilgjengelig utenfor åpningstidene. Utleie av kanoer på Mosjøen rett ved (kontakt Vangen)
.
Bindingsvann (4)
BELIGGENHET: Ved østsiden, sør i Bindingsvann
ADKOMST: Vei, tydelig skiltet med tekst «Gapahuken», fra Durud – 2,5 km. Mulig å gå/sykle fra veien som tar av mellom Fjell og Bysetermåsan. Også mulig å padle og gå på skøyter fra bilveien ved Fjell og sørover det lange og smale Bindingsvann.
EIER, SATT OPP AV: Enebakk kommune
KAPASITET: Sitteplass for ca 10 personer
Gapahuken ble satt opp i 2002 av Enebakk kommune. Huken var satt opp i forbindelse med opprusting av sykkelveien som går langs østsida av Bindingsvann og ender opp ved nordenden av Vågsvann (Enebakkveien). Det er ildsted med pipe inne i huken, og da den nye gapahuken ble omtalt i Enebakk avis i oktober 2002 sa daværende skogsjefen i Enebakk at det til enhver tid vil ligge ved her slik at det skal være mulig å tenne opp bål og grille pølser og varme seg. Det er uvisst om det har blitt fulgt opp. Med benker langs veggene og jord-/steingulv er den mest egnet som rasteplass, ikke overnatting.
.
Bikkjetjern (5)
BELIGGENHET: På østsiden av lille Bikkjetjern i Enebakk
ADKOMST: På skogsvei fra Flateby. Ca 4 km. Fint å sykle.
EIER, SATT OPP AV: Enebakk kommune
KAPASITET: Liggeplass for 3 – 4 voksne, sitteplass for det dobbelte – og vel så det
Gapahuken er bekostet av Enebakk kommune og ble laget av Nils Wiik i 2008. Nils er tømrer, bonde og ivrig løypekjører for Skiforeningen. Huken har benker og jordgulv og egner seg best som rasteplass. Fine bademuligheter tett ved huken samt bålplass der ENØX (ØX avdeling Enebakk, dugnadsgjeng av ivrige pensjonister!) sørger for at vedlageret er fullt.
.
Gjeddevann (6)
BELIGGENHET: Sørvest for Gjeddevann, rett nord for snuplassen i enden av veien fra StrEIFinn som krysser Gjeddevann i sør.
ADKOMST: Fra p-plass Streifinn ca 2 km langs grusvei
EIER, SATT OPP AV: Privat grunneier
KAPASITET: Liggeplass for ca 4 – 5 personer
Gapahuken er forholdsvis ny og satt opp av den lokale grunneieren. Huken har tregulv og egner seg godt for overnatting. Bålsted ved huken.
.
Kaffelars (7)
BELIGGENHET: Ved Annekloppa, vest for Fellemyra (Rælingen), inn fra Grini på RV 120
ADKOMST: Skogsvei fra Grinitajet, inn forbi Fellemyra skytebane. Ca 2 km
EIER, SATT OPP AV: Rælingen Jeger- og Fiskerforening
KAPASITET: Sitteplass for 5 – 8 personer
Gapahuken har, i følge oppslag, fått navnet «Kaffelars» for å minnes de som tidligere hadde sitt arbeid i skogen her inne. Huken er satt opp og vedlikeholdt av jeger- og fiskerforeningen, men tilgjengelig for alle. «Sett deg gjerne ned og ta en pause fra hverdagens stress og mas!», er den innbydende hilsenen på oppslag fra foreningen.
.
Åmotdammen (8)
BELIGGENHET: Ved badeplassen på østsiden av Åmotdammen
ADKOMST: Fra Sandbakkstua, Blystadlia, ca 2 km på grusvei
EIER, SATT OPP AV: Satt opp og bekostet av Lions klubb Strømmen og gitt som gave til Rælingen kommune.
