Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

«Skumring på Huldreheim»

Posted on 4. april 20197. mai 2025 by ES

Ved Ramstadsjøen øst i Østmarka lå en gang jaktslottet «Huldreheim». Dette er rammen om intet mindre enn en TEGNESERIE fra Østmarka! Også andre deler av Oslomarka har inspirert tegneserietegnere.

Når man er over middels interessert i Østmarka og over middels interessert i tegneserie, blir det jo julekvelden og 17. mai på en gang når jeg snubler over «Sagaen om Rælingene – Skumring på Huldreheim», en tegneseriebok som i hovedsak henter historien fra Østmarka.

Datidens kjendiser på besøk på Huldreheim er behørig omtalt i tegneserieboka (Tegninger: Sveen/Emberland)

Huldra på Huldreheim
Tegneserieskaperne Øyvind Sveen og Ivan Emberland har tatt utgangspunkt i forretningsmannen William Duborghs staselige hus ved nordsiden av Ramstadsjøen i Rælingen. Som guide og allvitende gjennomgangsfigur møter vil huldra Mari Kollen (fiffig navnevalg…). Hun viser leserne og de fem unge rælingene vi blir kjent med rundt i kommunens og Østmarkas historie. I ruter og bobler møter vi de prominente gjestene som Duborghs hadde i jaktslottet sitt. Hit kom skuespillerne Per Kvist og Victor Bernau, maleren Nils Gude var her og tegneren Olaf Krohn. Komponisten Johan Halvorsen var også her og skrev notene til «Huldrelokk» inn i gjesteboka. Og alle er tegnet inn i tegneserien!

På artig vis er også de lokale kjendisene alpinist Henrik Kristoffersen og musikeren Arne Hurlen lagt inn i serien hvor vi også får et gløtt av  «91 Stomperud» fra nabokommunen.

At tegneserieduoen som står bak boka har base i kommunen ikke langt fra Ramstadsjøen, har sikkert ikke vært negativt for utviklingen av prosjektet!

Kjendiser, romantikk og dramatikk
Huldreheim  og området rundt har det meste som skal til for å dramatisere en kommunes historie. Her var det rike storfolk og kulturpersonligheter, ett og annet spøkelse, noen dramatiske rovdyrhistorier og sikkert mye romantikk samt en rømt forbryter som tok seg jobb som vaktmester på stedet under falsk identitet.

Den første hytta på Hulderheim. Sannsynligvis er det Duborgh selv som står på trappa. (Foto: Akershus Fylkesmuseum)

Huldreheims historie startet da  konsul og forretningsmann Duborgh med sine Tyske aner kjøpte stedet i 1893. Da sto det allerede en flott jakthytte på eiendommen, oppført av en Skedsmo-mann noen år tidligere. Den nye eieren fikk bygd nye og større hus og dyrket sin meget omfattende gjestfrihet her inne. Nybygget sto ferdig i 1894, og det var et to-etasjers tømmerhus med stor peisestue, kjøkken, pikeværelse samt fire soverom. Stedet fungerte også som seter for Flatby gård (i Rælingen), som konsulen eide fra 1913. Huldreheim ble et samlingspunkt for Duborghs frilufts- og kulturinteresserte venner fra Kristiania. Turen opp til stedet var i seg selv en stor opplevelse for gjestene – enten det var til fots fra Rælingen eller på ski gjennom hele Østmarka fra Bryn. Turer og gjester ble behørig omtalt i de tre gjestebøkene som er bevart og også nevnt i tegneserieboka.

Duborgh var en viktig person i hovedstadens næringsliv –  han hadde en rekke verv, var norsk konsul for Argentina, aktiv Venstre-mann og drev agenturforretningen som faren hadde startet.

I 1929 døde Duborgh i en trafikkulykke, og hans datter og svigersønn overtok Huldreheim. Under krigen ble det satt i gang feriekoloni for barn på stedet.    

Husene og eiendommen ble kjøpt av Rælingen kommune i 1951. Ramstadsjøen var da regulert til drikkevann, og husene ble revet noen år seinere. Ramstadsjøen ble tatt ut av kommunens vannforsyningsnett i 1982 og det ble igjen mulig å bruke området rundt det store vannet til friluftsformål.

Nye Huldreheim
Ikke langt fra der Huldreheim en gang lå, blir arbeidet med en ny hytte avsluttet i disse dager. Det er Den Norske Turistforening som her setter opp Nye Huldreheim som skal være en ubetjent hytte spesielt beregnet for barnefamilier. Hytta blir bygget i forbindelse med DNTs 150-årsjubileum i fjor, og er reist for midler fra en lokal giver. Barnas Turlag i Rælingen vil ha en sentral rolle i driften av hytta som åpner 12. mai.

Hytta vil få 8 + 6 sengeplasser og være låst med DNTs standardnøkkel. Lettest er det å ta seg inn til hytta fra parkeringen ved Hekner innenfor boligområdet ved Flatby (obs ikke Flateby i Enebakk) eller Marikollen.

Tegneserien «Skarpe kanter» var på tur til Ullevålseter og Kikut (evt Sjikut). Aftenposten 22. mars 2017. (Tekst/tegning: Frode Haaland Vebjørn Verlo og Audun Røberg)

Skarpe kanter på Ullevålseter og Brumle på Heggelia
«Skarpe kanter»-tegneserien som gikk i Aftenposten fram til for få uker siden, tok i fjor vinter med seg leserne og en av seriens gjennomgangsfigurer til Ullevålseter. Her skulle den unge skiløperen ta turen videre til Kikut – eller Sjikut, som han sier…

Eldre lesere vil kanskje fortsatt huske tegneserien «Brumle» fra Illustrert Ukeblad. Tegneren bak denne serien het Haaken Christensen (1886 – 1974), var ivrig fisker og friluftsmann og hentet mye inspirasjon fra Heggelia på Krokskogen. Gunvor Greni forteller i boka «I Greven av Oppkuvens tid» om Christensen som var en del av den såkalte Ørretklubben og brukte livet på Heggelia som modell for serien. I tegneseriestripene ble Heggelia til Rognlia og den noe originale gjengangeren i området, Greven av Oppkuven, ble i tegneserien til Keiseren. Gunvor Greni kunne fortelle at hun og søsknene kjente seg godt igjen i tegneserien og episodene som ble fortalt og var ikke så rent lite stolt av at hennes hjemsted var arena for mange av tegneseriens historier. Haaken Christensen og hans fiskevenner vanket på Heggelia fra 1920-tallet. «Brumle» gikk som tegneserie i Illustrert Ukeblad fra 1935 til 1958.

Tegneserien «Brumle» utspant seg for en stor del ved Heggelivann på Krokskogen. (Tegning: Haaken Christensen)

En siste link mellom Oslomarka og tegneserier finner vi (kanskje) på Røyrivanskoia i Losbyvassdraget. Denne tidligere tømmerhoggerkoia, nå DNT-hytte, går visstnok under navnet Lybekkerkoia. Navnet skal hytta ha fått etter tekstforfatteren av tegneserien om Jens von Bustenskiold, Sigurd Lybeck (1895 – 1975) som brukte hytta i perioder. 

I neste ukes blogg er temaet påske og påskemarsipan. Hvordan kan påskemarsipan ha noe med Østmarka å gjøre? spør du kanskje. Svaret får du torsdag 11. april. HER

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

(1) Her lå Hulderheim og her ligger Nye Hulderheim (2) Hulderkolonien, speiderhytte.

KILDER:
– «Sagaen om Rælingene – Skumring på Huldreheim», Sveen/Emberland, Kolofon forlag (2017)
– «I greven av Oppkuvens tid», Gunvor Greni, Dreyers forlag, 2014.
– «Østmarka fra A til Å», Even Saugstad. Frie Fuglers Forlag, 2012.
– www.ralingen.kommune.no

FAKTA:
«Sagaen om Rælingene – skumring på Huldreheim»
• Tekst, idé og tegning: Øyvind Sveen og Ivan Emberland
• Utgitt av Rælingen kommune (”oppdraget er gitt av Rælingen kommune, med kunstnerisk frihet til forfatterne”, i følge teksten foran i boka)
• Kolofon Forlag, 2017
• 32 sider
• Pris kr. 129,-
• Kan bl.a. bestilles fra Haugen Bok og selges på Rælingen bygdetun.

FAKTA:
«Nye Huldreheim»
Bygges av DNT Oslo og Omegn
Sengeplass til 8 + 6 madrasser på hemsen
Offisiell åpning søndag 12. mai 2019

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

3 thoughts on “«Skumring på Huldreheim»”

  1. Hans K Aspenberg sier:
    3. november 2020, kl. 20:02

    Denne William Duborgh, er det sannsynlig at han bygde en hytte til? Det står en falleferdig hytte, bygget i dragestil, langs blåløypa på vei opp mot Ramstadslottet. Hytta heter Willheim.

    Svar
    1. ES sier:
      4. november 2020, kl. 11:02

      Det KAN være mulig at Duborgh også står bak Villheim ved stien opp til Ramstadslottet, men vil tro at han hadde mer enn nok med sine hus ved Ramstadsjøen. Byggestilen på både hytta og den gamle bygningen til Duborgh ved Ramstadsjøen var ganske vanlig på den tida. Forøvrig tragisk at den en gang så fine hytta Villheim er på vei til å falle sammen. Det har vært litt diskusjon på ulike Facebookgrupper om historien til hytta, uten at noen har sporet opp noe konkret. Sjekk f eks ut:
      https://www.facebook.com/photo?fbid=10158820734312354&set=pcb.10157782469990886

      Svar
  2. Hans K Aspenberg sier:
    4. november 2020, kl. 18:59

    Om Duborgh og Willheim – den linken du viser til er mitt bilde fra lørdagen 🙂 Ja, det er synd at ingen tar vare på denne, og så langt som forfallet har kommet nå, så er det nok ikke håp.

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme