Hvorfor ikke ta turen til 17. mai-plassen på nasjonaldagen? Det gjorde Friluftsklubbens medlemmer for 80 år siden.
Stedet som i mange år har vært avtegnet som 17. mai-plassen på kartene, ligger like øst for Skråbakkhullet ved blåstien østover fra Skytten og Sør-Elvåga. Her hadde den en gang så aktive Friluftsklubben sine samlinger på nasjonaldagen. Kommer du hit i dag, finner du ikke annet enn et stikryss og tett skog. Men da klubben var aktiv på 1920- og 1930-tallet, var det ganske sikkert mer åpent og innbydende for rast og feiring her.
Selv om 17. mai-plassen var Friluftsklubbens «offisielle» samlingsplass på nasjonaldagen, benket de seg nok også ofte ved bordene på tunet ved Skytten, slik de gjorde på bildet øverst i dagens blogg. Her lå på den tida skihytta Vågheim med servering – først i regi av Oslo Ynglingforening, så av Skiforeningen. (Foto: Alfred Janson, fra boka «Oslo-Marka», 1939.)
Friluftsklubben
Friluftsklubben var i virksomhet fra 1923 og sto for merking av stier, bygging av bruer og klopper og de arrangerte turer for sine medlemmer. Det første skiltet som viste turfolket rett vei i Østmarka, satte de opp i 1925. Ellers var de pådrivere for bedre kart og flere serveringssteder. Interessen for friluftslivet økte nesten raskere enn Friluftsklubben rakk å merke rutene. Entusiastene arbeidet på dugnad med noe økonomisk støtte fra Akersbanerne som ønsket at flere skulle bruke Østmarka og dermed bruke deres trikketilbud til Oppsal som ble anlagt allerede i 1926.
Klubben hadde hele Oslo-marka som sin arena, men det var i Østmarka de i hovedsak hadde sin aktivitet. I 1936 gikk klubben inn for å starte en lokal turistforening, og Oslo og Omegn Turistforening ble stiftet og tok over de fleste oppgavene fra Friluftsklubben. Klubben fortsatte noen år som en lukket forening med turer og fester.
En forening med samme navn så for øvrig dagens lys igjen i 2000. Den nye Friluftsklubben hadde sitt utspring i ungdomsmiljøet i Turistforeningen og arrangerer som sin historiske navnebror turer for medlemmene.
Åpent på Sandbakken
Mange trekker fortsatt til skogs på høytidsdagen i mai. Det fikk vi erfare da vi i 2007 for første gang forsøkte å ha 17. mai-åpent på Sandbakken. Vi var det eneste serveringsstedet i Østmarka som holdt åpent denne dagen, og det ble suksess! Vi hadde besøk av både folk med bunader og folk med slitte fjellrevenjakker. Hit kom folk som var lei av bråkete feiring i byen, russeskrik og hornmusikk, og hit kom folk som ville ha et lite pustehull i et ellers fulltegnet nasjonaldagsprogram.
Hyggelig er det at det nye vertskapet på Sandbakken fortsatte tradisjonen da de overtok i 2014. Rømmegrøt, spekemat og bløtkake står stadig på den utvidede 17. mai-menyen.
Så ta gjerne turen i Østmarka på nasjonaldagen, oppsøk gjerne 17. mai-plassen, men mer fristende vil det være å ta en pust i bakken der Skytten en gang lå ved bredden av Sør-Elvåga. Og kombiner gjerne turen med et besøk på Sandbakken.
God tur og gratulerer med dagen!
Andre høytidsdager
Det er flere steder i Oslo-marka knyttet til høytider og merkedager. St. Hansåsen ligger like øst for Rustadsaga og historien forteller at opp hit trakk folket fra de nærliggende plassene Katisa, Hullet og Fjellstad for feiring av årets lyseste dag. Da ble nypotetene gravd opp og godt drikke og varme klær tatt med opp til den 224 meter høye åsen med den fantastiske utsikten.
Sankthansåsen finnes også i Vestmarka. I Rælingen-delen av Østmarka, øst for Fløyta i Losbyvassdraget, ligger en ås som markerer samme høytidsdag – her ligger Jonsokhøgda.
Påskeløypa har blitt omtalt tidligere i bloggen.
Stedet som har navnet Julekvelden ligger ved bredden av Gjersjøen i Sørmarka.
© Even Saugstad / Østafor byen og vestafor Øyeren
FAKTA:
17. mai-åpent i Oslo-marka 2019
(For aktuelle åpningstider, se den enkelte markastuas nettsider)
– Sandbakken holder åpent fra 11.00 til 18.00
– Kikutstua i Nordmarka har åpent fra 11.00 til 16.00
– Skjennungstua i Nordmarka har åpent fra 10.00 til 18.00
– Sinober i Lillomarka har åpent fra 10.00 til 14.00
– Sørsetra på Krokskogen har åpent 11.00 til 16.00