Det er snart valg, og både før og nå har politikerne trukket til skogs når anledningen byr seg.
Bildet øverst i dagens blogg er fra Stuttjern sør i Østmarka, sør for Rausjøgrenda. Her er Haakon Lie (1905 – 2009) og Einar Gerhardsen (1897 – 1987) på bærtur sammen med Hans Jensen som drev et stanseverksted i Lommedalen og ofte hadde oppdrag for Arbeiderpartiet. Han produserte jakkemerker o.l. En høstdag, sannsynligvis i 1949, foreslo Jensen at de to politikerne skulle bli med på tur til hytta hans ved Stuttjern i Enebakk for å plukke tyttebær. Det ble tur, og også sønnen og kona til Hans Jensen var med. Bildet er tatt utenfor Jensens hytte.
Haakon Lie ble så betatt av terrenget og naturen her sør i Østmarka, og det ble til at han kjøpte tomt og bygde hytte ved samme vann som Jensens hytte lå. Lie-familiens hytte har vært flittig brukt i alle år og er stadig i familiens eie. Det er nå barnebarnets familie som eier hytta.
– Bestefar likte området og han omtalte Stuttjern som en perle, sier dagens eier, Haakon Li Dragland.
Regjeringssamling på Sarabråten
46 år før statsminister Gerhardsen var på bærtur i strikka-jakke og nikkers, var statsminister Ole Anton Qvam på Sarabråten i hatt og frakk. Eieren av Sarabråten, Thomas Heftye jr. hadde i september 1903 invitert politikere og byråkrater med fruer til den da ganske nylig oppførte dragestilvillaen ved Nøklevann. Heftye var forsvarsminister i regjeringen, en stilling han hadde i to korte perioder, først i 1903 så i 1908.
Qvam (1834 – 1904) hadde tittelen statsminister i Stockholm i Otto Blehrs første regjering i et drøyt år. Til Sarabråten hadde han med sin kone Fredrikke Marie som var en ivrig kvinnesaksforkjemper. Ellers var blant annet Eyvind Bødtker, byråsjef i finansdepartementet, og finansminister Elias Sunde, med på skogsturen.
Thomas T. Heftye var en aktiv Venstre-mann, først lokalt i Aker kommune, så nasjonalt. Han hadde i flere år stillingen som militær konsulent ved statsrådsavdelingen i Stockholm – en viktig funksjon i forbindelse med løsrivelsen fra Sverige i 1905. Faren hans, Thomas Johannesen Heftye (han med de store selskapene og prominente gjestene, og mannen som stiftet DNT), var også en aktiv politiker. Han satt som medlem av Christiania formannskap og Aker herredsstyre i flere år, og stilte også til valg til Stortinget, men ble ikke valgt inn.
Byrådsforhandlinger på Østmarksetra
I nyere tid finner vi selvfølgelig også politikere på tur i Østmarka, både for nytte og for adspredelse. Da Arbeiderpartiet, SV og MDG skulle stake ut kursen for det nye byrådet i Oslo høsten 2015, ble Østmarksetra valgt til forhandlinger og møter. Her kunne politikere og støttespillere i flotte og rolige omgivelser diskutere seg fram til løsninger. Og her kunne pressefotografene forevige de blide politikerne med Østmarkas skoger og Østmarksetras ærverdige tømmervegger som kulisse.
Under pandemien var alle på tur i skogen. Også statsminister Erna Solberg. Hun og ektemannen Sindre Finnes valgte seg Østmarka som turarena en søndag våren 2020. Slike kjendiser kan selvfølgelig ikke gå ubemerket rundt Nøklevann, og mange registrerte at statsministeren blant annet stoppet opp ved maskoten Baloo. På Instagram kommenterte hun bildet av tøybamsen slik:
«En forlatt fyr i Marka – mistet? Ellers satt der for at vi skal lure litt».
Solberg skrev på Facebook etter Østmarkaturen:
«Våren sprenger seg på, både blåveis og hvitveis strakk seg etter sol, da Sindre og jeg var på tur rundt Nøklevann i Østmarka i dag. Isen hadde ikke sluppet taket helt. Nydelig vær.»
Bent Høie tok turen til Dølerud på «Kom deg ut»-dagen i regi av Turistforeningen nå søndag 5. september i år. Høye var med på en arrangert tur som gikk fra Grønmo via Steinkirka inn til den ubetjente DNT-hytta. Statsråden måtte innrømme at han nok ikke var så veldig ofte var på tur i denne delen av Oslomarka.
Kilder:
Muntlig: Haakon Li Dragland (som også har lånt meg bilde på toppen)
Nordstrands blad 10.04.2020
Sarabråten – godset i skogen. Even Saugstad, Frie Fuglers Forlag, 2016
Erna Solberg og Bent Høies Facebooksider
Aftenposten 26. september 2015
Gikk du glipp av forrige blogg? Den hadde tema «Topptur ble top tur, ikke utur» og finnes HER
Neste ukes blogg er om Thomas Heftye jr, som også var omtalt denne gangen. 19. september er det 100 år siden han døde. Følg med neste torsdag! LES HER!
Relaterte tidligere blogginnlegg:
Kjendiser foretrekker Østmarka >HER
Rød-blått alternativ > HER
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren