Noen går lenger på ski enn andre. Som for eksempel Tom Stensaker som har fått tilnavnet «Milsluker’n». Men andre og yngre skiløpere har også notert seg for lange markaturer. Kagge-brødrene fra Nordstrand skapte avisoverskrifter på 60-tallet.
Tom Stensaker går årlig 1000 mil på ski, i alle fall hvis vinteren holder sånn tålelig lenge. Og hvis føret begynner å svikte, finner Tom alltid en skavl et sted i Nordmarka hvor han kan fortsette å samle kilometer. Ikke overraskende var fjoråret en rekordsesong. Da gikk han fra oktober til litt uti juni. Tom har telt tilbakelagte ski-kilometer i over 40 år og kunne på tampen av fjorårets sesong fortelle at han nå totalt har gått 320.000 kilometer!
Søker vi i Aftenpostens base på «Tom Stensaker» får vi nærmere 30 treff, flere av dem er større reportasjer på både en og to helsider. A-magasinet har også laget et portrettintervju med ham, og NRK radio har laget en dokumentar. Flere år kan vi oppleve Tom intervjuet i Oslo-avisene i slutten av mai hvor han forteller om sesongens siste skiturer, og så drøyt fire måneder seinere er journalistene på plass igjen og formidler Toms erfaringer med høstens første snø og skitur.
Heier på Østmarka!
Tom Stensaker hadde i mange år jobben med å lese inn Skiforeningens føremelding på telefonsvarer-servicen som var det som gjaldt før internettets tid. Det gjorde at han begynte å bruke Østmarka og ikke bare Nordmarka og Krokskogen hvor han var mest kjent tidligere. Og Østmarka falt i smak! Så lenge det er snø nok, er dette favorittdelen av Oslo-marka, har han røpet. Men Nordmarka er unektelig mer snøsikkert, så flesteparten av skifantastens turer går likevel i Nordmarka.
Da vi drev Sandbakken (2004 – 2015), var Tom en fast og kjær stamgjest som kom innom så å si hver fredag, både sommer og vinter. Også Vangen får hyppig besøk av Tom. Du har sikkert sett ham, i den velbrukte, røde Skiforeningsanorakken.
Oslomarkas langturgåere har hver vår et såkalt Milslukertreff. Det er vanligvis lagt til Vangen skistue, og vanligvis er det Tom som kan notere seg for sesongens rekord. I 2006 måtte han imidlertid se seg slått av den da 75 år gamle Ragnar Dybsjord, også han svoren Østmarkaentusiast. Dette året kombinerte Tom skiløpingen med serveringsvirksomhet på Heggelia.
3 x Kagge
Men lenge før Stensaker fikk tilnavnet «Milsluker’n», var det tre ivrige brødre fra Nordstrand som også var glade i å gå på ski og samle tilbakelagte kilometer. Nordstrand blad skrev i 1968 om seksåringen Erling Kagge fra Nordstrand som hadde gått 27 mil på ski og gjort seg fortjent til Skiforeningens distansemerke i sølv. Hans to år eldre bror, Gunnar, hadde gått hele 101 mil og sikret seg to gullmerker, mens eldstemann i søskenflokken, Leif (12), hadde lagt bak seg 160 mil på ski den vinteren og dermed ble hedret med tre distansemerker i gull.
Nordstrands blad skrev: «Gunnar og Leif topper statistikken ved Nordstrand Folkeskole i henholdsvis 2. og 4. klasse. Vi gratulerer med innsatsen.»
Gunnar skriver nå på sin Facebookside:
«For 50 år siden var jeg åtte år gammel,
og tok trikken fra Ljabru alene, gikk fra Jernbanetorget til Nationalteateret
og trikket videre til Frognerseteren. Derfra var det på ski tur-retur Kikut.
Gode dager sto Inger Johanne bak disken, da fikk jeg gratis toddy og bolle.
Tilbakeveien var kaldest, med fuktige votter og sokker. … Som regel var det
mørkt før jeg kom ned Skådalsløypa.»
Den nå profilerte Aftenposten-journalisten skriver videre: «Det er for sent å sende bekymringsmeldinger. Men hva ville folk sagt i dag, om en åtteåring alene i skogen?»
De tre Kagge-brødrene er fortsatt i vinden: Erling startet forlag og gikk til Nordpolen og Sydpolen, Leif var i flere år bestyrer på Løvlia skistue og seinere på Ringkollstua, og Gunnar har syklet tvers over USA og skrevet en rekke bøker og en mengde avisartikler. Og de går fortsatt på ski selv om de neppe higer etter distansemerket som for 50 år siden.
Neste ukes blogg kommer dagen før kvinnedagen, og vi skal se på kvinnelige idrettsutøvere i Østmarka. Jentene var nemlig veldig tidlig ute med blant annet slalåmrenn i Sarabråten-området. Torsdag 7. mars, nytt blogginnlegg! LES HER!
(© Even Saugstad/www.østafor.no)
Fakta:
TOM STENSAKER
• Født 1954
• Går under navnet «Milsluker’n»
• Utdannet arkitekt og har blant annet vært involvert i flere byggetrinn på Kikutstua
• Også en habil tegner og han har hatt flere utstillinger, blant annet på Sandbakken og på Kikutstua
• Hadde i mange år sommerjobb som brefører i Jotunheimen
• Tom er omtalt i boka «Folk og røvere i Oslomarka» (se faksimile over). Mer HER
• Han legger ut turforslag og erfaringer fra Oslomarka på facebook: https://www.facebook.com/tom.stensaker
Fakta:
LEIF KAGGE
• Født 1958
• Drev Løvlia på Krokskogen fra 1989 til 1999 og seinere Ringkollstua.
• Var aktiv skiløper i Nordstrand IF i flere år. Tar seg også hurtig fram pr sykkel og joggesko. Og i kajak
• Har tatt Skiforeningens distansemerke en rekke ganger
GUNNAR KAGGE
• Født 1960
• Jobber som journalist i Aftenposten, skriver særlig om politikk og økonomi. Og litt Oslomarka-stoff hvis sjansen byr seg
• Syklet sommeren 2016 tvers over USA i forkant av presidentvalget, noe som resulterte i boka «Å sykle USA på tvers» og en rekke avisartikler
• Har skrevet flere bøker knyttet til bl.a. geografi og historie
• Skrev høsten 2019 boka «Nordmarkas beste turer» MER HER
• Har tatt Skiforeningens distansemerke en rekke ganger
ERLING KAGGE
• Født 1963
• Utdannet jurist
• Startet Familievennen forlag som etter hvert ble Kagge Forlag
• Har gjennomført en rekke ekspedisjoner, bl.a. til Nordpolen (1990), aleine til Sydpolen (1993) og Mount Everest (1994)
• Har skrevet og gitt ut flere bøker særlig knyttet til egne ekspedisjoner
• Har tatt Skiforeningens distansemerke en rekke ganger
Kilder:
– Aftenposten
– Wikipedia
– Gunnar Kagges Facebookside