Det sies at inuittene har 200 ord for snø. Nordmenn har nesten like mange ord for tur.
Hvis du er på blåbærtur, sier ordet foran tur noe om hva slags type matauk du bedriver. Som jakttur, krepsetur eller sopptur. Men er du på bærtur, betyr det sannsynligvis at du er på viddene. Og hvis du er helt på vidda, betyr ikke det nødvendigvis at du er på fjelltur. For på fjelltur sier ordet foran tur noe om hva slags type terreng du legger utflukten i. Som for eksempel skogstur og topptur.
Så har vi turbetegnelsene som sier noe om hvem du er sammen med. Som guttetur, jentetur, familietur, kamerattur, solotur (som ikke har noe med hva du drikker på turen, som for eksempel fylletur).
Fottur sier noe om befordringsmiddelet, i dette tilfellet beina, føttene, «apostlenes hester». I samme kategori kommer sykkeltur, skitur, biltur, ridetur, båttur og skøytetur. Nok en kategori turer: kveldstur, morgentur og dagstur som sier noe om når turen tas. Og en dagstur må ikke forveksles med en dachstur som er en tur med hunderasen dachs. (Da vi dreiv Sandbakken hadde vi årlige treff i regi av Dachshundforeningen, vi fleipet alltid med at Dachshundforeningen kom på dagstur. En spøk sikkert hundeeierne med denne rasen var mektig lei av). Ikke bare når på døgnet men også når på året har jo selvfølgelig også fått sine turnavn; sommer-, vinter-, vår– og høsttur. Samt juletur, påsketur, nyttårstur, ferietur. Tidspunktet for turen er også viktig når du skal på fullmånetur.
Og så har du hvordan du overnatter: Hengekøyetur har blitt veldig populært. Andre i samme kategorien er telttur, hyttetur, gapahuktur, snøhuletur og campingtur. Hytte-til-hytte-tur er en populær undergruppe her. Jeg har også hørt om folk som har vært på snøhule-til-snøhule-tur. Høres slitsomt ut.
Hvem som arrangerer turen kan også gå fram av turbetegnelsen; speidertur, DNT-tur (fellestur for innvigde), skoletur og partitur. Eller kanskje ikke.
Luftetur er en annen turbetegnelse. Her kan du lufte deg selv («Jeg skal bare ut på en liten luftetur»), lufte hjernen, lufte bikkja eller lufte en nabo med hjemmekontor og høy dørterskel og lang dørstokkmil.
Barmarkstur er en fottur i snøfritt terreng, men med tele i bakken, mulig å ta seint på høsten, rett før snøen kommer og tidlig på våren. Som speider var jeg flere ganger på slike turer. Likeledes hadde vi i speideren haik som ikke må forveksles med haiketur. På haik brukte vi føttene, ikke tommelen. I speider’n hadde vi også feltjakketur, hvor eneste bagasjen vi fikk lov å ta med, var det vi fikk i lommene på en militær feltjakke (eller tilsvarende). Mye kreativitet ble vist her! Kreativitet sto også i høysete på speiderturene som fikk betegnelsen «Kjekt å ha»-tur. Strekningen som ble tilbakelagt var liten, mens utstyret som var med var stort; som for eksempel en tre-seters sofa, stereoanlegg og aggregat.
Blåtur, eller «Ut-i-det-blå-tur», er et annet velprøvet konsept. Og selv om det er ingen som veit hvor turen ender opp, unntatt arrangørene, er det sjelden det blir bomtur!
Fisketur er jo enkelt. Her er aktiviteten på turen beskrevet. Men hvis man først er på fisketur, hva slags type fiske bedriver man da? Jo, ordet foran fiske forteller selvfølgelig hva man fisker etter. Som laksefiske, makrellfiske, sildefiske og krabbefiske. Men hva med isfiske? Da fisker man ikke etter is! Og hvis du driver med fluefiske eller markfiske, er det heller ikke beskrivelse av hva du fisker etter. Heldigvis! Da er vi over på utstyret man bruker, som for eksempel slukfiske, garnfiske eller notfiske.
Til helga er det «Kom deg ut»-dagen, så da er det bare å komme seg ut på helgetur. Som selvfølgelig ikke har noe med navet på han du drar på tur sammen med…
God tur!
© Østafor byen og vestafor Øyeren/Even Saugstad
Gikk du glipp av forrige ukes blogg? Da var det blå-rødt alternativ som var temaet. Og det hadde ikke noe med partipolitikk å gjøre, men derimot hvorfor stiene er blåmerket og skiløypene er rødmerket. Les bloggen >HER
Neste uke ser vi på politikere på tur i Østmarka under overskriften «Partitur». Følg med neste torsdag. HER
Tidligere artikler under kategorien REFLEKSJON:
Hele pakka >HER
Tenk å leve av Østmarka >HER
Dette var en god katalog. Har du tenkt på at ordet «tur» kanskje er språklig import fra turist og turisme? Eller er «tur» et av de germanske ordene som har vandret inn i engelsk og fransk? Da vi drev Se-Op hvilestue hadde vi et ord i familiekretsen, og det markerte en viss klasseforskjell: vindjakke-tur. Det var spreke, eldre damer fra Ljan og Nordstrand som gikk på landeveistur og skogstur i oktober og november når det var for kaldt å bade på Katten og Hvervenbukta.
Artig det du skriver om betegnelsen «vindjakke-tur» som kanskje sier mest om de som er inni vindjakka. 🙂 Ellers skal jeg forsøke å sjekke ut mer om ordet «tur». Og det kommer vel i alle fall ikke fra svensk, hvor ordet betyr flaks. Stemmer, Lars?
For ikke å snakke om fototur der formålet med turen er å fotografere. En fototur inneholder også mange andre typer tur nevt i bloggen. Om man ikke kommer hjem med de beste blinkskuddene så har man i hvert fall hatt en fin tur.
🙂