Om få dager går vi inn i et nytt år – med nye muligheter, nye turer, nye blogger – og nye kalenderblad å snu!
For første gang på 25 år kan du snu om bladene på en ekte Østmarka-kalender! De to Østmarka-entusiastene Lars Lindland og Bjørnar Thøgersen står bak kalenderen som viser marka vår i stort format og eksklusivt trykk. Her kan du i mars og september nyte Børtervann med hhv skiløpere på blå-swix-føre og solnedgang i pastell. Eller en Tiur som spiller i april og en rev som slapper av i august.
Lars og hans bilder er godt kjent av alle som beveger seg i Faceboka. Det er han som har tatt de fleste bildene i kalenderen. Også Bjørnar er en ivrig markabruker og fotograf. Begge sitter som varamedlemmer i styret i Østmarkas venner. De to har følgende melding til kalender-kjøperne:
«Denne kalenderen er utgitt i ren kjærlighet til Østmarka. Etter utallige turer og opplevelser gjennom hele året, ønsker vi å vise hvilke verdier marka vår har å by på.»
Turtips fra NOA
Også Naturvernforbundet i Oslo og Akershus byr på vakre markabilder i sin tradisjonsrike kalender. Her får vi glimt inn i HELE Oslo-marka og to av kalender-bildene er viet vårt Østmarka med foto av Espen Bratlie. Han har foreviget en snøkledd furu ved Lutvann på januar-bildet og urskogen i Svartdalen på november-bildet. Espen gir oss også turforslag på litt vei og mest sti i området inn fra Rustadsaga og videre rundt Langvann og retur via Østmarkskapellet og Rundvann til Skullerud. Rundturen er på ca 11 km.
Kalenderen har forøvrig turtips fra Lillomarka, Nordmarka og Krokskogen.
Denne kalenderen har kommet ut årlig i lang tid og er en viktig både inntektskilde og kanal for informasjon for foreningen.
Østmarkakalender i 1995
Egen kalender for vår del av Oslo-marka er ikke noe nytt. Allerede i 1995 kom den lokale kunstneren Inge Sylvestog ut med «Østmarkskalenderen». Kalenderen hadde fått undertittelen «Fortid og nåtid i tekst og bilder» og bragte historiske glimt fra Østmarka. Den dyktige kunstneren hadde gjennom flotte akvareller foreviget både natur og gamle, forlengst nedrevne husmannsplasser. Tekstene på hver kalenderside fortalte både om Sarabråten, eneboeren Korpås-Olsen, Skytten og Østensjøvannet.
FAKTA:
Østmarkakalenderen 2020: A3-format, trykt på tykt papir. Kr. 250,-. Kan bestilles på www.barlindern.no
NOAs Markakalender 2020: A4-format. 12 turforslag. Kr. 150,-. Kan bestilles fra www.naturvernforbundet.no
(c) Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren.
Gikk du glipp av forrige ukes blogginnlegg? Artikkelen om stedet Juelkvelden ved Gjersjøen finner du >HER
NESTE UKES BLOGG har tittelen «Grevinne uten hovmester». Stikkord er fruen på Losby… Følg med neste torsdag. >HER!