I 1907 tok fotograf Wilse med seg to bunadskledde unge damer til et vakkert sted. Ikke visste de at de nesten hundre år etter skulle pryde en anonse (bildet over) for påskemarsipan. Plassen bildene ble tatt på ligger i utkanten av Østmarka.
Sagmesteren på Skullerudsaga hadde sin bolig rett ved sagbruket og elva som drev det, like vest for gården Skullerud. Det var til denne idyllisk beliggende plassen Anders B. Wilse (1865 – 1949) tok med seg sine to fotomodeller frk. Hübert og frk. de Flong. De to jentene som kom fra henholdsvis Bryn og Nordstrand stilte i sin fineste bunadsstas og hadde funnet fram skiene. Kanskje de gikk på ski helt hjemmefra? Fotografen, som allerede hadde fartet land og strand rundt på jakt etter motiv til sitt etterhvert gedigne fotoarkiv, tok her noen blinkskudd. Vakre, sportye kvinner i bunader med snørik natur rundt seg solgte den gangen. Og i dag.
Det var Østmarkakjenner, skribent og hobbyfotograf Kjell Aabyholm som greide å stedfeste motivet. Dette er jo ved Skulleruddumpa! Sagstua som er på de gamle bildene er brent ned og bygget opp igjen siden den gang, men det måtte jo være her fotografen hadde vært! Kjell fant fram et gammelt maleri som bekreftet det hele. I Nasjonalbibliotekets arkiv hvor bildene ligger, er de bare ført opp med «Skigående kvinner i folkedrakt (Hardangerbunad?) ved bondegård». Ikke noe stedsangivelse.
Så neste gang du starter turen fra parkeringsplassen i Skulleruddumpa eller kjører forbi på E6’en; kast et blikk bort på den lille røde stua, og send en tanke til frk. Hübert og frk. de Flong som poserte her i 1907. Og kanskje du av uforklarlige grunner får lyst på marsipan…
NESTE BLOGG har også tema påske. Da ser vi på skiløypa som tidligere het «Påskeløypa». Skjærtorsdag legges neste blogg ut. HER
© Even Sagstad, «Østafor byen og vestafor Øyeren»
FAKTA:
Sagstua
Tidligere var dette boligen til sagmesteren på Skullerudsaga som lå i elva rett nedenfor. Den opprinnelige bygningen var fra 1800-tallet, og hørte til Skullerud gård fram til Oslo kommune overtok tidlig på 1960-tallet. Huset brant ned i februar 2000, men ble bygd opp igjen med samme utseende som den gamle stua. Stedet er beregnet på uteaktiviteter for skole- og barnehagebarn i området, samt leies ut til arrangementer og møter. Det er Miljøprosjekt Ljanselva som disponerer huset. Den nå rekonstruerte sagdammen, hvor vannet til Skullerudsaga ble magasinert, ligger rett sør for huset. Utfartsparkering. Se nettsider om Sagstua >HER(Kilde: «Østmarka fra A til Å» (2012))