Gapahuken er et initiativ fra den lokale Lions-klubben og ble åpnet høsten 2019. Den er beregnet som en rasteplass, ikke til overnatting. Den solide huken har tregulv og ligger tett ved badeplass og toalettanlegg. Bålsted ved gapahuken.
.
Enden av veien fra Losby (9)
BELIGGENHET: Ved enden av veien fra Losby, nær Røyrivannskoia
ADKOMST: Skogsvei fra Losby langs vestsiden av Losbyvassdraget. 4 km fra parkeringsplassen ved Losby. Til gapahuken kan du gå, sykle eller padle kano(!).
EIER, SATT OPP AV: Losby bruk
KAPASITET: Sitteplass for ca 10 personer
Huken ble satt opp i 2006. Benker langs veggene og ujevnt grusgulv gjør den mest egnet til rasting, men det er også fullt mulig å overnatte her. Bålsted foran huken.
.
Eggemåsan (10)
BELIGGENHET: Ved Eggemåsan, vest for nordenden av Skålsjøen. Huken ligger litt før enden av veien som tar av bratt til høyre ved Mønevann.
ADKOMST: Ca 6 km. på skogsvei fra Losby parkering
EIER, SATT OPP AV: Losby bruk
KAPASITET: Sitteplass for ca 10 personer
Huken ble satt opp i 2006. Benker langs veggene og ujevnt grusgulv gjør den mest egnet til rasting, men det er også fullt mulig å overnatte her. Både denne huken og den ved enden av Losbyveien (se over) er merket med informasjon hvor det bl.a. står: «Denne gapahuken er satt opp av Losby Bruk ANS for fri bruk av områdets turgåere, jegere og andre friluftsfolk. Vi håper den blir flittig benyttet og at den kan være til nytte og glede for flest mulig.»
.
Skulerudtjern (11)
BELIGGENHET: På vestsiden av Skulerudtjern i Lørenskog
ADKOMST: Fra Losbyveien via Skulerudstua. Parkering ved Fredheim skole. Ca 2,5 km, grusvei nesten hele strekningen.
EIER, SATT OPP AV: Ukjent. (Muligens Lørenskog jakt- og fiskeforening)
KAPASITET: Soveplass for ca – 5 personer
Gapahuken ble satt opp første gang på slutten av 1990-tallet, men har blitt vedlikeholdt og restaurert flere ganger. Huken er knyttet til naturstien med poster, den såkalte Veidemannstien (veide = jakte), som Lørenskog jakt- og fiskeforening satt opp i samarbeid med Lørenskog kommune.
.
Hvorfor gapahukdag?
27.september 2015 ble den internasjonale gapahukdagen innstiftet. Idéen kom fra Nesset kommune i Møre og Romsdal for å sette fokus på friluftslivet i nærmiljøet og for å gi en hyllest til hverdagsfriluftslivet og nærturområdene. Kommunen mente at en gapahuk er noe alle bygder og nærmiljøer burde ha, og de oppfordret sine egne innbyggere til denne dagen å grille, ta ettermiddagskaffeen, spise matpakka si eller overnatte i en gapahuk. Og selvfølgelig hadde også Nesset kommune satt opp sin egen huk. De har også flere år kåret Årets gapahuk blant kommunens kreative og friluftsinteresserte innbyggere. Etter at Nesset kommune gikk inn i Molde i 2019, utfordret gamlekommunen den nye storkommunen til å fortsette tradisjonen med Gapahukdag, noe det ser ut til at Molde gjør.
Nesset kommune kunne ha latt dette bli kommunens egen gapahukdag. Eller kanskje fylkets dag, eller Norges dag. Men de slo like godt på stortromma med det samme; dette skal bli Den Internasjonale Gapahukdagen, mente de lokale ildsjelene. Og idéen har spredd seg. Kanskje ikke så langt utafor landets grenser, men flere steder i landet har de siste årene meldt om gapahukaktivitet nettopp denne dagen i slutten av september (se illustrasjon).
Både SINTEF og Byggforsk hang seg på Gapahukbølgen og lagde faktasider og la ut annen informasjon om slike enkle hytter i anledning gapahukdagen. (Se linker)
Hva er en gapahuk?
Før kaltes det gjerne gapahytte. Det er en enkel, åpen konstruksjon med et skrått tak som gaper ut mot fronten hvor det ofte er et bålsted. Er gapahuken permanent er den gjerne laget av materialer (f. eks. trykkimpregnerte) eller stokker tett i tett som tak og eventuelt sidevegger. Taket er da gjerne dekket med plast eller takpapp. Er den midlertidig, for eksempel til bruk for en natts overnatting i friluft, kan byggverket være så enkelt som en presenning eller nylonduk (tarp på Lars-Monsen-språket) spent opp mellom to trær, eventuelt festet til en vannrett stokk mellom de to trærne. En midlertidig gapahuk kan også bygges med granbar som tak men er da vanskelig (= umulig) å holde tett i kraftig regn.
Må du ha byggetillatelse for en gapahuk? Ja, for en permanent huk må du det. Dette er et byggverk som både krever grunneiers godkjenning og byggetillatelse fra kommunen. En gapahuk til bruk en natt eller to mens du er på tur, en huk du tar ned etter bruk, trenger du ikke tillatelse for å sette opp. Men, som for telting, sier friluftsloven at du kun kan bo på samme sted to netter, og du kan ikke sette opp teltet eller huken nærmere enn 150 meter fra bebodd hus.
God tur, og god natt i gapahuk – enten du drar avgjorde på gapahuk-dagen, eller resten av året!
© Østafor byen og vestafor Øyeren/Even Saugstad
Anbefalte eksterne nettsider:
Huker i Oslomarka forøvrig? Sjekk ut bloggen Fantastiske marka:
https://fantastiskemarka.no/7-steder-du-kan-overnatte-i-gapahuk-i-oslomarka/
SINTEF – slik oppfører du en midlertidig bolig:
https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/verdens-gapahukdag-slik-oppforer-du-en-midlertidig-bolig-i-utmark/
Byggforsk – Midlertidig bolig uten bruksareal:
https://www.byggforsk.no/file/index/4864
Friluftsrådenes Landsforbund
https://friluftsrad-no.herokuapp.com/b/2625/onsdag-27.september-verdens-gapahukdag
KILDER:
Avisa DRIVA, 25. september 2016
Friluftsrådenes Landsforbund (nettsider)
Muntlige: Egil Engen, Johan Ellingsen
TIDLIGERE ØSTAFOR-BLOGGER med noe av samme tema:
Små hytter, store hemmeligheter >HER
GIKK DU GLIPP AV forrige ukes blogg? Den handlet om Østmarkskapellet og finnes >HER
I NESTE ukes blogg tar vi turen til Buskerud og hilser på to driftige kafédrievere i hver ende av fylket; Signe på Krokskogen og Ragnhild i Uvdal. Følg med!
Hei Even,
I tillegg til det du skriver, er Gapahuken ved Tretjerna tilgjenglig med bil (frem til der den utbedrede stien du nevner starter) for funksjonshemmede. De kan få en kode (jeg antar fra kommunen) som de kan legge inn i en app og åpne bommen på Krokhol.
Godt poeng, Jon. Men altså ganske sikkert kun for funksjonshemmede eller andre med en god grunn til å kjøre inn. Hvis Nordre Follo kommune (tidligere Ski) håndhever dette på samme måte som Oslo kommune (Bymiljøetaten), er det ikke mulig å få kjøretillatelse u helgene (lørdag og søndag mellom 10.00 og 17.00).
Fin lesing og bilder av gapahuker.
👍
Bra oversikt over gapahuker, Even. Takk for fin artikkel. 👍
👍