Ni unge menn ble drept de siste månedene av 2. verdenskrig. Disse ni var ivrige helter i Milorg som ga sitt liv for vår frihet. Milorgkarene er hedret med minnesmerket på Sarabråten. Hvert år omkring 7. juni er det en markering ved bautaen.
Ni menn mistet livet, ni mødre og fedre mistet sine sønner, kjærester og ektefeller mistet sine menn, lærere, elever, kollegaer mistet sine gode medarbeidere. Ni enkeltpersoner ble brått revet bort. Ni menn som hadde samme mål og innsats, men helt forskjellige liv og bakgrunn.
De ni er:
Adolf Bogstad (1920 – 1945) ble bare 25 år. Han var vokst opp i Østre Aker og bodde på Oppsal, foreldrene hans kom fra Breim og Høland. Han giftet seg i 1944 med Mary Snefrid Levin (1920 – ??). Adolf var som mange av de andre i Milorg utdannet som elektriker. Han kom tidlig med i hjemmefronten og drev med våpentransport og illegale aviser. I Milorg var han lagsjef i aksjonsgruppen. I omtalen av ham i Oppsal Vels 50-årsjubileumsskrift blir han blant annet omtalt slik: «Adolf deltok i en rekke vellykkede aksjoner mot tyske anlegg og lager, og viste hver gang den samme dristighet og kaldblodighet ved utførelsen av sin jobb. Han hadde da utviklet en nesten utrolig ferdighet i behandling av våpen og sprengstoff.»
Adolf Bogstad ble skutt av Gestapo i Hertug Skules gate i Oslo 13. februar 1945. Han ble gravlagt i urnegrav på Østre Aker kirkegård.
.
Erik Bruun (1920 – 1945) ble bare 24 år. Han bodde på Oppsal, i Kampheimveien 9, men var født i Sverige. Foreldrene hans var fra henholdsvis Eidsvoll og Oslo. Han hadde studert musikk i fem år og jobbet som kontorist. Han kom tidlig med i Milorg og tok aktivt del i sabotasjearbeidet og var lagfører.
«Erik var i all sin ferd en stille og beskjeden, men uredd gutt. Han fikk mange gode venner blant de han arbeidet sammen med, ikke minst for sin store hjelpsomhet og elskverdighet.» kunne vi lese i minneordene etter Erik Bruun. I en annen omtale av unggutten heter det: «Erik kunne til sine tider virket stille og tilbakeholden, men de som kjente ham godt visste at han på bunnen var av en meget livsglad og sprudlende natur. Hans morsomme små viser ble tradisjon ved leirbålet. Erik vil bli husket for sitt gutteaktige og edle vesen.»
Erik ble arrestert i sitt hjem på Oppsal under en tysk stor-razzia 14. februar 1945.
Henry Gundersen (1920 – 1945) ble bare 25 år. Han var fra Fredrikstad, utdannet kartgravør og jobbet ved Norges Geografiske Oppmåling (nå Kartverket). Her var han kollega og venn med Knut Valstad fra Oppsal/Ulsrud, som også var aktiv i Milorg og seinere meget aktiv i Oppsal IF Orientering (se blogg om ham her). Gundersen hadde utdannelse fra Statens Håndverks- og kunstindustriskole. I Milorg var han jeger i en av organisasjonens mest aktive tropper. Hans kunnskap i å tegne kart gjorde at han ble en verdifull mann for Milorg. Gundersen var med på flere sabotasjer, blant annet sprengningen av et større militært oljeanlegg på Grorud.
.
.
Arvid Hansen (1916 – 1945) ble bare 29 år. Han var elektriker og var allerede med i kampene mot tyskerne under invasjonen i 1940. Han kom tidlig med i motstandsarbeidet og var med å lage en illegal avis. Seinere var han aktiv i Milorg som lagfører og med på å utføre flere vellykkede aksjoner. Arvid Hansen ble skutt i Pløens gate like før midnatt natt til 13. februar 1945 da Gestapo stormet hjemmet hans. Hans far, Harald Hansen (f. 1877), ble også drept. Arvids forlovede, Nelly Minge, ble såret under skuddvekslingen. Arvid er gravlagt på Vestre gravlund. «Han meldte seg frivillig til de farligste oppdrag, en illegalist av de sjeldne», ble det sagt om ham.
.
Johan Ingolf Nordstrøm (1921 – 1945) ble bare 21 år. Han var elektriker og hadde utdannet seg gjennom fag- og forskole og teknisk aftenskole. Han var fra Stavanger og foreldrene hans var fra henholdsvis Sverige og Bryne, men nå bodde de på Hellerud. Han deltok i flere sabotasjer mot tyskerne. Johan ble sammen med Kjell Skøyen arrestert i lagets hytte ved Bjønnebete under en razzia i Østmarka i september 1944. Begge ble satt på Grini og Nordstrøm ble så henrettet på Akershus 17. mars 1945.
«Med ungdommens glød gikk han inn for oppgavene», ble det sagt om den ivrige Miorg-mannen i ettertid.
.
.
Kåre Adolf Olafsen (1920 – 1945) ble bare 25 år og jobbet som snekker. Han bodde på Oppsal, i Østmarkveien 24, men var fra Sørum med foreldre fra henholdsvis Lillestrøm og Sverige. Han hadde vært med i Milorg siden 1941 og var transport- og forsyningssjef. Han ble i ettertid beskrevet som stor og sterk og med et utpreget praktisk grep på alt han foretok seg.
Kåre ble arrestert i sitt hjem på Oppsal under en tysk stor-razzia 14. februar 1945.
(I minneskriftet over falne Milorg-karer er mellomnavnet hans, Adolf, sløyfet. Neppe tilfeldig.)
.
.
Frank Olsen (1922 – 1945) ble bare 23 år. Han jobbet som hjelpearbeider og bodde i Oslo sammen med sine foreldre som var fra Son og Vestby. I Milorg var han med på en rekke sabotasjeaksjoner. I minneordet etter ham sto det blant annet «Frank var en av de dristigste og mest aktive frihetskjemperne. Han påtok seg alltid de vanskeligste og farligste vervene og utførte dem også til ledelsens fulle tilfredshet».
.
.
.
Kjell Storm Ramberg (1922 – 1945) ble bare 22 år gammel. Kjell var student, han hadde gått på Oslo handelsgym og seinere to år på NTH i Trondheim. Han var fra Refstad og i Milorg var den framtidige ingeniøren med på flere sprengningsoppdrag i tillegg til at han var dyktig til å rekognosere.
.
.
.
Storm Willads Weinholdt (1920 – 1945) ble bare 25 år. Han var blikkenslager og gikk teknisk aftenskole. Han var oppvokst i Oslo. Storm var nestsjef i Milorg-gruppa og var med i en rekke aksjoner. «Han gikk helt og fullt inn for oppgavene, og alt arbeid som ble pålagt ham utførte han med stor dyktighet», het det i minneordet om ham.
De fleste av disse hadde felles skjebne; Gestapo gjennomførte en razzia i Weinholdts hjem på Tøyen 13. februar 1945. Adolf Bogstad ble skutt og drept under fluktforsøk, mens Weinholdt, Henry Gundersen, Kjell Storm Ramberg, Frank Olsen, Kåre Adolf Olafsen og Erik Bruun ble arrestert under denne razziaen. De ble satt inn på Møllergata 19 og så henrettet på Akershus 17. mars 1945. Arvid Hansen ble skutt i Pløensgate samme dag som razziaen, mens Johan Ingolf Nordstrøm ble tatt i Østmarka høsten før. Også han ble henrettet på Akershus sammen med de andre. Dette var den siste dødsdommen som ble fullbyrdet før frigjøringen.
Noen kilder sier at likene av de sju som ble skutt på Akerhus ble senket i Oslofjorden. Andre hevder at de henrettede ble kremert på Vestre Krematorium. Asken skal ha blitt lagt i blykasser som så ble senket i fjorden.
At de ni fikk en egen støtte etter krigen er begrunnet med gruppas tilknytning til Østmarka, og at de sju som ble henrettet ikke hadde fått noen kjent grav. Sarabråten ble valgt som sted for støtta, men ingen krigshendelser utspant seg på stedet. Støtta ble avduket 16. juni 1946.
7. juni hvert år, eller nærmeste hverdag, holdes det en minneseremoni ved støtta over de falne. De første årene var det Milorg-foreningen som sto for arrangementet og seinere Bøler vel og fellesråd. Siden 1987 har Østmarkas Venner hatt ansvaret for samlingen. Tidligere statsminister og konsentrasjonsleirfange Trygve Bratteli har holdt tale her, likeledes Jens Stoltenberg og Fabian Stang. Krigsheltene Terje R. Diesen, Gunnar «Kjakan» Sønsteby og Claus Helberg er også blant de som har stilt opp som talere på arrangementet. I 2001 var kong Harald tilstede på seremonien, og arrangementet trakk da godt over tusen tilskuere
Teksten på minnesmerket på Sarabråten lyder:
Falt i kamp for fedrelandet
1940 – 1945
Jegere i Milorg-gruppe 13132
Adolf Bogstad, Oppsal (1920 – 1945)
Arvid Hansen, Oslo (1916 – 1945)
Kåre Olafsen, Oppsal (1920 – 1945)
Erik Bruun, Oppsal (1920 – 1945)
Ingolf Nordström, Hellerud (1921 – 1945)
Frank Olsen, Oslo (1922 – 1945)
Storm Weinholdt, Oslo (1920 – 1945)
Henry Gundersen, Oslo (1920 – 1945)
Kjell Ramberg, Refstad (1922 – 1945)
Reist av kamerater i gruppen.
Eksterne linker:
Les mer på Østensjø Historielags nettsider om Milorgstøtta > HER
Info om årets minnestund > HER
Tidligere blogginnlegg med tema krigen:
Dynamittenkas hytte
Illegale skirenn
Flyktningeruta – veien til sikkerheten
Den aller verste turen.
Dristige menn og kvinner
Gikk du glipp av de to siste blogginnleggene, sjekk ut:
Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024 > HER
Drikkevann til Trosterud-asylet > HER
Neste ukes blogg har tittelen: Verken fugl eller fisk og kommer i kategorien «Refleksjoner» – så kan du jo fram til det reflektere over hva du der kan lese om…. SE HER!
© Østafor byen og vestafor Øyeren/Even Saugstad
KILDER:
Våre falne 1939 – 1945, bind 1 – 4. Utgitt av den norske stat, 1945 (her er også portrett-bildene hentet fra)
Minneskrift over falne i Miorg. D. 13. Utgitt 1945
Oppsal vel gjennom 50 år, 1954. Artikkel av William Johansson.
Rundt vannet 2016. Østensjø historielag. Artikkel av Knut Helge Midtbø
Rundt vannet nr 18, 2020. Østensjø historielag. Artikkel av Knut Helge Midtbø
«Østmarka fra A til Å», Frie Fuglers Forlag, 2022.
Aftenposten 26. og 28. juni 1945
Takk for veldig interessant historie. Kanskje jeg kommer til Sarabråten på torsdag.
Takk for hyggelig tilbakemelding, og velkommen til Sarabråten torsdag.