Mange forbinder turkonseptet «hytte-til-hytte» med fjellheimen. Men også i Østmarka kan du gå fra hytte til hytte i et nett av enkle overnattingssteder som Turistforeningen drifter. Søndag 12. mai åpnes Østmarkas femte hytte.
Med den såkalte «standardnøkkelen» kan du låse deg inn i over 400 hytter i hele landet. I Oslomarka er det 25 slike hytter og fire av dem ligger i Østmarka. Den femte hytta i «vår» mark åpner søndag 12. mai og den ligger ved Ramstadsjøen øst i Østmarka.
Hytteønske fra 1936
Allerede i 1936 kunne bankchef (ja, det ble skrevet sånn!) Trygve Christiansen fra Lillestrøm etterlyse tilbud til turfolket i dette hjørnet av Østmarka. Han skriver i avisa «Akershus»:
«Noe må gjøres for å skaffe stedets befolkning utfartssteder, hvortil de kan reise om søndagene eller når de har en ledig fristund. … Vi savner svært et sted hvor vi kan ta inn på turen og få litt mat og kaffe og få hvile litt. … Det kunne være verdt å forsøke å danne en turistforening i Lillestrøm for å ordne hermed.»
(Artikkelen fortsetter under annonsen)
Christiansen foreslår videre at en eventuell turistforening kunne sørge for oppmerking av stier og løyper og sørge for avtale med grunneiere slik at adkomsten til skogen ble uhindret.
Bankmannen, som også karakteriserer seg som gammel jeger og skiløper, er ganske konkret i sine ønsker. Han skriver: «Turistforeningen kunne da få til oppgave enten å kjøpe eller bygge en hytte ved et tjern i Rælingen. Hvis man kunde få kjøpt Huldreheim ved Ramstadsjøen, vilde jo det være ideelt.»
Huldreheim var da en privateid jakthytte, bygget av konsul og forretningsmann William Duborgh på slutten av 1800-tallet. Duborgh døde i 1929 og det var nå hans etterkommere som disponerte hytta. Den ble revet i 1957 etter at Ramstadsjøen var tatt inn i kommunens dikkevannsnett.
Nye Huldreheim
Noe turisthytte ble det ikke etter banksjef Christiansens ønske i 1936, men 83 år seinere står hytta klar. Etter iherdig planleggings- og byggevirksomhet har DNT Oslo og omegn fått reist en overnattingshytte på odden nordøst i Ramstadsjøen, ikke langt fra der Duborghs Hulderheim lå. Hytta blir reist som en forsinket 150-årsgave til foreningens jubileum i fjor, og det er en lokal giver som har gjort hytteprosjektet mulig.
Hytta får sengeplass til åtte samt madrasser på hemsen med plass til seks. Det er særlig barnefamilier og aktiviteter i regi av Barnas Turlag som Nye Huldreheim er tenkt for.
Hytta blir en ubetjent hytte. Det vil si at det ikke er mat å få kjøpt her, men det er gass, stearinlys, ved og alt annet som trengs for matlaging og overnatting. Det er også tepper og dyner, men sengetøy eller sovepose må du ha med selv. Hytta kan bookes via DNTs nettsider og det er en forutsetning at en i følge er medlem av foreningen. Nøkkelen som passer til denne og de øvrige ubetjente og selvbetjente (med mat) turistforeningshyttene får du kjøpt blant annet hos DNT i Storgata i Oslo.
Fra hytte til hytte
(Se kart nederst i artikkelen)
Den første hytta DNT fikk disponere i Østmarka, var Røyrivannskoia ved Losbyvassdraget. Den tidligere tømmerhoggerkoia ble overtatt av foreningen i 1996. I fjor sommer ble hytta komplettert med en tidligere stallbygning som ble renovert som overnattingshytte. Røyrivannskoia med Stallen har sengeplass til seks pluss tre personer.
Øvresaga er en husmannsstue med mye historie i veggene, beliggende i Rausjøgrenda mellom Bysetermåsan og Børtervann. DNT har disponert den siden 1998 og det er sengeplass til åtte. Dette har vært den mest brukte DNT-hytta i Østmarka.
I 2011 åpnet Bøvelstad som ubetjent turisthytte. Bøvelstad ligger nord i Børtervann og her kan så mange som 17 personer overnatte. Hytta har bakgrunn som både husmannsplass og speiderhytte.
Dølerud er lett tilgjengelig fra Grønmo p-plass (ca 2 km) og har vært i bruk som ubetjent DNT-hytte siden 2015. Her er det åtte sengeplasser.
Fiskelaushytta er siste tilskudd av DNT-hytter i Østmarka. Hytta ligger med kort tur på skogsvei fra Losby og ble åpnet høsten 2019. Det er sengeplass til 4 og det er Lørenskog turlag som passer på at hytta alltid er tipp-topp.
I tillegg har Skiforeningen sin serveringsstue Vangen hvor det også er overnatting. Både på Vangen og DNT-hyttene må du forhåndsbestille plass.
Så ta fram kartet og planlegg din egen hytte-til-hytte-tur i Østmarka, eller gjennom hele Oslomarka. Du har mer enn nok hytter å velge mellom uansett om du velger en ukes skitur om vinteren eller en langhelg i sommerhalvåret. God tur!
Neste blogg: I neste blogg er temaet friluftsgudstjenester – det har vært holdt andakter både på Kjerringhøgda og på Haukåsen. Og 12. mai er det Gudstjeneste i Østmarkskapellet i samarbeid med Østmarkas Venner. > SJEKK UT!
Les også tidligere blogginnlegg om Huldreheim > HER
Les også blogginnlegg om Bøvelstad og «Brakka i Deliseterdalen» > HER
Les også blogginnlegg om Speedhytta > HER
© Even Saugstad/«Østafor byen og vestafor Øyeren»
FAKTA:
Ubetjente hytter i Oslomarka:
Østmarka:
– Dølerud
– Øvresaga
– Røyrivannskoia med Stallen
– Bøvelstad
– Huldreheim
– Fiskelaushytta
Lillomarka:
– Fjellvang med Røverhula
– Nydalshytta
Nordmarka:
– Sinnerdammen
– Katnosdammen
– Tømtehytta (store og lille)
– Smedmyrkoia
– Fuglemyrhytta
Krokskogen:
– Myrsetra med Drømmen
– Jørgenhytta
– Presthytta
– Mustadkroken
Romeriksåsene:
– Spikertjernhytta
– Vikkelihytta
– Bekkestua
– Råbjørnhytta
– Snellingen
Kjekstadmarka
– Småvannsbu
Vestmarka:
– Svartvannshytta
– Hovdehytta
– HalvorsenhyttaMer om booking og øvrig informasjon >HER
KILDER:
– www.dntoslo.no
– Even Saugstad: Østmarka fra A til Å (2012)
– Leif Halbo: Markahyttenes historie. DNT, 2017
– Avisa «Akershus», nr 50, 1936