Dette er året for kortreiste ferier. Og kan det bli mer kortreist enn å ta turen til Østmarka? Her får du fem turforslag av ganske forskjellig art.
I mars ble jeg av Aftenposten bedt om å lage turtips for folk som ville oppleve Østmarka, men pga smittefaren ville ha turer uten så alt for mange andre mennesker. Jeg lagde to turtips, et med utgangspunkt Lindeberg og et med start fra Krokhol. Aftenposten måtte av plasshensyn kutte tekstene kraftig ned. Her kommer turtipsene i sin helhet. De bør funke både med og uten koronafare. God tur!
1) Fra Lindeberg til Ellingsrud via Haukåsen
Startpunkt: Lindeberg
Endepunkt: Ellingsrud
Kommunikasjon: T-bane, linje 2. Evt. bil
Lengde: ca 8 km
Alternativ: Rundtur fra Ellingsrud
Severdigheter: Kjempesteinen «Fandens Prekestol» og utsikt fra Haukåsen
Start med T-banen til Lindeberg og gå forbi Lindeberg skole og følg grøntdraget mellom blokkene til du krysser veien Lindebergåsen og er inne i Østmarka. Målet vårt er branntårnet på Haukåsen og dit har du flere alternativ på blåmerkede stier. Du kan enten gå via Lutvann eller via Grønlihytta og Puttåsen. I dette området finner du også Nordre og Søndre Puttjern som ble landskjente da vannet forsvant under byggingen av Gardemobanen. Vil du ha et enda mer folketomt område, tar du turen bortom disse to småvannene.
Om du ikke har vært ved Haukåsentårnet tidligere, har du ganske sikkert sett denne store kuppelen som stikker opp fra den 357 meter høye åsen. Tårnet er synlig fra Frognerseteren, Nesoddlandet og når du kommer innover E6’en fra nord. I kuppelen er det radar som styrer flytrafikken til Gardermoen, og her var det brannvakt fram til 1970-tallet. Utsikten er god i alle retninger, særlig mot vest – mot Oslo. Herfra kan du velge vei via Mariholtet eller sti mot Nuggerud og videre til Ellingsrud. Tar du stien passerer du kjempesteinen som går under navnet «Fandens Prekestol». Tar du veien må du belage deg på litt mer mennesker, særlig fra Mariholtet og nordover langs Elvåga. Fra Ellingsrud parkering finner du T-banestasjonen ved å følge bilveien et lite stykke og så ta til venstre. Skiltet!
Alternativt kan du parkere ved Ellingsrud og ta turen som en rundtur tilbake til startstedet. Veien inn fra Ellingsrud er også fin pr. sykkel. Fortsetter du over demningen ved Mariholtet, kommer du inn i deler av Østmarka det vanligvis er veldig lite folk.
* * *
2) Mange muligheter fra Krokhol
Startpunkt og endepunkt: Krokhol
Kommunikasjon: Bil (stor parkeringsplass) eller buss nr. 550 fra Oslo bussterminal (hver halvtime på lørdager, hver time på søndager)
Lengde: ca 8-12 km
Severdigheter: Tømmerås
Start fra Krokhol hvor det snart er full fart med golfsesongen – om alt hadde vært som normalt. Her kan du ikke bare spille vanlig golf, men også frisbee-golf, eller disc-golf.
Herfra er det flere muligheter. Du kan ta av til høyre på blåstien like etter du har passert golfområdet. Da venter et kupert terreng via Paddetjern og kjempesteinen «Bjønneskallen» før du kommer til den flotte utsikten på Tømmerås. Toppen er Ski kommunes høyeste punkt, 313 meter over havet. Her kan det være mye folk!
Du kan også følge veien videre forbi speiderhytta til Siggerudspeiderne og gå til veien ender ved Skjelbreiavann. Langs vestsiden av vannet er det mange fine rasteplasser.
En annen mulighet er å ta inn til venstre i krysset som kalles «Franskeplassen» og gå til Sandbakken. Her kan du ta opp til høyre til Tømmerholtjern og eventuelt videre til Skjelbreiavann (blåmerket) eller ta til venstre over brua (umerket), forbi den røde stua Tømmerholen og gå via hyttegrenda ved Rolandsjøen til utgangspunktet ved Krokhol.
Kart anbefales på denne turen!
* * *
3) Med Koht rundt Lutvann
Komiker, skribent og foredragsholder Christine Koht er kanskje ikke det folk forbinder med friluftsliv. Men lenge før hun ble kreftsyk, er hun med i NRK-programmet «Ut i naturen» 10. mars 2010. Da tar hun med programleder Anette Skafjeld og seerne på sin yndlingstur; rundt Lutvann. Turen er lett tilgjengelig og variert i terrenget, skryter Koht.
Se hele turen omtalt >HER
* * *
4) Fra hotell til hotell, alt inkludert!
Hvis det frister med en tre-dagers sykkel- eller fottur med overnatting på Losby gods og Vangen skistue, arrangerer Frie Fuglers Forlag (dvs bloggforfatteren) det i sommer. Du kan velge mellom fire avganger i juli/august og får en variert tur gjennom Østmarkas spennende natur. Stopp og guiding ved kulturhistoriske steder, god mat og bagasjetransport er hva arrangørene kan lokke med.
Informasjon om priser og påmelding, samt dagsprogram finner du >HER!
Turforslagene kan også brukes om du IKKE kjøper pakketuren. Her kan du la deg inspirere til en markatur til fots eller på sykkel! >HER!
* * *
5) Langtur på sykkel
Østmarka er ikke kjent for sine muligheter for lange turer på sykkelvennlige skogsveier. Da blir gjerne Nordmarka foretrukket. Men nå som Grønmo-området ble åpnet kan du faktisk sykle fra Ekerud i Lørenskog til langt ut i Enebakk på gode sykkelveier – nesten uten å måtte trille på sti eller sykle i biltrafikken. (OBS: Se kart lenger ned). Her er turforslaget:
Start fra parkeringsplassen på Ekerud med innkjøring fra Skårer/Vallerud. Fra utfartsparkeringsplassen sykler du lysløypa sørover. Etter veikryss som kan føre deg til Losby eller føre deg inn ulike blindveier, kommer du ned over demningen i Elvåga. Du har kommet bakveien inn til Mariholtet – i alle fall for oss som er vant til å starte turen fra Oppsal/Bøler-området. Fra Mariholtet sykler du mot Nøklevann og langs sørenden av vannet til du er ved krysset like før Rustadsaga. Her tar du til venstre forbi Hullet-plassene og ned til Skullerudstua. Du er nå tett ved sivilisasjonen, men skjærer likevel til skogs igjen. Veien går bratt opp til Vannverket og du følger skogsveien videre på flat og god trasé og får Grønmo golfbane på høyre side.
Ved Grønmo parkering får du noen hundre meter med asfalt under hjulene før du tar opp forbi bommen i retning Trollvann og Østmarkskapellet. Men du sykler ikke langt opp denne veien før du tar av til høyre, over området som nå i vår ble gjort tilgjengelig for alle. Her var det tidligere inngjerdet søppelplass som nå har blitt friluftsområde. Før gjerdene har ble fjernet, måtte syklister som ville sørover ut på veien ved Klemetsrud. Nå kan du sykle på de nyanlagte veiene over småkuperte grønne åser som skjuler hovedstadens søppel gjennom flere tiår. Tar du rett vei kommer du ut i sørenden av det nye friluftsområdet, ved den nyanlagte parkeringsplassen. Her kommer du ut i Enebakkveien der serveringsstedet med det artige navnet Se-Op hvilestue en gang lå (den brant omkring 1980). Her velger du det berede fortauet på høyre side og må tåle biler og eksos noen kilometer.(Se blogginnlegg om Grønmo).
Ved Stensrudtjern tar du bratt opp til venstre, opp Hanoaveien. Her forsøkte vi mens vi var på Sandbakken å få satt opp et skit som viste den fine veien inn til serveringsstedet. Men verken Skiforeningen eller Turistforeningen var interessert i det, så vi snekret et selv. Det «ulovlig» oppsatte skiltet har nå stått i 16 år. En drøy kilometer inn i den nesten bilfrie veien tar du av til venstre, gjennom en bom. Nå er du på Antons vei som tar deg over Februene, ut på Sandbakkenveien og opp til serveringsstedet. (Se blogginnlegg om Februene)
(Se blogginnlegg om Antons vei)
Ved Sandbakken slutter veien, men fortsetter som en sykkelsti av varierende kvalitet. Hold mot høyre før markastua og ta IKKE over brua ved den røde hytta Tømmerholen. Veien som går opp til myra som kalles Grisemøkkmåsan og videre til Franskeplassen har blitt utbedret de siste årene men du må ganske sikkert av sykkelen et par ganger likevel. Ved Franskeplassen går veien til høyre til Krokhol og til venstre til Skjelbreiavann. Vi tar til venstre. Det blir mye oppover og litt nedover før du rett før vannet tar inn på trillestien mot høyre. Nok en gang må du være forberedt på litt trilling på kronglete sti noen kilometer. Ta til venstre på oppbygde planketraséer over myrene mot veien ved Skjelbreia. Så gjennom tunet på plassen som nå disponeres av Oslomarka Trekkhundblubb før du er ute i biltrafikken ved Bysetermåsan. Du har nå passert avkjøringen til Vangen og turens sjette bollemulighet som ligger noen bratte bakker unna vår trasé.
Ved Bysetermåsan skal du ikke sykle til venstre, blindveien mot Børtervann, men til høyre sammen med biltrafikken. Ved postkassestativet, like etter at grusdekke er byttet med asfaltdekke, tar du til venstre inn Svartholveien. Veien går nå utenfor tunet på den gamle plassen og du kommer etter hvert inn på en sti/vei forbeholdt syklister og fotgjengere. Etter hvert kommer du ned til gården Andersrud ved Bindingsvann. Her går det en merkelig bruanordning over vannet, en bru som går ut til Enebakkveien og ofte er dekket av vann. Denne veien/brua skal du IKKE ta, men i stede sykle videre sørover på vei/sti som etter hvert går bratt og kronglete opp og enda brattere ned. Så tar den seg opp i kvalitet. Skiltet avstikker til gapahuken (bildet). Velger du høyre i neste T-kryss kommer du ut ved Durud og tar til venstre ned til Vik i nordenden av Vågvatnet. Tar du i stede til venstre må du orientere og trille litt fra Grusbakken og sørover til et nytt veisystem som ender opp ved Bjerke like øst for Tangen bru. Kart anbefales! (Se blogginnlegg om den påtenkte dyreparken ved Durud)
Her kan turen slutte, hvis du da ikke tåler tre kilometer på sykkelvei før du igjen ta opp til venstre og inn i et hjørne av Østmarka med lite turtrafikk. Veien tar av ved Enebakk sykehjem og går blant annet forbi det myteomspunnede Brudeberget. Her forsvant et brudefølge i hine hårde dager!
En kort sti må forseres før du er ute på vei igjen og kan sykle helt til du er ute på RV 120 ved Enebakk kirke. Butikk og evt bussen hjem er fasiliteter stedet kan by på.
* * *
SOMMERGAVE FRA FRIE FUGLER!
Førstemann som fullfører tur 5 i sin helhet og dokumenterer det, får en bokpakke på 4 bøker (bøkene beskrevet på www.frie-fugler.no)! Send melding til post@frie-fugler.no.
VINNER: Emil Iversen tok utfordringen, var førstemann som syklet det lange turforslaget, og fikk en bokpakke fra Frie Fuglers Forlag. Gratulerer. Turen beskriver han bl.a. slik: «Jeg syklet på en landeveisykkel satt opp med hjul og girutvekslingen til en terrengsykkel. Det gikk fort og fint for det meste, men noen partier hadde vært enklere på dedikert terrengsykkel. Jeg måtte av og trille ved noen anledninger også. Ikke det optimale været å gjøre dette i, men det har sin sjarm. Jeg er småbarnsfar, så når anledningen byr seg kan jeg ikke tillate værforbehold. Alt i alt en spennende tur jeg ikke ville kommet på å planlegge selv, men som jeg er glad jeg gjennomførte.»
Her er noen glimt fra Emils tur:
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
NÅ TAR BLOGGEN sommerferie fram til slutten av august. Kos deg i Østmarka og les gamle blogginnlegg så lenge…. God sommer!