Det er nå 80 år siden andre verdenskrig var over. Under okkupasjonen var det mye aktivitet i Østmarka – både i forbindelse med losing av flyktninger, flyslipp, trening av hjemmefrontstyrken og våpen som ble gjemt i marka.
Østaforbloggen har hatt en rekke artikler med tema krigen. Her er en oversikt over disse:

Ni skjebner
Her kan du lese om de ni Milorg-karene som er hedret på minnesmerket på Sarabråten.

Illegale skirenn
Fra tidlig under krigen ble all organisert idrett forbudt. Det skulle styres av nazistene. Også speiderarbeidet ble forbudt, men aktiviteten ble drevet videre i skjul. Blant annet ble det holdt en rekke illegale skirenn. Lars Øivind Lund (f. 1924) forteller og viser sine bilder fra skirenn han var med i i regi av Bækkelagets Sportsklub.
Flyktningeruta – veien til sikkerheten
Historien om Flyktningeruta som i dag er merket som historisk vandrerute gjennom Østmarka og videre til svenskegrensa. På denne traséen ble det loset flere hundre flyktninger under krigen. Kronprins Haakon gikk deler av Flyktningeruta i august 2020.
Den aller verste turen.
Tenk deg din aller verste skogstur – for lite mat, dårlig vær og utstyr som ikke står til forventningene. Gang det med 10 og du får situasjonen til milorgkarene som var aktive i Østmarka under krigen.
Dristige menn og kvinner
Motstandsmenn og -kvinner visste å gjøre sin mening synlig under krigen. Som ved å henge opp et banner med teksten Jo svakere NS er, jo sterkere er Norge (se bilde øverst) ved veien inn i Østmarka fra Ulsrudvann.

Det norske flagg over Østmarka
Under krigen var bruk av det norske flagget forbudt. Men langt inne i Østmarka, på Bjønnåsen og ved Elvåga, kunne dristige markabrukere vise nasjonalsymbolet!
Syverudkollen: Glede – sorg – glede
Åsryggen som ligger klemt inn mellom Enebakkveien og Rolandsjøen har hatt mange gode minner, men var under krigen henrettelsesplass brukt av nazistene.

Dynamittenkas hytte
Else Wendel og hennes mann Arne var aktive i Milorg under krigen. Else fikk kallenavnet «Dynamittenka» etter krigen. Ikke tilfeldig! Familien bygde seg hytte ved Mosjøen i Østmarka etter krigen. Den tilhører bloggforfatteren i dag!
Eksterne linker:
Krigsminner i Østmarka (Østmarkas Venner) >HER
Historien om Miorg-bautaen på Sarabråten (Østmarkas venner) >HER
Milorg i Østmarka (Østmarkas venner) >HER
Max Manus i Østmarka >HER
Hytter og koier fra krigens dager (Østmarkas venner) >HER
Flyktningeruta – Østmarkas mest kjente krigsminne (Østmarkas Venner) >HER
Årets markering ved Milorgbautaen på Sarabråten holdes onsdag 4. juni. >MER HER
Gikk du glipp av forrige blogginnlegg? Se oversikt over podkaster og radioprogram hvor Østmarka er tema >HER
Neste bloggartikkel handler om mystikk og overtro i Østmarka.
