Nå er det ikke langt igjen til Julekvelden. Faktisk bare 500 meter! Men for å komme dit må vi ta turen over til Sørmarka.
På østsiden av Gjersjøen er det på kartet avmerket et sted som heter Julekvelden. Denne bergnabben har fått sitt navn etter en hendelse som blir beskrevet i et gammelt sagn fra den tida Gjersjøen måtte forseres for den som skulle til eller fra Oppegård kirke på Svartskog. Om vinteren kunne reisende krysse den langstrakte innsjøen på isen, men ellers var det nødvendig med båtskyss over vannet.
Gammelt sagn
Den gamle øst-vest-ferdselsåren krysset vannet fra Kurud på vestsida til Flåtestad på østsida. Sagnet forteller at det på selveste julaften banket på døra på husmannsplassen Sjeisen under Kurud. To karer ønsket å bli rodd over vannet. Det hadde vært en mild høst og isen hadde ennå ikke lagt seg på Gjersjøen, så skyssjobben måtte ivaretas av dattera på bruket, Marie. Hun fikk de to karene opp i båten og rodde det korte stykket over vannet. Det var begynt å bli mørkt på kvelden, og tåka lå også tett over sjøen, så det var ikke noen trivelig jobb for den kvinnelige fergemannen med de to fremmede som satt helt tause i båten. Selv om Marie var godt kjent, klarte hun å ro litt for langt nord, og kom ikke til brygga på Flåtestad men støtte mot bratte bergveggen. Her reiste de to mennene seg, skrittet over ripa og forsvant rett inn i fjellet! Marie ble så forskrekket at hun rodde det beste hun kunne tilbake og skyndte seg hjem. Fjellrabben hvor mennene forsvant, ble fra den dagen hetende Julekvelden.
Andre stedsnavn om høytider
ST. HANSÅSEN ligger like øst for Rustadsaga og historien forteller at opp hit trakk folket fra de nærliggende plassene Katisa, Hullet og Fjellstad for feiring av årets lyseste dag. Årets mørkeste dag feires her nå, sjekk ut Solsnu-arrangementet til Søstrene Pihl søndag 22. desember HER.
Sankthansåsen finnes også i Vestmarka. I Rælingen-delen av Østmarka, øst for Fløyta i Losbyvassdraget, ligger en ås som markerer samme høytidsdag – her ligger Jonsokhøgda.
PÅSKELØYPA går på østsiden av Elvåga-vassdraget. Sjekk blogginnlegget om den HER.
17. MAI-PLASSEN ligger like øst for Skytten. Den er også omtalt i tidligere blogginnlegg HER.
FAKTA
Andre julerelaterte, tidligere blogginnlegg:
– Lys til jul i Rausjøgrenda HER
– Juletrefest på Frognerseteren og i Rausjøgrenda HER
– Julekortmotiv fra Østmarka HER
– Juleotte for Oppsalspeiderne i Østmarka HER
– Juletre fra Østmarka til London HER
NESTE UKES BLOG har tittelen Nytt år, nye muligheter og nye kalendere…
Følg med NESTE torsdag. Og til da: GOD JUL!
Gikk du glipp av forrige ukes blogg? Sjekk ut Torsdager er skumlere enn fredag den 13.
KILDER:
Oppegård Historielag, http://www.oppegard-historielag.org
Reidar Haugen (kapittelforfatter): Sørmarka. Andresen & Butenschøn, 2006
Even Saugstad: Mystikk og overtro i Oslomarka. Frie Fuglers Forlag, 2017.
(c) Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
Flott og trivelig innlegg om nærmarka