Er det noen link mellom de urbane byoriginalene og Oslomarka? Tja… Ole-Bjørn var å se badende i Rundvann av og til, advokat Hermansen tok ofte turen rundt Nøklevann og Jørgen Cappelen den II var gjest hos Heftye på Sarabråten.
«Hvis du kommer ridende til jernbanestasjonen med hallingbunad, spillende på et horn og i tillegg har som vane å overta trikkekonduktørens jobb med å annonsere neste stasjon, må du finne deg i å bli stemplet som original. Selv om du er direktør i det som skal bli et av landets største forlag.»
Slik starter kapittelet om Jørgen Cappelen jr (1857-1934) i boka «Byoriginaler og personligheter i Oslo». Forlagsdirektøren og også hans far var hyppige gjester hos Thomas Heftye på Sarabråten. Den eksentriske forlagsmannen som bare gikk under navnet Jørgen den II eller Jøja var i sine unge dager gjerne på besøk her inne i Østmarka samtidig som den vakre sangerinnen Eva Sars var på stedet. Det blir fortalt at Jørgen hadde et godt øye til frøken Sars. De to sto ofte forholdsvis nær hverandre på bildene som vi kan se i fotoalbumene fra Sarabråten og skrev også signaturene sine tett sammen i gjestebøkene. Men noe forhold ble det ikke; sangerinnen giftet seg med polfarer Nansen og mannen som seinere ble karakterisert som en byoriginal giftet seg med den 14 år yngre skuespilleren og operasangeren Fredrikke Helene Schwirtz.
Ole-Bjørn i sitt brakkeslott
Ole Bjørn Magnussen (1934-2015) er kanskje mest kjent for byggverket han satt opp mer eller mindre lovlig ved Ljanselva mellom Mortensrud og Nordstrand. Mannen hadde en mangslungen bakgrunn og mange kvalifikasjoner i tillegg til å være byggmester. Han var tidligere sjømann, småkriminell, skrev dikt, lagde malerier og var oppfinner. To kortfilmer ble laget om Ole-Bjørn på 1990-tallet og i den ene er han på badetur til Rundvann ved Østmarkskapellet. Ellers var han nok oftere å treffe på med sykkelen sin på Sæter og Nordstrand enn i Østmarka.
Hermansen på Rustadsaga
Advokat Hermansen (1910-1993) var Bølers og etter hvert hele Oslos byoriginal. Vi kalte ham gjerne for «Baronen av Bøler» eller «T-bane-turner’n». Den tidligere advokaten ble kjent for sine merkelige antrekk og enda merkeligere påfunn. Han kunne spille munnspill, synge og underholde forbipasserende med ulike ablegøyer, og hadde ofte en god kommentar eller gullkorn på lager. Som for eksempel: «Det bor en Hermansen i oss alle, spørsmålet er bare i hvilken grad man tør å slippe sin Hermansen løs».
Peder Gunvald Hermansen bodde i den nederste av høyblokkene i Bølerlia og hadde kort vei til Østmarka. Den tidligere aktive turneren var opptatt av å holde seg i form, og var ofte å se på lette bein i sitt nærområde. På Rustadsaga var han ofte innom, og her drakk han sin spesialitet: kaffe og ketchup, halvparten av hvert…
Flere byoriginaler i skogen
Snipp-Møller, Albert Møller (1864-1922), hadde en hytte i det som den gangen ble betegnet som Oppsal-skogen, nær det som nå er Kampheimveien på Oppsal – ikke mange steinkast fra Østmarka. En vei i området har nå fått navnet Snipp-Møllers vei etter byoriginalen.
Mannen som på 70- og 80-tallet gikk under navnet Blomster-Ole hadde et enkelt, hjemmelaget kryp-inn ved Sognsvann når han ikke bodde mannsherberget i byen. Blomster-Ole het egentlig Olaf Skogli (1915-1999) og var en litt sliten kar som solgte blomster han hadde fått eller stjålet og fiska ål fra Honnørbrygga.
En siste syltynn link mellom urbane eksentrikere og marka: Pål Jensen er mannen som ufortrødent står på Karl Johan med sitt miljøpolitiske budskap i en ombygd barnevogn og selger buttons og propaganderer for trikk, tog og sykkel. Et av aktivistens jakkemerker har teksten: «Jesus er veien. Jeg holder meg i skogen».
PS:
Hvis du tror denne ukes Østmarka-blogg bare er laget for å drive snikreklame for den nye byoriginalboka mi, har du helt rett! (ærlighet varer lengst…)
FAKTA:
Byoriginaler og personligheter i Oslo
Boka presenterer 23 av hovedstadens originaler, personer som har satt litt ekstra farge på bybildet opp gjennom de siste 150 år. Her møter du Luse-Frantz, Homansbyens Dronning, El Jucan, Sving Deg og mange fler.
Boka er rikt illustrert med gamle og nye bilder, har stort format og er på 198 sider.
Den selges i bokhandlene og på www.frie-fugler.no
Kilder:
Filmen «Fantasi, skrap og kjeltringstreker – eneboer i Østmarka», Eureka Film & TV, 1995
– Even Saugstad «Byoriginaler og personligheter i Oslo», Frie Fuglers Forlag 2019
– Even Saugstad «Sarabråten – godset i skogen», Frie Fuglers Forlag 2016
Neste blogg kommer torsdag den 12. og handler om fredag den 13. FØLG MED! > HER FINNER DU DEN!
Veldig interessant ! Jeg husker Hermansen veldig godt fra oppveksten på Bøler.
Ja, Hermansen var vår lokale kjendis!