Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Drap ved Børtervann

Posted on 7. mai 20205. august 2022 by ES

En ung kvinne blir funnet drept ved Børtervann. Både fastboende, hytteeiere og turfolk blir mistenkt. Det skjer mye spennende i Østmarka, men mest av dette skjer heldigvis kun i litteraturens verden.

«Etter hvert kom det eternittplater på husene og bilvrak i hagene. Langs veien lå småbedrifter som aldri skulle spille i næringslivets Champions League, som bare skulle tviholde på kundekretsen sin.

Jeg svingte av igjen. Det ble grusdekke, og skogen tetnet til. De høyeste grantrærne hemmet solen. Et veidele, Bysetermosen, bevertningsstedet Vangen noen kilometer til venstre. 100 meter til høyre var bommen som regulerte adkomsten til Børtervann. Et rødt, idyllisk hus kloss i veien, kanskje bomvokterens, hvis noen slik fantes. Bilkjøring var forbudt ved skilt, men bommen sto oppe. »

Slik beskriver forfatteren Pål Gerhard Olsen turen utover Enebakkveien og inn i Østmarka for detektiv Aron Ask i boka «Nattmusikk». 

Videre kan vi lese i krim-romanen: «Blekblått vann på begge sider av veien, treprammer og plastjoller. Dette var de dype skoger, så dype de kunne bli på det sentrale Østlandet».

På en av de mange holmene i Børtervann finner privatetterforsker Aron Ask liket av en ung kvinne i vannkanten like ved et telt. Historien fortsetter via snirklete veier til en gammel kvinnes kråkeslott i Homansbyen og et dramatisk pengeran midt i Majorstukrysset.

Krimromanen Nattmusikk av Pål Gerhard Olsen kom i 2011.

En morder i Rausjøgrenda?
Mye av handlingen i krimboka er lagt til Rausjømarka sør i Østmarka, og vi som er kjent i området kan følge detektiven skritt for skritt. Etterforskeren tråler området på jakt etter spor og snakker med fastboende, hytteeiere og turfolk. Blant annet er et besøk på DNT-hytta Øvresaga og en prat med to overnattingsgjester her viktig for avsløringen av drapsmannen. Gjestene på den selvbetjente turisthytta framstår ikke i så veldig godt lys. Det gjør heller ikke den skjeggete mannen som bor aleine på den nederste plassen mot Børtervann. I krimboka blir mannen her beskrevet som en som driver med bikkjer, kjører pick-up og jobber på Grønmo søppelfyllplass. Vi som er kjent i området, kan ikke la være å trekke paralleller til tidligere skogoppsynsmann Rune som bor på plassen Dammen. Grønmo var ikke Runes arbeidsplass, men både skjegg, pick-up og bikkjer var på plass. I boka blir mannen her også tillagt en litt spesiell hobby; han samler på hårlokker av unge kvinner han har nedlagt.

Da jeg for noen år siden konfronterte Rune med boka, smilte han bare. Selvfølgelig kjente han til den. Men han innrømmet at han ble ganske overrasket da den kom ut. Verken forlaget eller forfatteren hadde spurt om å få bruke ham og hans bosted som kulisse i handlingen i en krimbok. Men likhetene mellom Rune og den mistenkte bekymret ikke den nå pensjonerte Skogvesen-ansatte, han syntes det bare var moro at hans nærområde ble brukt som ramme rundt historien.

– Jeg kom over dette stedet etter å ha lest om Ragnhild Jølsen i Bjørneboes «Drømmen og Hjulet»,sa forfatter Olsen til Aftenposten ved lanseringen.

Handlingen i romanen Presteskapet foregår delvis ved Rolandsjøen i Østmarka.

Krim ved Rolandsjøen
Litt lenger nord i Østmarka, ved hyttekolonien Roland, utspiller det seg også et drama i bokform. I Sonja Holtermans bok «Presteskapet» (2012), blir det mot slutten av romanen noen dramatiske forfølgelsesscener som ender opp ved Rolandsjøen. Detektiv Ira Torgrimson er på sporet av en okkult og kriminell sekt, og igjen kan vi kjenne igjen detaljene fra Østmarka – denne gangen like sør for Sandbakken:

«Bommen til hyttekolonien lyste i mørket. Den hvite stålkonstruksjonen sto rett opp. Åpen. Det var bare hyttefolket som hadde nøkler, og hytteeierne var veldig påpasselige med å låse den. Ira svingte bilen inn på den store, tomme parkeringsplassen. … På høyre side lå en liten pølsekiosk. Små hytter lå gjemt i skogen, og selv om morgenlyset lå over himmelen, var det fortsatt mørkt mellom trærne. Ira stanset foran det store vannet. Lette tåkedotter danset over det.»

Romanens hovedperson forklarer sitt nære kjennskap til området med at tanten hennes hadde hytte der og at hun hadde vært der hver sommer i oppveksten. Kanskje også forfatteren har et slikt forhold til stedet?

Begge de omtalte bøkene er verdt å lese for den som er litt interessert i krim og veldig interessert i Østmarka! 

Neste ukes blogg henter temaet fra krigens dager. Følg med neste torsdag. HER!
Les også den tidligere bloggen om filmer (også krim-filmer!) spilt inn (delvis) i Østmarka > HER
Les også bloggen «Skogsmatros i Østmarka», om Jon Michelets bok Mannen på motorsykkelen hvor mye av handlingen er lagt til Østmarka og Lutvann. Se HER!

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

FAKTA:
Østmarka i litteraturen
I flere romaner er deler av handlingen lagt til Østmarka, blant annet:
– «Constanse Ring», Amalie Skram (1885). Beskriver tur til Sarabråten.
– «Syndere i sommernatten», (2009) en av bøkene i Frid Ingulstads Sønnavind-serie, lar hovedpersonene ta en tur med Heftyes hjulbåt til Sarabråten.
– «Doras Datter»-serien (9 bøker) (2007), Synnøve Eriksen. Historisk romanserie med historie hentet fra Østmarka, særlig Lørenskog-delen av Marka. Også neste bokserie, «Østenfor sol» (2012) (12 bøker) fra samme forfatter henter stoff fra Østmarka
– «G for Goggen», Tove Nilsen (1997). I flere av Bøler-forfatterens fire Skyskraper-bøker lar hun turen gå inn i Østmareka – til ulovlige bad i Nøklevann og til Sarabråten.
– «Helle og Vera», Tove Nilsen (1975). Her er vi også på tur i Østmarka.
– «Kjempesmell og blå dager», Karsten Alnæs (1981). Også her er Sarabråten målet for en av hovedpersonens turer i Østmarka.
– «Skjulte mønster», André Bjerke (1950). Her er en del av handlingen lagt til en hytte i Østmarka kalt «Tilflukten».
– Ragnhild Jølsen hadde flere romaner hvor deler av handlingen var lagt til hennes hjemtrakter sør i Østmarka, ved Børter gård: «Ves mor» (1903), «Rikka Gan» (1904), «Fernanda Mona» (1905), «Hollases krønike» (1906) og «Brukshistorier» (1907).
– «Mannen på motorsykkelen», Jon Michelet (1985). Flere omtaler av Østmarka, bl.a. Lutvann, Nøklevann og Elvåga. Se eget blogginnlegg om det >HER!
– «Det var en dag i går også», Svend Rønning (1976). Roman om hverdagsliv før, under og etter krigen som inneholder en del turer i Østmarka.
– «Skolegutt i ulvetid», W. W. Stabell (1947). Roman om krigshendelser og flyslipp i Østmarka. 
– «Ulvehunger», Anlaug Sanderød (2012). Noveller med inspirasjon og innhold hentet fra Østmarka
– «Prikkedøden» (2009). Kriminalroman av Jan-Sverre Syvertsen som utspiller seg i hovedsak i nærheten av Siggerud og i Ski, men er også en tur inn i Østmarka
– «Dakota rød» (2016). Kriminalroman av Lene Lauritsen Kjølner hvor noe av handlingen utspiller seg på Losby.
– «Fyrstene av Finntjern» (2022). Roman av Lars Elling hvor mesteparten av handlingen er lagt til Nordmarka, men de to hovedpersonene tar også tidlig i boka en tur inn til Sarabråten (i 1914) og skriver seg inn i gjesteboka der.

(1) Rausjøgrenda ved Børtervann   (2) Rolandsjøen

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Hver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2023 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme