Var du i Afrika i sommer? Eller kanskje på Mallorca eller i Finland? Neppe! Men du KUNNE ha vært der – hvis du bare hadde tatt en rundtur i Østmarka!
Pandemi-sommeren 2020 var ikke året for de store utenlandsturene. Men Østmarka byr faktisk på steder som i alle fall i navnet tar deg til fjerne reisemål!
Sitter du ved bredden av Afrikaputten, rett innenfor Sandbakken, kan kanskje tankene gå til afrikanske savanner. Det var nettopp denne likheten som visstnok skal være grunnen til at fiskeentusiast Lars Nilsen begynte å bruke denne betegnelsen om den lille putten i myra nord for Griseputten. Så havnet navnet i OFAs oversikt og i neste omgang på kartet.
Til Frankrike og Italia
Fra Afrika til Frankrike er det et stykke vei, men fra Afrikaputten til Franskeplassen er veien kort. Veikrysset som har dette navnet ligger opp fra Krokhol, men hvilken franskmann som har satt dette navnet på stedet er uvisst. En historie går ut på at en fransk soldat skal ha desertert og rømt til Norge og gjemt seg i skogen her under revolusjonen. En annen teori går på at stedsnavnet må ha tilknytning til Cudrio-familien som hadde franske aner og eide store deler av Østmarka på 1700-tallet. En mer kjedelig forklaring, men også mer sannsynlig, er at det rett og slett var en norsk husmann som het Frans som holdt til her. Så har Franseplassen blitt til Franskeplassen.
Mens vi er i Sør-Europa og snakker om krig, tar vi turen til Lombardiet som ligger i Italia. Og ved Halssjøen! Stikrysset og den lille gressletta ved østsida av vannet bærer dette navnet både på kartet og på skilt. Hvordan har et stedsnavn fra Nord-Italia havnet i Østmarka? Jo, på samme måten som Prøysen ble en husmannsplass på Hedemarken og Pommern finnes i Marker og Hole. Dette var navn fra det store utland som fant veien til Norge gjennom datidens nyhetsbilde og ble satt på lokale steder. Kanskje fordi en fra stedet hadde kontakt med opphavsnavnet, men sannsynligvis bare av tilfeldigheter. Lombardiet eller Lombardia var et «hot» navn i nyhetene under Napoleons erobringer på slutten av 1700-tallet. Under nye kriger og fredsslutninger i 1814 og i 1858 var Lombardiet framme i nyhetsbildet og havnet da kanskje – først på folkemunne – i Østmarka.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)
![](https://media.xn--stafor-9xa.no/2021/01/annonse-50-smal-blogg2-1024x414.jpg)
Øyer med eksotiske navn
I Mønevann, utenfor den tidligere husmannsplassen Sotua, ligger en liten holme som kalles St. Helena. Forhistorien til navnet skal være som følger: Husmannen på Sotua var ivrig til å fiske med garn, og kona hans måtte ro når garnene skulle ut. Gubben var aldri helt fornøyd med hvordan kona rodde, og han dirigerte og kommanderte. En gang var kona så lei av dette maset, at da mannen gikk i land på den lille øya for å feste garnet, rodde hun til fastlandet og lot den masete husbonden bli igjen. Hendelsen gikk det raskt rykter om i Losby-grenda, og ikke lenge etter hadde folk gitt øya samme navn som den Napoleon endte på.
Fra en øy til en annen. Øya innerst i Dæliseterfjorden går under navnet Mallorca. Bjørketrærne der skal visstnok vaie like fagert i vinden som palmene på Middelhavsøya. Palmer av norsk kvalitet finnes også på øya nord i Nøklevann som har fått navnet Palmeøya.
Et annet fjerntliggende reisemål er Texas. Og der finner vi El Paso. Det finner vi også i Østmarka. Brua i skillet mellom Nord- og Sør-Elvåga, Skyttenbrua, går under dette navnet. Navnet, som på spansk betyr passet, ble satt på brua av friluftsungdom på 1960- og 1970-tallet. Dagens bru var da ganske ny, den kom i forbindelse med oppdemmingen av Nord-Elvåga i 1964 da vannstanden i de to vannene ble hevet så mye at de ble ett.
![](https://media.xn--stafor-9xa.no/2020/03/Skyttenbrua_i_ostmarka_25._august_2018-1024x680.jpg)
Finland
Vårt naboland Finland har jo til dels vært tilgjengelig som feriemål i sommer. Men for de som ikke vil ta turen utenlands, er det hele to steder i Østmarka med dette navnet. Ett ligger ved østbredden av Mønevann, ikke mange steinkast fra St. Helena. Det andre ligger, eller rettere sagt lå, ikke langt fra Flateby. Den tidligere husmannsplassen under gårdene Haugstein og Sundby ble fraflyttet tidlig på 1900-tallet. Disse Finland-plassene kan ha fått navn på samme vis som Lombardiet, etter steder og områder ute i verden som var mye omtalt her hjemme på den tida, eller rett og slett fordi det var et fint landområde, altså fin-land. Teorien om at plassene har fått navn fra finske innvandrere, er mindre sannsynlig.
(Finland ved Mønevann er avbildet øverst i bloggen)
Norge rundt i Østmarka
Flere navn i Østmarka har assosiasjoner til steder i vårt eget land:
– Gudbrandsdalen, dal østover fra Ødegården
– Lillehammer/Dombås, bakke ned i Gudbrandsdalen fra Breidåsen
– Arendalsvika, vik sørvest i Mønevann
– Odølingsmyra, myr i Lørenskog, sørvest for toppen av Linfjellet (det var mange tømmerhuggere fra Odalen på jobb i Østmarka på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.)
– Oskarsgate, utsprengt vei ved Østbyputten (oppkalt etter gårdbrukeren Oskar Hansen)
![](https://media.xn--stafor-9xa.no/2020/08/kart-utlandet-i-ostmarka-1024x677.jpg)
NESTE UKE gjør vi som kronprins Haakon, vi går flyktningeruta! Følg med neste torsdag. Er lagt ut > HER.
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
Kilder:
Gøril Grov Sørdal: «Frå Mumletjønn til Gnuldrehei», Spartacus forlag, 2019
Turkart Østmarka (1:25 000), 2018
Even Saugstad: «Østmarka fra A til Å», Frie Fuglers Forlag, 2012
Muntlige:
Kjell «Stakan» Staksrud
Frank Westlie, Vangen skistue
![](https://media.xn--stafor-9xa.no/2021/04/annonse-blogg-alle-boeker2023-1024x393.jpg)
Veldig fin informasjon. Nå skal jeg bla opp kartet og finne stedene. Og jeg skal bla opp i Østmarka fra Å til Å.
Fint! God tur i boka og i marka!