To kilometer fra hverandre sør i Østmarka ligger to overnattingshytter merket med samme karttegn. Men hva som skjuler seg bak dette symbolet, er ganske forskjellig. Vi skal til Bøvelstad og Deliseterbrakka.
For en som ikke er kjent i Østmarka, som skal velge seg en overnattingshytte til en natt i marka, og som ikke sjekker ut flere detaljer rundt hyttene, kan kanskje valget være tilfeldig. Begge overnattingstilbudene ligger omtrent like langt fra parkeringsplassen Bysetermåsan og begge er merket med samme karttegn. En observant turgåer og kartleser vil imidlertid kanskje stusse på at det ene hyttenavnet ender på brakka. Ofte et dårlig tegn når man ønsker en viss standard.
Deliseterbraka
Den som besøker den tidligere tømmerhoggerbrakka, kommer til en rød liten bygning med tydelig fortid som arbeidsbrakke. Hytta ligger omgitt av tykk skog en drøy kilometer opp for fjordarmen Deliseterfjorden i Børtervann. Her er det ett rom, to senger, veggfast bord, to stoler og en vedovn. Har de forrige gjestene gjort jobben sin, er gulvene feid og hytta fri for søppel. Slik er det heldigvis som oftest. Hytta står ulåst, leieprisen er null og den er ikke mulig å forhåndsbooke. Her er det førstemann til mølla. Kommer du til Deliseterbrakka tar du ikke av deg støvlene når du går inn.
Hytta har sin historie tilbake til 1960 da daværende skogeier And. H. Kiær & co drev hogst i området. Den gangen var det to brakker på stedet samt en stall. Hest ble da fortsatt brukt i det uveisomme terrenget. Da Oslo kommune kjøpte Rausjømarka (som dette området betegnes som) i 1965, var det store planer om enda større hogstaktivitet med blant annet ny vei inn i området via Bukketjern. Flathogstplanene ble avverget av naturvern- og friluftsaktivister med god støtte fra Østmarkas Venner, men brakkene ble stående og ble etter hvert et yndet mål for turfolket. Den ene av brakkene brant ned i 1971, men den andre ble holdt i hevd som åpent overnattingssted. Det var i mange år grunneier Oslo kommune og Friluftsetaten (nå Bymiljøetaten) som hadde ansvaret for oppsyn med stedet og også sørget for vedlikeholdet. Etter at grensene for Østmarka Naturreservat ble utvidet i 2002, kom Deliseterdalen inn i reservatet og fylkesmannen i Oslo og Akershus fikk nå ansvaret.
Hytteboka vitner om stadig bruk av hytta, både som rastebu og overnattingssted. Den sjarmerende hytta med lang og spennende historie står som et minnesmerke over tidligere arbeidsformer i skogbruket og et enkelt friluftsliv som unektelig ser ut til å avta.
Bøvelstad
Kommer du til Bøvelstad, møtes du av en romslig hytte fritt beliggende på en knaus med utsikt over Støttumfjorden nord i Børtervann. Både Bøvelstad og Deliseterbrakka er markert med samme symbol på kartet, men her slutter også likhetene.
Bøvelstad var fra starten husmannsplass for Rausjø-bruket. Huset er sannsynligvis bygget på 1800-tallet og her var det fastboende helt fram til tidlig på 1950-tallet. Etter å ha stått tomt i 20 år, tok Lambertseterspeiderne over.
I 2011 åpnet Bøvelstad som ubetjent turisthytte etter en større restaureringsjobb. Hytta eies av Oslo kommune men det er DNT som disponerer den. Hytta har hele 17 sengeplasser fordelt på romslig hems og soverom i første etasje. I tillegg har hytta stue med sitteplass til nærmere 20 personer rundt spisebord og i sofakrok. Kjøkkenet er fullt utstyrt med dekketøy, kjeler og gassbluss for matlaging. Ny utedo av ypperste kvalitet – til utedo å være.
Bøvelstad inngår i det etter hvert store nettet av ubetjente turistforeningshytter i Østmarka. Hytta bookes gjennom DNTs nettsider – men vær tidlig ute, hytta er meget populær!
DELISETERBRAKKA vs. BØVELSTAD
Overnattingspris: Gratis / 400,- (280,- for medlemmer)
Booking: Først til mølla / www.dntoslo.no
Størrelse: ca 10 kvm/ ca 85 kvm
Sengeplasser: 2 / 17
Låst?: Åpen / DNTs standardnøkkel
Fasiliteter: Stearinlys, vedfyring, utedo (enkel), vann fra bekk / Stearinlys, vedfyring, utedo, vann fra brønn
Avstand fra nærmeste p-plass (Bysetermåsan): ca 7 km / ca 7 km
Tillatt med hund? Ja / nei
Hva er en markaseverdighet? Dette er tema for neste ukes blogg. Da Statens kartverk i 1994 ga ut et nytt turkart for Østmarka, ble to steder avmerket med severdighets-symbolet. Kan du gjette hvilke to? > HER KAN DU LESE DET!
FAKTA:
Overnattingshytter (DNT) i Østmarka:
– Dølerud (inn fra FOD-gården eller Grønmo)
– Øvresaga (i Rausjøgrenda)
– Røyrivannskoia med Stallen (ved Røyrivann i Losbyvassdraget)
– Bøvelstad (nord for Børtervann)
– Huldreheim (ved Ramstadsjøen)
– Fiskelausen (ved vannet Fiskelausa sør for Losby)
– Vangen (betjent, drives av Skiforeningen)
Kilder:
Hytteboka i Deliseterbrakka med innledende tekst av Lise Henriksen
Østmarka fra A til Å, Even Saugstad, Frie Fuglers Forlag 2012
Nytt fra Skogvesenet nr 3/1983
Tidligere blogginnlegg om hytter i Østmarka:
Hytte til hytte i Østmarka > HER
Små hytter, store hemmeligheter > HER
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
Vet at flere plasser er merket med severdighetssymbol, men varierer litt mellom de ulike kartene. Varden på Bjønnåsen, flåta på Svartoren, Vasshjulet og Milorghula har jeg iallefall sett. Kan det være noen av disse?
En riktig. Torsdag kommer svaret!