21. februar 1959 åpnet Sandbakken dørene for publikum. Den tradisjonsrike markastua sør i Østmarka kan nå feire 60 år til glede for turfolket.
«Ny oase i Østmarka» kunne Arbeiderbladet skrive i januar 1959. Avisa kunne videre fortelle: «Mellom to veldige, århundregamle tuntrær, omringet av velvoksen Østmarka-skog og meterdjupe snødyner, trer det nye serveringsstedet på Sandbakken fram i all sin herlighet».
Etterlengtet serveringssted
Østmarka hadde på 1950-tallet mangel på steder turfolket kunne komme inn og få seg en hvil og en matbit. Samtidig som tilflyttingen til Lambertseter, Bøler, Oppsal og de andre drabantbyene begynte å ta seg opp, var en rekke av de gamle serveringsstedene lagt ned. Gullsmeden, Lutdalen, Sarabråten, Fagerholt og Skytten hadde blitt stengt i løpet av 1940- og 1950-tallet. Kommunens folk så etter steder som kunne bli attraktive turmål, var teknisk mulig å bebygge samtidig som det ikke skulle komme i konflikt med drikkevannskildene Nøklevann og Elvåga.
Nederst i bloggen kan du i kommentarfeltet skrive en hilsen til Sandbakken! Der kan du også melde deg på slik at du får beskjed når det kommer nye blogginnlegg!
Sandbakken-området sto lenge på kommunens plan, men først var serveringsstedet tenkt lagt til Tømmerholtjern. Sandbakken var da i privat eie og ble drevet som småbruk og eierne ønsket i første omgang ikke å selge. Så ble det endringer og i 1956 var Sandbakken med bygninger og 210 dekar inn- og utmark kjøpt av kommunen.
Det gamle våningshuset på småbruket hadde huset to familier; I første etasje bodde forpakterfamilien Andresen, mens annen etasje ble disponert av eierne, familien Schjønsby, som feriested. Nå ble gamledelen bygget om til bestyrerleilighet og en ny, stor fløy skulle romme kafé/peisestue med plass til 80 gjester.
Det var ikke bare huset som måtte bygges om. Ny vei måtte anlegges, tidligere hadde veien til småbruket gått via Rolandsjøen og kom inn på tunet fra sør (en veitrasé som fortsatt er fin å gå – anbefales!). Strøm var det heller ikke til det gamle Sandbakken så her måtte stolper og ledninger opp.
I de tider da Sandbakken ble åpnet som markastue, var det også store ombygninger på Rustadsaga. Her hadde det vært servering siden 1916, men i 1959 ble stedet modernisert med egen stue for gjestene – noe det ikke hadde vært tidligere! I 1954 sto kafé-delen av Østmarkskapellet klart og i 1961 åpnet Vangen.
Åpnet til knallsesong
Søndag 21. februar 1959 var den offisielle åpningen av Sandbakken. Men da hadde det nyinnflyttede bestyrerparet Gunvor og Andreas Bongard med sine tre døtre allerede holdt kiosken utenfor åpen i tre helger. Dette var en god snøvinter, og i åpningshelga var det strålende vær. Skiforeningen kunne gjennom Aftenposten fredag før åpningen komme med sitt ukentlige turtips, og denne dagen gikk turforslaget fra Losby via Sandbakken til Skullerud. På åpningsdagen var det satt opp ekstra buss fra Ski til Sværsvann.
Planen var at stedet fortsatt skulle drives som et småbruk med dyr og dyrka mark. Men dette ble raskt redusert til høner, kaniner, katt og hund. Serveringstilbudet var meget populært, særlig i gode skisesonger og eieren Oslo kommune utvidet kafé-arealet etter få år ved å bygge inn en terrasse til høyre for inngangen. Kjelleretasjen hadde opprinnelig dusj og garderobeanlegg. Dette ble lite brukt og det ble endringer også i denne etasjen med blant annet en kioskfløy for å utvide kapasiteten.
Første bestyrerfamilie var på Sandbakken fram til 1967 da Bjørn og Torill Sterner tok over. Nye bestyrerpar kom og gikk, noen var der lenge, som familien Andersen som var der i 12 år og Irene Asphaug/Even Saugstad som var der i 11 år, mens andre ga seg etter ett eller to år. Gunn og Sebastien som driver stua i dag er det tiende bestyrerparet. De tok over i 2015.
Lang historie
Sandbakken har lenger historie som serveringssted enn tilbake til 1959. Som vanlig var på småbruk og setrer i Østmarka – og Oslomarka for øvrig – var det servering fra kjøkkenet hos de som bodde på plassene. Her kunne turgjengere, skogsarbeidere, fiskere og jegere komme inn for en kopp kaffe, en brødskive, et glass melk og etterhvert kanskje en nybakt bolle og en flaske brus. Sånn var det også på Sandbakken fra tidlig på 1900-tallet.
Sandbakken ble sannsynligvis ryddet som husmannsplass under gården Hanåa midt på 1700-tallet. Fra slutten av 1800-tallet var stedet selvstendig bruk. Gamle-delen av dagens Sandbakken ble bygget midt på 1800-tallet. Gamle bilder fra stedet viser store arealer rundt husene med dyrket mark og det var særlig blomkål, poteter og gulrøtter som ble dyrket her. Forpakteren hadde også gjerne hest og hjalp til med tømmerhogst i vinterhalvåret.
60-årsjubilant
Dagens vertskap lover at jubileet blir markert, men satser på å gjøre det på behørig vis etter at en hektisk vinter- og vårsesong er over. Så stamgjester og andre gode kunder på Sandbakken kan se fram til «noe» som skjer i anledning jubileet utpå høsten!
SE OGSÅ ANDRE BLOGGINNLEGG OM SANDBAKKEN:
Familien Bongard på Sandbakken (21.11.18)
Skoleveien for markabarna (del 2) (30.08.18)
Se også andre blogginnlegg om Markastuer:
VANGEN: Kjendiskatta «Kjekken» på Vangen >HER
RUSTADSAGA: Solan Gundersen på Rustadsaga > HER
SETERTJERNSTUA: To tragedier på islagt vann > HER
VANGEN: Åpnet i regnvær for 60 år siden > HER
STIKKORD FOR NESTE UKES BLOGG er «Milslukere før og nå, her og der». Følg med neste torsdag!
(© Even Saugstad/www.østafor.no)
Fakta:
SANDBAKKEN
Beliggenhet: Sør i Oslo kommune, nær grensen mot Ski. Innkjøring (skiltet) fra Enebakkveien sør for Sværsvann.
Eier: Oslo kommune, Bymiljøetaten
Vertskap: Gunn Oftedal og Sebastien Barrault (bildet)
Offentlig kommunikasjon: Buss nr 550 fra Bussterminalen. Nærmeste bussholdeplass er Brokkenhus.
P-plass: 700 meter fra Sandbakken. Skiltet fra Enebakkveien
Byggeår, kaféen: 1959
Opprinnelig byggeår: Ca 1850
Åpningstider: Onsdag, torsdag: 11 – 16 (kun ved skiføre), fredag: 11 – 16, lørdag og søndag 10 – 16
Internett: www.sandbakken-sportsstue.no
Facebook: www.facebook.com/sandbakkensportsstue
Avstander:
Fra Rustadsaga ca 8,5 km
Fra Skullerudstua ca 7,5 km
Fra Grønmo ca 6 km
Fra Krokhol ca 3,5 km
Fra Vangen ca 8,5 km
KILDER:
– Østmarka fra A til Å, Frie Fuglers Forlag, Even Saugstad, 2012
– «Sandbakken, 50 år med vafler og kakao», Even Saugstad, 2009
– Arbeiderbladet 22.11.1957
– Arbeiderbladet 22.01.1959
– Aftenposten 19.02.1959
– Bildet øverst er hentet fra Østensjø Lokalhistoriske bildebase og er tatt av Tor Belstad. Sandbakken 1960.
Gratulerer med 60 år i Østmarka. Tror jeg tok min første skitur til Sandbakken fra Prinsdal over Sværsvann og Setervann i 1963. Nå besøker jeg stua stort sett til fots hele året. Lykke til videre med den koselige stua og vennlig betjening. Det er alltid godt å komme fram til nybakte kaker og fyr i peisen.