Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Flyktningeruta ­- veien til sikkerhet

Posted on 3. september 20202. januar 2024 by ES

Under annen verdenskrig ble nærmere 300 personer loset gjennom Østmarka og videre til det frie og sikre Sverige. I forrige uke gikk kronprins Haakon deler av ruta for å markere 75-årsjubileet for frigjøringen. 

En tur, eller «transport» som det gjerne ble kalt, gjennom Østmarka og videre til det frie Sverige, måtte selvfølgelig skje i all hemmelighet. Ingen kunne stole på noen, og det beste var at færrest mulig kjente til identiteten på folk i andre Milorg-grupper eller folk som skulle hjelpes over grensa. Olav Thyvold var nestkommanderende i Milorg område 13130 og hadde dekknavnet «Knutsen». Han ble sjef for flyktningeruta som startet gjennom Østmarka. Thyvold beskriver en tur i juni 1943 på denne måten:

Olav Thyvold var en viktig flyktningelos.

«Jeg fikk beskjed om å møte opp i nordvestre hjørne av Slottsparken. Der kom det en kar som jeg ikke kjente bort til meg. Etter utveksling av stikkordene ble jeg vist en eldre herre som ikke så frisk ut. Han var kledd i dress, skjorte med slips, hatt og frakk og små sko. Under armen hadde han en dokumentmappe. Han så ikke mye egnet ut for å gå skoglangs til Sverige. Jeg fikk ordre om å få han og mappen over grensen til Sverige øyeblikkelig. … Så kom resten av ordren: Hvis vi skulle komme i den situasjon at vi kunne bli tatt, skulle jeg skyte den annen som var langsommere enn meg. Han måtte drepes. Jeg skulle ta mappen og komme meg over til Sverige. 

…… Vi trasket og gikk gjennom Østmarka. Da vi begynte på skogen ved Skullerud skiftet han til et par gummistøvler som han hadde i mappen sin. Ut på formiddagen kom vi til den nedlagte Holtopsetra øst for Børtervannet hvor vi hvilte noen timer. Vi rodde over Øyeren i stjålet båt og gikk skoglangs til grensen. Her skiftet mannen til sko igjen. Han løftet på hatten og sa «takk for turen». Det var det hele – ikke et håndtrykk eller noe prat.»

Milorgfolkene som hjalp flyktningen over grensen fikk aldri vite hvem mannen var eller hva han hadde av viktige papirer i mappa.

En gruppe som ble loset over til Sverige i februar 1945 besto av seks franskmenn som var rømt fra tysk fangenskap på Hamar. De var forkomne, dårlig utstyrt og sultne da de fikk hjelp fra Milorg i Oslo. Terje R. Diesen omtalte turen slik:
«De var så slitne at de på slutten av turen rullet sidelengs nedover bakkene. Da de kom frem og fikk vite at de var i Sverige, stilte de seg opp og sang Marseillaisen mens tårene trillet. Det hadde vært et slit både for franskmennene og deres redningsmenn.»

Egentlig kun for post
Ruta som ble etablert fra Oslo til svenskegrensa ble betegnet som så hard at den fortrinnsvis var beregnet for kurerpost. Her ble propagandamateriell og våpen transportert til Norge og viktig informasjon til de allierte transportert fra Norge. I perioder gikk det kurerpost mellom Stockholm og Oslo hver 14. dag. Ruta ble, særlig i krigens siste par år, brukt til flyktningetransport. Nærmere 300 mennesker ble loset til Sverige via denne flyktningeruta som startet i Østmarka. Mange av disse gikk ikke hele turen til fots. De ble i stedet transportert med buss eller lastebil til Enebakk eller på andre siden av Øyeren. Ingen ble tatt under transport langs ruta, men en gang kom det til skuddveksling ved grensa. Terje Diesen, med dekknavn «Iver Holt» var leder for Milorggruppe 13130 som besto av 800 mann. Han var en av de som hadde staket ut flyktningeruta som fikk kodenavnet «Timian». Diesen sa dette om transportene langs Flyktningeruta:

«Når man i ettertid ber de som deltok om å skildre livet på «Timian», får man alltid samme svar: Vi gikk og gikk og ofte bar vi alt for tunge bører. Ruten gikk uten hensyn til vær og føreforhold.»

Ruta var på 120 lange kilometer og gikk nord for Mosjøen, over Holtoppseter og krysset sørlige del av Øyeren i båt eller over isen. En annen rute som også var mye brukt gikk lenger nord. Den gikk nord for Drettvann og Nordbysjøen og krysset Øyeren over til Fuglli. 

Rekonstruksjon
I 1995, ved 50-årsjubileet for frigjøringen, ble en rute fra Skullerudstua til Skillingfors ved svenskegrensa merket og skiltet som en tursti. Det var den da nystiftede Foreningen Flyktningeruta i samarbeid med Oslo og Omegn Turistforening som sto bak arbeidet. Ruta følger i Østmarka blåmerkede stier (og er i tillegg skiltet), mens den øst for Øyeren er merket med egne blå merker med bokstaven «F». Den merkede turstien følger tilnærmet den opprinnelige Timian-ruta, men man kan anta at de forskjellige losene hadde sine varianter – viktig var det også å ikke følge de samme stier og tråkk på hver tur i fare for å bli oppdaget. 

I 2015 ble ruta oppgradert til en såkalt Historisk vandrerute. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforening, som har som mål å øke kjennskapen til og bruken for gamle ferdselsruter med både kulturhistoriske og friluftslivsmessige kvaliteter. Til nå har 13 ruter fått denne betegnelsen. Rutene er fysisk skiltet og merket, og kulturminner og historie langs rutene formidles både på nettsider, i trykksaker og ved oppslag i terrenget. Se mer >HER

Reisefølget: Dag Terje Klarp Solvang, Ayesha Wolasmal, Kronprins Haakon og Tonje Hagatun Nordengen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Flyktningeruta med Kronprinsen
Kronprins Haakon gikk deler av Flyktningeruta i august. Målet med turen var å levendegjøre frigjøringshistorien, og med seg hadde han en representant for Forsvaret og en av dagens flyktninger. Turleder var generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang. 

«Kjenner du historien til stien du går på og får vite mer om kulturminnene langs den, vil dette gi turen en viktig tilleggsdimensjon.» sa direktør Hanna Geiran hos Riksantikvaren i god-tur-hilsenen til kronprinsen. Videre sa hun: «Og det å faktisk gå ei rute på egne ben gjør at vi forstår denne dramatiske perioden fra krigen bedre; ingenting slår liveopplevelser.»

Kronprinsens følge startet ved Skullerudstua og fulgte den historiske ruta til Vangen hvor det var kafferast og hilsninger fra stue-vertskapet og lokale ordførere. Videre gikk turen sørover til den ubetjente DNT-hytta Øvresaga i Rausjøgrenda. Siste delen av turen gikk delvis pr bil og endte på grenserøys nr. 53 og så på Grenselosmuseet i Eidskog.

Under turen traff Kronprinsens følge både etterkommere av grenselosene og ildsjeler som sørger for å holde Flyktningeruta i hevd i dag. 

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

Tidligere blogginnlegg med stoff om krigen:
Den aller verste turen >HER
Dristige menn og kvinner >HER

I neste ukes blogg priser noen av våre kjendiser Østmarka. Hva har for eksempel forfatter Maja Lunde og komponist Ketil Bjørnstad til felles? Jo, de elsker bollene på Rustadsaga! Mer om disse og andre kjendiser > HER.

KILDER
– Diesen, Terje: «Milorg område 13130», i Søndre Aker Historielags Årbok for 1986
– Saugstad, Even: Østmarka fra A til Å, Oslo 2012
– www.riksantikvaren.no
– www.TV2.no
– www.kongehuset.no
Hovedbilde: Passering av grensa mot Sverige. Foto: Riksantikvaren

Helt konge i Østmarka!

KONG HAAKON: I de store selskapene på Losby tidlig på 1900-tallet, var landets da nye konge en hyppig gjest. Også da det var jakttid i Losbyskogen var Haakon 7. med i godseier Lorentz Boecks jaktlag. Bildet er tatt ved Tappenbergkoia og her er kongen sammen med blant annet Boeck og skipioneren Karl Roll. 

KONG OLAV: Var en sporty mann, men foretrakk Nordmarka for sine lufteturer med hunden Troll og sine skiturer. Men i 1975 var han på befaring i Østmarka med blant annet ordfører Brynjulf Bull og skogsjef Bjarne Mjaaland. Han kom pr. bil til Mariholtet og gikk derfra over skogen til Hauktjern hvor han inntok lunsj og skrev sin signatur på fjellveggen. Bildet er tatt ved Sarabråten, og her er kongen sammen med Mjaaland og rådmann Ulrik Fredrik Beichmann. (Foto: Bymiljøetaten/«Nytt fra Skogvesenet»)

KONG HARALD: Aldri har det vært så mange på minnestunden ved Milorgbautaen som i juni 2001. Da var Kong Harald hedersgjest og det var over 1200 tilskuere. (Foto: Espen Bratlie)

KRONPRINS HAAKON: I august  2020 gikk kronprinsen deler av flyktningeruta som en del av markeringen av 50-årsjubileet for frigjøringen. Bildet er fra kafferast ved Skullerudstua hvor turen startet. (Foto: TV2)

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme