Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Luftslott i Østmarka

Posted on 13. februar 20202. januar 2024 by ES

Kapellet du ser her var planlagt bygd på Høyås mellom Ødegården og Gullsmeden. Planene ble nedskalert og flyttet til Rundvann der Østmarkskapellet ligger i dag. Dette er ett av flere eksempler på bygninger som har vært planlagt reist i Østmarka men ikke blitt noe av.

Idéen om et skogskapell i Østmarka ble unnfanget allerede i 1938. Da var planen å legge gudshuset til Slettfjell øst for Nøklevann, men planene ble stoppet av frykt for forurensning av Nøklevann som hadde vært drikkevannskilde for Aker kommune siden 1900. Både vannverkssjefen, Helserådet, skogstyret og finansrådmannen satte foten ned, men det førte ikke til at ildsjelene i de lokale menighetsrådene og ungdomsforeningene i Østre Aker ga opp ønsket om et kapell.

Aftenposten 9. juni 1941 kunne fortelle at planene for et kapell i Østmarka tok form.

Østmarkskapellet på Høyås
I 1941 ble en ny plan lagt fram. Arkitekt Hugo Brustad, som hadde tegnet det første utkaster, var stadig med og plasseringen var nå lagt til vest for Gullsmeden, nær Høyås, slik at bygningen ikke kom i konflikt med nedslagsfeltet til Nøklevann. Kapellet var tenkt på som en kombinasjon av gudshus og serveringsstue. På ett av utkastene så arkitekten for seg en veranda over inngangspartiet som presten kunne holde sin preken fra slik at tilhørerne kunne bli ute i Guds frie natur under gudstjenesten. Ved fint vær og stor tilstrømning mente arkitekten og initiativtakerne at dette ville bli en fin løsning. 

Men nok en gang ble planene forpurret. Elvåga ble drikkevannskilde under krigen og i 1951 ble de fleste plassene rundt vannet fraflyttet og revet av frykt for forurensning. Så noe nybygg i åsen ned mot vannet ble helt uaktuelt. Nye planer ble lagt og kapellet havnet endelig på åsen mellom Rundvann og Smalvann hvor det første byggetrinnet sto klart i 1954.

Arkitekt Thv. Astrup og Skiforeningen hadde store planer for en hytte ved Elvåga.

«Østmarkhytten» ved Elvåga
Etter at Nøklevann hadde blitt drikkevann, og de tidligere serveringsstedene Katisa, Bremsrud, Sarabråten og Lutdalen var nedlagt, ble det opprettet en komité kalt Samarbeidskomiteen for Østmarkas generalplan for serveringssteder. Her var det representanter for Skiforeningen, Oslo kommune, Aker kommune og muligens også folk fra nabokommunene. «Østmarkhytten» var en av planene for å løse serveringshyttemangelen. Planen ble lansert i 1930 og arkitekt Thorvald Astrup som noen år tidligere hadde tegnet Østmarksetra ble engasjert. Hytta var planlagt bygget på østsiden av Elvåga (sannsynligvis Skytten), på Losbys grunn. Godseier Lorentz Boeck var først positiv til idéen, men ombestemte seg seinere. Muntre journalister sammenlignet godseierens utspill med navnebroren i dyreverdenen – han ble betegnet som en stabukk.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Det var imidlertid flere byggeplaner rundt Elvåga: Allerede i 1929 lanserte Friluftsklubben en idé om å bygge en serverings- og overnattingshytte ved Dalbak. Seinere på 30-tallet kom Pettersbråten like sør for Gullsmeden opp på kartet som mulig beliggenhet for et nytt serveringssted. 30. mai 1938 kunne Aftenposten fortelle om en befaring til Pettersbråten hvor hele 50 personer fra formannskapene i Aker og Oslo kommune samt representanter for Akershus fylke deltok. Søndagsutflukten for politikere og byråkrater startet med bil til Gullsmeden og gikk per fot videre til vika i Elvåga hvor hytta var planlagt.

Alle disse planene om byggeaktiviteter ved Nord- og Sør-Elvåga ble skrinlagt da vannet ble drikkevannskilde på 1940-tallet.  

Før Sandbakken var påtenkt, så planene slik ut for en hytte i samme område.

Forløperen til Sandbakken
På 1950-tallet var utbyggingen av de østlige drabantbyene i full gang, og behovet for nye serveringssteder og turmål i Østmarka var stort. Kommunen i samarbeid med Skiforeningen ønsket først å kjøpe den lille, privateide skogteigen hvor småbruket Sandbakken lå. Men eierne sa nei. Så falt planleggernes blikk på Tømmerholtjern like øst for Sandbakken. Dette lå helt sør i den kommuneeide skogen og kom ikke i konflikt med noen av markas drikkevannskilder. Vei inn til stedet ble planlagt via Sandbakken. Arkitekt Henning Astrup (sønnen til tidligere nevnte arkitekt Thorvald Astrup) ble engasjert og håpet var at serveringsstedet skulle stå klart allerede tidlig i 1955. Arbeiderbladet skrev 3. mai 1954:

«Både teknisk rådmann og bad- og friluftsutvalget har gått inn for saken – nå står det til bystyret å bevilge midler til å få reist bygningen. Anlegget er anslått til å koste ca. 120.000 kroner, og er tenkt oppført i amerikansk bindingsverk». Videre het det i avisartikkelen at «De titusener av friluftsinteresserte mennesker som det faller naturlig for å søke inn i Østmarka har et rimelig krav på å få erstattet de mange serveringssteder som kommunen har revet i samband med drikkevannsrestriksjoner i området rundt Elvåga.» Artikkelen i Arbeiderbladet var illustrert med arkitektens tegning som er vist her. Bygget skulle få en 80 kvadratmeter stor serveringsstue samt bestyrerbolig med stue og tre soverom. Hvor ved Tømmerholtjern stua var tenkt reist er usikkert. Både øst og vest for nordenden av vannet ville kunne gi fine byggetomter. Da Irene og jeg drev Sandbakken fra 2004 til 2015 var vi selvfølgelig ofte på tur rundt Tømmerholtjern, og vi lot gjerne tankene gå til hvordan det ville vært å bo her inne ved det lille skogstjernet i stede for på Sandbakken…

Planene om et serveringssted ved Tømmerholtjern ble også et luftslott. Eierne av Sandbakken kom til at de likevel ville selge hus og eiendom til kommunen, og det var neppe noen vanskelig avgjørelse å ta for planleggerne at det ville bli både enklere og rimeligere å legge serveringsstedet hit. Sandbakken ble kjøpt av Oslo kommune i 1956 og åpnet som markastue vinteren 1959. 

Alpinsenter ved Fjellstad
Like etter annen verdenskrig, begynte ivrige slalåmkjørere å bruke lia sør for den for lengst nedlagte plassen Fjelstad som arena for sine aktiviteter. I 1956 lanserte Skiforeningen en plan som i tillegg til slalåmbakke med skitrekk inneholdt både hoppbakke, langrennsarene, utsiktstårn og varmestue med badstue. Lenge var det planer om at en arm av slalåmanlegget skulle gå helt ned til der Skullerudstua seinere ble bygget slik at avstanden til vei og offentlig kommunikasjon skulle bli kortere. 

Planen for et alpinanlegg ved Fjellstad kom på 1950_tallet.

De storstilte planene ble aldri gjennomført, men i 1972 sørget Oslo kommune for at en slalåmbakke med skitrekk ble anlagt og året etter kom varmestua, som fikk navnet Fjellstadstua. Bakken var i drift fram til 1990, først drevet av Rustad IL, så av kommunen. 

(1) Slettefjell hvor det først var planer om å reise et kapell. (2) Høyås hvor den neste planen for kapell var. (3) Skytten hvor Østmarkhytta var planlagt reist. (4) Tømmerholtjern hvor det var planer om en markastue. (5) Fjelstadbakken slalåmanlegg

FAKTA:
Andre markahytteplaner
Opp gjennom perioden fra 1930 til ut på 1960-tallet ble det lansert en rekke steder i Østmarka hvor det skulle bygges markastuer:
– Lautjern (nord for Haukåsen/branntårnet)
– Endtjern (nær Losby)
– Mellomsaga (Rausjøgrenda)

KILDER:
Sigurd Senje: «Østmarka», Gyldendal Norsk Forlag, 1974.
Even Saugstad: «Østmarka fra A til Å», Frie Fuglers Forlag, 2012
Anders Vevstad: «Det begynte med Frognerseterskogen», Aschehoug, 1989
Hjalmar T. Larsen (kapittelforfatter): «Oslo-Marka», bind 3 (kapittel om skogskapellene), Halvorsen & Larsen Forlag, 1952
Arbeiderbladet, 3. mai 1954
Aftenposten, 30. mai 1938
Aftenposten, 22. november 1939
Aftenposten, 9. juni 1941

Neste ukes blogg handler om standardforskjell på to av Østmarkas hytter som er merket på kartet med DETTE kartsymbolet. Følg med neste torsdag!
Les >HER!

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

Tidligere blogginnlegg relatert til denne ukas blogg:
– Nærmere deg min Gud (om bl.a. Østmarkskapellet) > HER
– Østmarkas første lysløype (som gikk til Østmarkskapellet) > HER
– Sandbakken 60 år > HER
– Dameskirenn på 30-tallet (om slalåm ved Sarabråten og Fjellstadbakken) > HER

STØTT ØSTMARKA-BLOGGEN – KJØP EN BOK!

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme