Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Brukerkonflikter

Posted on 8. oktober 202013. november 2024 by ES

«Jævla jogger» ble et uttrykk tidlig under korona-pandemien. Skulle vanlige turgåere godta at pesende joggere løp sikksakk mellom dem? Og joggerne som alltid hadde løpt på turveiene rundt Østensjøvannet eller langs Akerselva kunne ikke fatte hvorfor hjemekontorister og hytteforbudsoffere skulle gå tur akkurat på deres treningsarena! Men konflikter mellom brukergrupper i friluftsaktiviteter er ikke noe nytt.

Fotfolk vs. skiløpere: Kan turfolk til fots bruke de preppa skiløypetraséene, er en klassisk problemstilling når skisesongen setter inn. Skiløperne kan ikke fatte at sporene som er satt av iherdige folk i kommunen og Skiforeningen skal kunne ødelegges av turfolk uten ski på beina. Fotturfolket kan på sin side ikke forstå hvorfor den eneste farbare veien i skogsområdene må være forbeholdt skiløperne? Her er det kilometer på kilometer med preppa løyper i skogen, så skal fotfolket som IKKE kan gå i løssnøen utelukkes fra disse traséene? Debatten raser hver vinter i avisspaltene og i kommentarfeltene på Facebook-sidene. 
(Les om allemannsretten – og vurdering og praktisering på Marianne Reuschs nettside > HER)

Kondomdress vs. anorakk: Nesten årlig kommer det meldinger om birken-trenere som er aggressive i møte med stavrende barn i skisporet. Skiløpere i treningsmodus sammen med familier på tur med god tid kan være en dårlig kombinasjon. Smårollinger på egne ski, eller mor med pulk på slep som sinker konkurranseløperne, kan føre til mang en ødelagt treningsøkt. 

Hest vs. bil: Går vi skikkelig langt tilbake i tid, og kryper litt utafor marka, finner vi konflikter knyttet til de første bilene… Omkring 1911 ble det søkt Fet herredsstyre om tillatelse til å kjøre bil gjennom bygda. Saken var oppe til avstemning og kun to av herredstyrets medlemmer stemte for, de øvrige var motstandere av automobiltrafikken. De mente hestene ville fortrenges fra veiene og bli engstelige for de nye kjøretøyene.

Også i nabokommunen Lørenskog var det skepsis mot bilene av hensyn til hestene. Til de legendariske festene på Losby, kom gjestene pr. hest og vogn fra Lørenskog stasjon og inn til godset. Litt utpå 1900-tallet ble heste-ekvipasjene byttet ut med biler, og godseier Boeck fikk tillatelse fra herredsstyret til denne trafikken under strenge regler og særlig forsiktighet. Maks hastighet etter mørkets frambrudd var 15 km/t. I 1921 søkte amtsoveringeniøren om å øke denne hastighetsbegrensningen til 25 km/t noe som ble avvist av herredsstyret; 15 km/t fikk holde!

På Facebooksida til Romerike Historielag forteller Ole Jakob Holt at bestefaren, Ole Botolfsen Holt, hadde brevhus ved Holt skole sør for Fjerdingby. I 1914 fikk han en dag beskjed om at det skulle kjøre en automobil gjennom bygda, og at alle måtte advares slik at folk og hester ikke skulle bli redde når doningen kom durende på Gamleveien.

Syklister på vei utover Mosseveien i 1949. Foto: Syklistenes Landsforenings arkiv.

Sykkel vs. bil: Like etter annen verdenskrig var sykkeltrafikken stor i og rundt hovedstaden. Strømmen av Oslofolk som pr. sykkel ville ut og bade ved Hvervenbukta og Ingierstrand var enorm, og bilistene beklaget seg – de kom rett og slett ikke fram i mylderet av syklister. «Det er en ren lidelse for en bilkjører å ferdes på veien», skrev en innsender i Aftenposten om forholdene på Mosseveien. Trafikkpolitiets Anders Utengen svarte at det var lite de kunne gjøre: «Vi kan ikke bøtelegge titusener av syklister, og dessuten vil trafikken ikke kunne avvikles hvis alle syklister skulle kjøre lovlig». 

Kjelke vs. bil: I januar 1921 vedtok Aker formannskap enstemmig å forby «automobilkjørsel paa vinterføre mellem kl. 8.00 og kl. 21.00 paa Holmenkoll- og Voksenkollveien». Veien ned fra Holmenkollen mot Majorstua ble anlagt på en tid lenge før bilen var oppfunnet, og det lille veinettet som var etablert i området var fra starten tiltenkt folk på tur og en og annen hest. I formannskapsdebatten ble det blant annet sagt: «… sportstrafikken paa veien er saa mange, mange ganger større end den nødvendige automobiltrafikken vil bli, og paa grund av de store snemængder på disse veier, er det nærmest unaturlig at holde dem aapne for saadand». Det var forbud mot bilkjøring i Keiser Wilhelms vei (nå øverste del av Holmenkollveien) om kvelden og på søndagene fram til 1926. Da ble restriksjonene opphevet til store protester fra Akeforeningen. 

Men også før bilens tid var det brukerkonflikter i dette området. I 1893 søkte Akeforeningen om tillatelse til å bruke Keiser Wilhelms vei til sin aktivitet. Det ble gitt tillatelse til aking de aftener det er måneskinn.  

Også i Lilleakerveien, helt vest i det som den gangen var Aker kommune, var det diskusjon om aking i veien. I 1912 sendte bestyrer Goplen ved Mustad fabrikker en henvendelse til lensmannen der han mente det måtte innføres forbud mot kjelkeaking i Lilleakerveien. Henvendelsen ble videresendt til Akers Formandskab som videre ba Lilleaker vel om en uttalelse. Velforeningen svarte at barna her ut hadde så små og få fornøyelser, at aking i veien fortsatt måtte være lovlig.

Terrengløp i Østmarka med motorsykkel i 1954. Foto: Ragge Strand, Bildebladet NÅ, Riksarkivet

Motorsykkel vs. turfolk: I dag er ikke alle turfolk i marka så begeistret for å treffe på syklister på stiene. For 65 år siden kunne man treffe på motorsyklister som på lovlig vis utøvet sin aktivitet! Filmavisa kunne i to innslag, henholdsvis i 1954 og 1955, fortelle om terrengritt pr. motorsykkel med start fra Østmarksetra. Rolf Kirkevaag var kommentator, og han kunne med sin karakteristiske røst fortelle: «Det er lite trolig at de fikk den rette skaustemningen over seg da de jog gjennom busker og kratt». Og videre «Mang en fredelig søndagsvandrer ble nok forskrekket over å møte de skinnkledde motorrytterne».

Se filmkutt fra MC-løpet i Østmarka i «Filmavisen» på NRKs nettsider 14. oktober 1954. (let opp innslag nr 10).
https://tv.nrk.no/serie/filmavisen/1954/FMAA54004154/avspiller

For ikke å snakke om hundeeiere som ikke plukker opp etter sine firbente følgesvenner. Eller henger bæsjeposer i trærne eller har alt for langt bånd. Eller speidere som hugger trær med høye stubber og bråker under orreleik. Eller barnevogntrillende mødre som går fem og fem i bredden på skogsveien og ikke slipper fram andre. Eller syklister som lager myrhøl av stiene og er til fare for fotgjengerne.

Jeg sier som Statens vegvesen har sagt i en av sine kampanjer: «Del veien». Og legger til: Del marka. 

Kilde: 
Rune Andersen: Losby, 2013
Bjarne Mjaaland: Oslo Kommunes Skoger 1889 – 1979, Oslo Skogvesen, 1979
Finn Holden: Vestre Aker, en bygd blir by, Dreyers forlag, 2018. 
Olav Tveter: Hjelpebok i heimstadslære for Rælingen, Rælingen skolestyre, 1968
Reidar C. Martinsen: Forunderlige Lilleaker. Ullernnytt, 2022
På sykkels jubileumsnummer 1997, Syklistenes Landsforening. 
Rælingen historielags Facebookside
NRK Arkiv/Filmavisen, uke 41, 1954
NRK Arkiv/Filmavisen, oktober, 1955

Foto, hovedbilde: Ragge Strand, bildebladet NÅ, Riksarkivet. Bildet er fra Motorsykkelløp i Østmarka, oktober 1954. Ukjent sted. 

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

I neste ukes blogg gratulerer vi en 90-åringen Sverre M. Fjelstad – Østmarka personlig! Se HER.

Gikk du glipp av forrige ukes blogg? Da skrev jeg om et hjørne av Østmarka ikke mange kjenner til, og en historie heller ikke mange kjenner til. Les: Syverudkollen, glede – sorg – glede > HER. 

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme