I Hellerud historielags fotoarkiv finnes et bilde av en gruppe badeglade voksne folk ved bredden av Rundtjern. Bildet er tatt i 1948. En av kvinnene på bildet ble seinere en landskjent fotomodell!
Kvinnen til venstre på bildet, i mørk badedrakt, er Ruth Magdalena Eriksen (1911 – 2002). I fotoarkivets bildetekst står den korte tilleggsteksten; «Ruth Eriksen er avbildet på Mors Flatbrød-eskene». Slikt sporer nysgjerrigheten hos en bloggforfatter!
Kvinnen som badet sammen med blant annet sin mann Arne ved Rundtjern på slutten av 1940-tallet skulle 40 år seinere bli litt av en kjendis. I en alder av 65 år ble hun fotomodell. Trebarnsmoren fra Trasop ble ved en tilfeldighet oppdaget av Elite modellbyrå som trengte en godt voksen dame i sin stall. Og det tok ikke lange tida før hun figurerte som Miss Marple på omslaget til Aschehougs serie om den middelaldrende detektivkvinnen. Etter hvert fylte Ruth rollen som vaskehjelp som overtar sjefsjobben i en Bergen Bank-reklamekampanje på 1970-tallet og hun dukket opp i reklamer for alt fra baderomsinnredning til bibler.
Kjendis
Modelljobben hun kanskje ble mest kjent for var bakstekona på emballasjen til «Mors Faltbrød». I 1992 skulle Stabburet bytte bildet på sine flatbrødpakker. Tidligere var det en litt bisk og streng kone fra Rogaland som prydet esken. Nå ble det en smilende og glad 81-årig dame som skulle være den flatbrødbakende kona på emballasjen. Og slik har det vært siden. Tross flere redesigner, pryder stadig fru Eriksen flatbrødpakkene som så mange av oss har et forhold til.
Etter flatbrød-jobben ble badenymfen fra Rundtjern brått kjendis. Hun ble intervjuet av ulike blader og var gjest i Tande-P-show. Ruth blir beskrevet som en aktiv dame, glad i å prate. Av hobbyer hadde hun strikking, pins-samling og reising. Som pensjonist var hun flere ganger på tur med hurtigruta og også over til USA, kunne hun fortelle til nysgjerrige journalister. «Hun har vært en flittig brukt modell med et opplagt skuespillertalent. Ansiktsuttrykket forandres totalt fra oppdrag til oppdrag», skrev Aftenposten da de i 1992 omtalte fotomodellen i en helsides artikkel.
«Med fru Eriksen på bussen ble det liv»
Anders Kvernbergs blogg «Nypesuppe» (11. februar 2018), har også fortalt historien om Trasop-kvinnens vei fra unnselig husmor til hele Norges bakstekone.
Etter at blogginnlegget om fru Eriksen var lagt ut, kommenterte en anonym leser historien slik:
«Ruth Eriksen var kjendis i vårt lokalmiljø på Trasop fra midten av femtitallet. Hun bodde i Hellerudfaret, og når hun skred inn på bussen ble det livlig. Jeg husker da hun var 70 år. Da fortalte hun for hele bussen både om selskap og presanger til alles glede. «Sånn ær’e å værra poppulær!» konkluderte hun med. … Med fru Eriksen på bussen ble det liv.»
KILDER:
Hellerud historielags bildearkiv >HER
NRK: Tande-På programmet, 17. oktober 1992.
Aftenposten, 23. juli 1992.
Bloggen Nypesuppe >HER –
Tande Ps program i NRK finnes her:
https://tv.nrk.no/serie/tande-paa-programmet/1992/FKUN24000792/avspiller
(se ca. 47 min ut i programmet)
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
GIKK DU GLIPP AV forrige Østmarka-blogg? Den hadde tema «Mor Katisa, 170 år». Og du finner den >HER!
NESTE UKES BLOGG blir et «resteparty» med stoff som ikke kom med i den nye utgaven av «Østmarka fra A til Å». Følg med i neste uke! >HER
Hei,
Jeg følger gjerne bloggen din
Hans Kr
Hilde har sendt meg dette som forteller mer om Ruth Eriksen: «Fargerik og blid dame!! Lo så hele kroppen ristet! Tenker det er flere som kanskje har hørt om henne siden hun arrangerte bussturer til Sverige og båtturer til Danmark ( handleturer) i mange år for «husmødre» fra Oppsal og omegn.»