Den kjente salmen er fristende å synge når man står på en av Østmarkas topper. Både på Kjerringhøgda og Haukåsen har det blitt holdt friluftsgudstjenester.
I juli 1940, like etter krigsutbruddet, ble det holdt Olsokk-gudstjeneste ved det gamle branntårnet på Haukåsen (357 moh). Nærmere himmelen kan man (nesten) ikke komme i Østmarka. Det var stud. theol. Leiv Bull som holdt andakten. I tillegg kunne de frammøtte glede seg over solosang fra Axel Bøhler, foredrag om Olav den Hellige, opplesning av Per Sivles «Olavsminder» ved skuespiller Edvard Drabløs og et orkester som sørget for både kirkelig og nasjonal (!) musikk før og under arrangementet. I invitasjonen til Gudstjenesten het det at «Møtet vil bli avsluttet med fellesspisning av medbragt niste».
Det var menighetene i Østre del av Oslo og Aker som sto for friluftsgudstjenesten. Denne våren og sommeren hadde det blitt holdt flere slike Gudstjenester ute på samme sted, og det ble rapportert om meget god oppslutning om tiltaket.
Også på Kjerringhøgda
På Kjerringhøgda (349 moh) lenger sør i Østmarka ble det på Kristi Himmelfartsdag i 2003 også holdt friluftsgudstjeneste. Det var Enebakk kirke som sto for arrangementet som samlet ca 40 personer til en høytidsstemt stund i Guds frie natur.
Prest Nordengen kommer på søndag!
I 1957 fikk Østmarka sitt eget Gudshus. Da ble Østmarkskapellet åpnet med prester og pastorer tilstede. Første byggetrinn på anlegget, peisestua, ble tatt i bruk allerede tre år tidligere med både kirkelige samlinger og servering til turfolket. Kapellet ble de første årene drevet av Oslo Indremisjon, men ble i 2000 overtatt av en stiftelse som består av lokale menigheter. Lysløypa som gikk i sløyfe fra Rustadsaga og inn til Østmarkskapellet var i drift fra 1959 til 1994 var viktig for driften av kapellet som en tid også hadde kveldsåpen servering.
Østmarkas Venner har de siste årene samarbeidet med Kapellet om en Gudstjeneste under betegnelsen «Hyllest til skaperverket». Nå søndag 12. mai, kl. 12.00 holdes dette årlige arrangementet, og det er prest, Østmarkavenn og sønnen til tidligere ordfører Albert Nordengen, Per Anders Nordengen, som holder prekenen. Det blir også sang av gospelkoret Gregos og åpen kafé med mulighet både for en hyggelig markaprat og en god matbit. Det er ca 2 km å gå på vei eller sti fra parkeringsplassen ved Grønmo.
Neste blogg blir lagt ut 16. mai, og da er temaet 17. mai. Vi får blant annet høre om 17. mai-plassen øst for Skytten. >HER
Les også tidligere blogginnlegg om Livet i et branntårn. > HER
FAKTA:
Østmarkskapellet
Kapellet ligger mellom Rundvann og Smalvann og har åpen kafé og Gudstjeneste omtrent hver søndag året rundt. Planene om et skogskapell i Østmarka, tilsvarende det som ble bygget i Nordmarka i 1933, ble lagt allerede i 1938. Da var kapellet planlagt bygget på Høyås mellom Ødegården og Gullsmeden. Men da Elvåga ble drikkevann ble disse planene skrinlagt.
Serveringsbehovet var vel så viktig som et Gudshus da første byggetrinn av Østmarkskapellet sto klart i 1954. Selve kirkebygget ble innviet i 1957 og ytterligere utvidelse ble gjort med en overnattingsfløy i 1975. Kapellet er tegnet av arkitektene Hugo Brustad og Harald Hille og har 200 sitteplasser.
Det er Gudstjeneste hver søndag kl. 12.00 og peisestua er åpen med servering fra 11.00 til 14.00 (stengt under Gudstjenesten). Kapellet har ofte ikke-ordinerte prester som gjerne har et nært forhold til Østmarka som andaktsholdere.
Sjekk ut Østmarkskapellets nettside > HER
© Even Saugstad / Østafor byen og vestafor Øyeren
KILDER:
Aftenposten 26. juli 1940
Arbeiderbladet 27. juli 1940
”Nytt fra Østmarka” nr. 2/2005. Artikkel av Lise Henriksen
”Østmarka fra A til Å”, Frie Fuglers Forlag, 2012
Østmarkas Venners nettside: www.ostmarkasvenner.no
Thorleif Waaler: «Østmarkskapellet 50 år», 2004.