De historiske flyfotoene som ligger under kartet på www.1881.no avslører mye Østmarkahistorie. De eldste bildene er fra 1937 og viser store områder dyrket mark langt inne i marka. Damanlegg og veier har også endret seg på de 80 årene siden Østmarka ble dokumentert fra lufta.
Klikker du deg inn på en adresse i nærheten av Østmarka, klikker videre på «Vis kart» og går så inn i «Historisk» og «Historiske foto» kan du velge årstall fra 1937 fram til vår tid. Nå kan du scrolle deg inn i marka og zoome inn på detaljer du vil se mer på. Med en datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett kan du sitte inne en regnværsdag og gå turer gjennom din favorittskog, mil etter mil! Og ikke bare kan du legge bak deg utrolige distanser, du kan også hoppe fram og tilbake i tid!
(OBS: Kart nederst i artikkelen!)
Til Mariholtet i 1937
Får du fram Mariholtet ved Elvåga på 1937-flyfotoet, vil du bli overrasket over hvor store områder som var dyrket mark. Denne plassen gikk også for å være et mønsterbruk med meget dyktige drivere, blant annet Alfred Olsen Bræk som gikk under navnet «Mariholt’n» og hans etterfølgere; familien Stang. I 1955 tok Oslo kommune over plassen og plantet skog på de møysommelig opparbeidete åkerlappene mellom bergnabbene ned mot Elvåga. Klikker du deg fra årstall til årstall framover, ser du hvordan skogen overtok. På bildet øverst i bloggen kjenner vi igjen «gamlestua» til venstre i hver av bildene. Gamlestua er den røde hytta som stadig står ved Mariholtet og var serveringssted en kort periode på 1960-tallet.
Går du litt sørøstover på flyfotoet fra Mariholtet, finner du mer spennende. Her er Nord-Elvåga uten demning og vi aner hvor smalt det var over sundet der demningen ble bygget i 1964. Denne demningen økte vannstanden med hele ni meter noe som endret formen på vannet. Lenger sør ser vi at de to øyene som gikk under navnet Brilleholmene som nå ligger under vann, var synlige og skogkledde. Plassen Tangen på østsida av Elvåga lå den gangen nettopp på en tange og ikke en øy slik det er der i dag.
Også ved Sandbakken og Tømmerholen på grensen mot Ski kommune ser vi store, åpne felt på 1937-fotoene.
Demninger kommer og går, hoppbakker bare går
Det er ikke bare Elvåga som har endret form etter oppdemming. Nord for det lange vannet lå en gang Nuggeruddammen som var demmet opp for å sikre vanntilførsel til sagbruk og annen industri nærmere Ellingsrud. Dammen hadde gått ut av bruk og var på vei til å råtne bort på 1930- og 1940-tallet men sees fortsatt på luftfotoet.
Også hoppbakker var synlige i terrenget sett fra oven. Storhetstida for hoppsporten i Østmarka var nok på hell da det første luftfotoet ble tatt, men de uthogde traséene var fortsatt tydelige. Den såkalte Oslo-bakken (drevet av Oslo skiklubb) nord for Høyås er blant annet lett å se. Klubben hadde hytta i samme område, også hytta er lett å finne på luftfotoet.
Hoppbakken ved Oppsal, Bjartbakken, var i bruk til tidlig på 1960-tallet (med en renessanse på 1970- og 1980-tallet) og er tydelig på flere av flyfotoene. Likeledes Dølerudbakken nord for plassen Dølerud.
Industri i marka
Ser du på området rundt Rustadsaga fra luften, kan det se ut som et lite industriområde. Og det var nettopp det det var. Sabruket som lå her ved demningen av Nøklevann besto av langt flere bygninger enn de som står der i dag og plankestablene er også godt synlige. Sagbruket som har gitt navn til både kafé og området var i drift fram til 1954.
Ved Ødegårdsmåsan kan du se noen merkelige, parallelle grøfter. Her var det uttak av torv som ble videreforedlet til torvstrø (brukt i utedoer og i landbruket). Torvbrikkene som ble skåret ut lå og tørket under små blikktak og ble så transportert ut av marka på vinterføre. Ved Grønmo lå fram til omkring 1940 Limosen Torvstrøfabrikk. De fikk råvarer fra Limosen rett ved og seinere fra Ødegårdsmåsan. Spor etter torvuttak er lett å se på flyfotoene.
På Skullerudåsen, opp fra Vannverket, ser vi også på de gamle flyfotoene stor aktivitet som det nå knapt nok er spor etter. Det har vært både gruvedrift og bygging av underjordiske magasiner for drikkevann i åren, men hva som vises på flyfotoet fra 1937, er uvisst.
FAKTA:
Andre kart- og flyfototjenester
Widerøes flyfoto i Nasjonalbibliotekets base > HER
Oslo Byarkivs historiske kart > HER
Statens Kartverks historiske kart > HERNorge i bilder (Kartverket/NIBIO m fl) > HER
Kilder:
• Østmarka fra A til Å, Even Saugstad, Frie Fuglers Forlag, 2012.
• www.1881.no
NESTE UKES BLOGG er full av løgn! Da nærmer vi oss 1. april…
(© Even Saugstad/www.østafor.no)