Da Statens Kartverk ga ut et nytt turkart over Østmarka i 1997, var det utstyrt med et nytt karttegn; «kringla» kjent fra trafikkskiltene som indikerer at her er en severdighet. Kun to steder i Østmarka fikk denne statusen på det første kartet. Det ene var flåten i Svartoren.
Svartoren slynger seg langs grensa mellom Ski og Enebakk, nord for veien til Bysetermåsan. Dette nesten tre kilometer lange vannet kan du krysse midt på ved hjelp av en enkel flåte som er tjoret til begge sider. Flåten ble laget i 1993 av den driftige pensjonistgjengen ØX, og allerede få år etter fikk den originale transportanordningen karakteristikken «severdighet» på Kartverkets turkart.
Tax-free-handel ombord?
Svartoren var egentlig bare et bekkeløp men ble tidlig på 1800-tallet demmet opp i sørenden for å muliggjøre tømmerfløting på vannet. Flere år før flåten ble lagt der kunne man krysse vannet litt lenger sør på en enkel bru. Brua ble bygget av STKs bedriftsidrettslag (Standard Telefon og Kabelfabrikk) i forbindelse med et orienteringsløp i området.
Mange ønsket at flåten skulle bli en del av Turistforeningens blåmerkede stinett i Østmarka, men foreningen var skeptiske til denne muligens lite permanente linken. Likevel fant DNT for noen år siden ut at den fylte kravene for «permanent sti» og flåten er nå en del av blåsti-nettet.
En turgruppe for pensjonister hadde omkring 2010 en noe kjedelig opplevelse på flåten: Den glade turgjengen kom til ene bredden, trakk til seg flåten og hoppet ombord – litt for mange og litt for fort, med det resultatet at flåten kantret! En kanopadler som var i området hjalp til med å plukke opp sekker og capser og annet løsøre fra vannet, og det ble en kald fornøyelse for turdeltakerne som fikk seg en ufrivillig svømmetur i det kalde vårvannet. Dette var tidlig i mai. Flåten ble nå utstyrt med et skilt som ber folk gå rolig ombord og anbefaler et maks-antall for passasjerer.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Etter at den første flåten kom for over 25 år siden, har den blitt byttet ut flere ganger av ingeniør-hodene i ØX. Fra å være en enkel tømmerflåte har den nå blitt laget av trykkimpregnerte materialer med flyteelementer under. Flåten går over en kommunegrense – fra Ski på vestsiden til Enebakk på østsiden – og muntre sjeler i ØX-gjengen har uttalt at slik fergetrafikk over en grense bør kvalifisere til tax-free-handel ombord!
Puttjernene – en negativ severdighet?
Hva var så det andre stedet i vakre Østmarka som ble hedret med severdighetstegnet på kartet? Jo Puttjernene! At Nordre og Søndre Puttjern var i nyhetsbildet i den tida, var helt sikkert. Men fortjente dette stedet et severdighetssymbol – et trekkplaster som fikk folk til å oppsøke nettopp dette stedet i Østmarka? Tja, det kan helt klart diskuteres. Og det kan diskuteres om hvilke andre steder som eventuelt burde vært hedret med kringlesymbolet.
Puttjernene var omtrent tømt for vann omkring 1996/1997 i forbindelse med byggingen av Gardermobanen som gikk under dette hjørnet av Østmarka. Særlig ble Nordre Puttjern rammet – vannet forsvant ned i togtunellen som var under bygging. Også Søndre Puttjern, Lutvann og Kjerringmyr fikk merke vannreduksjon og det ble etter hvert satt i gang overføring av vann hit samtidig som tettingsarbeidet av grunnfjellet over tunellen ble intensivert. Østmarkas Venner og særlig foreningens leder Steinar Saghaug var sterkt inne for å få dette arbeidet utført slik at Østmarka ikke ble skadelidende.

Severdighet eller ikke – ta gjerne en tur til Puttjernene, Svartorflåten og de andre stedene i Østmarka som på nyere kart har fått severdighetssymbolet.
(Les videre etter annonsen)

Bruer i blogg
Neste ukes blogg presentere bruer i Østmarka. Er det så mange da, vil du kanskje spørre deg – og, ja, det er flere enn du tror! Du kan jo begynne med å gjette hvor brua på bilde her ligger. Lykke til og god lesing neste torsdag.
Vi sees! Innlegget og svar på «Hvor er dette»-gåten, finner du >HER
Gikk du glipp av forrige ukes blogg – som også handlet om karttegn? Sjekk ut Karttegn til besvær
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

FAKTA:
Severdigheter i Østmarka
Disse stedene har på nyere kart blitt merket med severdighetstegnet:
– Hauktjern (kløftene)
– Durud (dyreparken som aldri ble noe av) Se tidligere blogg >HER
– Smalvannshula (Milorg-gjemmested)
– Damåsen, Lørenskog (Milorgleir)
– Losbyelva (vannhjul)
– Røyrivann, sørenden (tømmerrenne)
– Festningsåsen, Enebakk (mulig bygdeborg)
– Huldreheim, Ramstadsjøen (Ruiner etter den gamle bygningen)
– Tjuvstuåsen, Rælingen (mulige rester etter røverhytte/bygdeborg/jernalderrøys)
– Bjønnåsen (tusenårsvarden)
KILDER:
Statens Kartverk: «Oslo Østmark», 1:50.000 (1997)
Østmarka O-klubb: «Østmarka Nordøstre del», 1:30.000 (2003)
«Turkart over Østmarka», 1:25.000 (2018)

Supert alt du skriver Even. Mimrer med meg selv om de mange turer i ØM fra den gangen kartene var sort-hvite. Lurer på om den brua over Svartoren ble brukt i Kretsmesterskapet i stafett-orientering for Stor-Oslo og Buskerud i oktober 1961, – eller i den store «Ørnstafesten» som gikk fra Bysetermåsan i mai 1963.? Jeg deltok i begge.
Artig og hyggelig det du skriver, Tore! Har et bilde av brua – legger det ut på Østafors Facebookside:
https://www.facebook.com/ostmarkabloggen
Jeg har et kart far Ørnstafetten 1963 hvor postene er tegnet inn. Ser ut til at samtlige poster lå sør for Bysetermosen. Kartet er imidlertid merket med «Etappe 2» så det er jo mulig at første etappe gikk ved Svartoren? Vannet Svartoren er forøvrig på kartet navnsatt med «Svartholbekken» og det er ikke tegnet inn noe bru over det. Kartet har følgende tekst skrevet inn på baksiden: «Norges største o-arrangement i 1963. Hauketos 6-mannslag ble nr. 3 av totalt 174 lag». Kartet var laget av STKs bedriftsidrettslag.
Den brua du viser her som en del av neste ukes blogg, og som du ber oss «gjette» på beliggenheten av ligger på Krokhol golfbane nordre del. Den ble anlagt da golfbanen ble utvidet rundt årtusenskiftet, Denne nordre delen brukes vel ikke lenger til golf. Husker at jeg var veldig lite begeistret da jeg fikk se anleggsmaskinene «langt inne i marka» den gangen denne ble anlagt, flere av mine veldig private kantarellsteder gikk også fløyten i den runden.
Godt observert! Kjedelig med kantarellen 🙁