Vel 2000 mennesker godt innpakket i varmt vintertøy var samlet på isen på Ulsrudvann en søndag i mars 1965. I en råk lå en kar iført badebukse. Livredningsklubben «Isbjørn» demonstrerte hva du gjør hvis du går gjennom isen.
Livredningsklubben hadde som mål å spre kunnskap om hvordan man redder seg selv og andre som har gått gjennom isen. Demonstrasjonen på Ulsrudvann var bare en av en rekke tilsvarende arrangementer klubben holdt for å spre is-vett. På Bogstadvannet samlet de 30 000 skuelystne og de fikk også spre sitt budskap under ski-VM i Oslo i 1966.
Vi Menn hadde en større artikkel om klubben og aktiviteten (se faksimile øverst i bloggen), hvor formann Svein Gutterup sier at medlemmene i klubben har isbading og livredning som sin lidenskap og hobby. Han forteller at Ulsrudvann ble valgt til en av demonstrasjonene siden vannet lå så nære bebyggelsen og videre sier han: «… med det store folketall som sogner til dette stedet, og med de mange vannene innover i Østmarka, skulle stedet være vel egnet».
Livredningsklubbens medlemmer demonstrerte med frisk innsats og humor hvordan man kunne falle ut i en råk og ikke minst hvordan man skulle komme opp igjen. En av deltakerne i oppvisningen var iført Chaplin-kostyme.
En råk på 5 x 5 meter var på forhånd saget i den mars-tykke isen. «Det varierte programmet fikk både voksne og barn til vekselvis å se det alvorlige i demonstrasjonen, for i neste øyeblikk sprute ut i forfriskende latter», skrev Arbeiderbladet dagen etter. Livredningsklubben «Isbjørn» ble stiftet rett etter krigen og var i aktivitet til slutten av 1960-tallet. Klubben regnet seg som verdens eneste livredningsklubb med fokus på berging av folk som hadde gått gjennom isen.
LINKER:
Se hvordan Mattis (9) går gjennom isen på Mønevann – og kommer seg opp igjen – under kontrollerte former. Fra Marius Angviks FB-sider >HER!
Les den tidligere Østafor-bloggen: «To tragedier på islagt vann» >HER!
Kilder:
Arbeiderbladet 8. mars 1965
Vi Menn nr 1, 1966 (Artikkel av Gunnar Hagen)
Speiderguttboka, Norges Speidergutt-Forbund, 1960-utgaven
FØR UHELLET ER UTE
– Gå ikke ut på islagt vann hvis du er usikker på istykkelsen
– Isen er dårligere ved ut- og innos, der det vokser siv og i trange sunn. Regulerte vann (f.eks. Nord- og Sør-Elvåga) kan ha dårligere is
– Tidlig på vinteren (når isen legger seg) er det gjerne tykkest is nærmest land. Om våren blir gjerne isen svekket nærmest land.
– Ha ispigger rundt halsen og tørt tøy pakket vanntett. Gå ikke aleine
– At du ser andre på isen, betyr ikke nødvendigvis at den er trygg
– www.varsom.no har egen side med isvarsling
– NVE fraråder å gå på is som er tynnere enn 10 cm.
HVIS UHELLET ER UTE
(Kilde: Skiforeningen)
– Bruk fløyte for å få oppmerksomhet
– Snu deg tilbake i den retning du kom fra, bryt deg fram til is som bærer ved hjelp av albuer eller kroppstyngden
– Samle stavene og legg dem opp på isen foran deg
– Lær deg metoden for å komme deg opp på isen ved egen hjelp
– Har du turfølge, er alternativet å ta tak i lineposen og kaste redningslinen mot dem
– Når du vel er oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is
I NESTE UKES BLOGG forteller vi om Vangen skistue som det nå i vinter er 60 år siden åpnet sine dører. Sjekk HER!
Gikk du glipp av forrige ukes blogg? Da var temaet Sarabråtrennet. Les artikkelen >HER!