Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Til fots i vinter-Østmarka (2024)

Posted on 14. februar 20245. januar 2025 by ES

Foretrekker du å gå til fots framfor på ski? Da er det flere muligheter for turer i Østmarka!

Selv foretrekker jeg helt klart ski når snøen ligger hvit og fin og skiløypene innbyr til flotte turer i gode spor. Men mange vil heller bruke beina.
Mange av skogsbilveiene er i skisesongen gjort om til flotte skitraséer med doble spor og skøytemuligheter i midten. Veiene som går inn til bebodde plasser er derimot vanligvis brøytet. Det blir også brøytet veier i forbindelse med utkjøring av tømmer enkelte steder i enkelte perioder. Noen bynære stier, som ikke er preppa for skiløpere, blir også ofte tråkket opp.
Her er noen turforslag som lager minst mulig brukerkonflikt.
(OBS: Se kart under hvert avsnitt og i slutten av artikkelen!)

Turvei mellom Ulsrudvann og Skullerudstua
Langs kanten av Østmarka, tett ved drabantbybebyggelsen, kan du følge en fast brøytet skogsvei. Du kan starte ved bommen rett nedenfor Bjerke og parkeringsplassen ved Ulsrudvann. Her går den brøytede turveien sørover og passerer Haraløkka idrettsplass og en stor parkeringsplass. En stikkvei til venstre, også brøytet, tar deg inn på tunet til Sørli besøksgård hvor det er åpent for publikum hver fredag og lørdag (11.00 – 15.00).

Veien videre går parallelt med den godt preppa skiløypa (bildet øverst i bloggen) og etter litt oppover og bratt nedover kommer du til veien inn til Rustadsaga. Den brøytede veien passerer serveringsstedet og går inn til Ødegården hvor det er fastboende (ikke servering).

Når du kom ned den bratte bakken ved Rustadsaga kan du også ta til høyre, ut mot sivilisasjonen og videre ned til parkeringsplassen ved Skullerud skole. Det er også som oftest brøytet videre herfra ned til sørenden av Skraperudtjern og videre til Skullerudstua og nok en mulighet til bolle-pause!

Vil du forlenge turene i dette området kan du fortsette fra Skullerudstua på turvei ned langs Ljanselva til Skulleruddumpa og eventuelt videre under E6-brua og videre langs elva vestover. I andre enden av turbeskrivelsen, ved Ulsrudvann, kan du forlenge slik at du starter ved rundkjøringen ved Hellerudveien/Østmarkveien og går opp den bratte stien/kjerreveien som ikke er brøytet med ofte tråkket. Starter du turen her er bussholdeplassen innen rekkevidde.

I dype skoger uten dyp snø ved Sandbakken
Ved Sandbakken har fotfolket også noen muligheter. Starter du ved bussholdeplassen Hanåveien (ved Stensrudtjern) på Enebakkveien går du først på brøytet bilvei før du tar inn på ikke-brøytet, men ofte tråkket, vei mot venstre. Denne går etter hvert over Februene og kalles Antons vei (se tidligere blogg >HER). Så kommer du igjen ut på brøytet bilvei like før parkeringsplassen og kan fortsette opp til Sandbakken med serveringsmuligheter alle dager unntatt mandag og tirsdag i skisesongen. Fra Sandbakken kan du ta sørover på en ofte brøytet vei gjennom skogen til hyttegrenda ved Rolandsjøen. Veien går ved starten forbi den røde hytta Tømmerholen og ender i den brøytede privatveien som går rundt hyttegrenda.

Fra Bysetermåsen
Fra den store parkeringsplassen ved Bysetermåsan har du flere muligheter pr. fot. Ca. 4 km nordover og østover på godt brøytet skogsvei kommer du til Vangen skistue som også slipper inn folk UTEN ski 🙂 . Stua som er kjent for sine gode boller er åpen hver dag. Et alternativ, også med servering, er Skjelbreia som drives på dugnad av Oslomarka trekkhundklubb. Her er det servering i helgene i skisesongen.
Med Bysetermåsan som utgangspunkt kan du også ta veien ned til Rausjøgrenda og Børtervann. Drøyt fire kilometer skogsvei tar deg østover først forbi Rausjøen med en mengde private hytter, så gjennom den tidligere så befolkede Rausjøgrenda hvor det nå bare er fastboende i tre av husene. (Litt om grenda i tidligere blogg-innlegg >HER).

Til Mariholtet
Med start fra Ellingsrudåsen T-bane eller parkeringsplassen ved Ellingsrud gård, har du en fin og forholdsvis flat brøytet, bilfri vei inn til Mariholtet. Skiløypa går parallelt med veien. Turen er ca 4 km lang og ender på markastua Mariholtet som har åpent alle dager unntatt mandag (tirsdag også kveldsåpent).

På brøytede skogsveier ved Losby
Fra Losby er det mange muligheter for den som vil bruke turstøvler i stede for ski. Stor utfartsparkering ved innkjøringen til Losby gods. Kafé i Losbylåven (rødt hus i veikrysset) og også serveringsmuligheter på Losby gods.

Brøytet skogsvei innover mellom golfbanene sørover til Mønevann. Herfra er det om sommeren vei både mot Fiskelaushytta/Halssjøen og langs Lossbyvassdraget (nesten) til Røyrivannskoia. Om vinteren er sistnevnte vei brøytet til Tangen, det vil si til den første av de to Losby-eide plassene ved demningen nord i Fløyta. Fra Losby til Tangen er det ca. 3 km.

I vinter er det på grunn av tømmerdrift også brøytet en del veier på østsida av Losbyvassdraget. Veien som tar av ved gamlesaga nedenfor Losby tar deg helt opp til Morterudvann eller du kan ta avstikkeren opp Badstudalen eller Djupdalen. Ved Setertjern øverst i Badstudalen ligger Setertjernstua med servering i helgene. Det er litt usikkert hvor langt opp i Badstudalen veien er brøytet.
Inn til Skulerudstua (ved Losbyveien) er det også brøytet. Parkering ved gamle Fredheim skole. Servering på Skulerudstua på søndagene (fram til 17. mars).

Langs Losbylinja
Langs den gamle jernbanetraséen nordover fra Losby er det både skiløyper og brøytet turvei. Start gjerne turen på p-plassen ved Losby, så går du på en snorrett vei slik gjerne (nedlagte) jernbanelinjer gjør. Turveien ender ved den flotte Hammer bru og Sørlihavna. Men fortsett gjerne på andre siden av Gamleveien hvor Elvestien er anlagt langs Losbyelva. Den kroker seg fint i terrenget med benker og informasjonsskilt.

For å få en runde tilbake til Losby kan man gå nordøstover Gamleveien mot Hammer skole og ta ned Kirkerudveien/Bakkerudveien tilbake til Losby.
Opp til Østbyputten er det også som oftest brøytet. Tar du denne ca. 2 km lange turen er det fint å parkere ved Østbytunet.

OK å gå i skiløypene?
Dette spørsmålet kommer opp hver vinter, og særlig i Facebook-debatter blir temperaturen høy når de to ytterpunktene av meninger braker sammen.
Min mening: Ja, i løypetraséene, ikke i sporene.
Nypreppa skiløyper er et anlegg beregnet for skiløpere. Derfor er det ikke lov å tråkke i stykker sporet. Men som oftest er det plass til å gå på siden av sporene, så så lenge du ikke ødelegger spor eller er til hinder for skiløpere må det være helt greit å følge skitraséene. Har du hund er det selvfølgelig lurt å ikke ha for langt bånd og foretrekker du sykkel bør du kanskje vurdere en ekstra gang om det er plass til deg akkurat her.
Noen steder prepareres og brøytes det felles trase for fotgjengere og skiløpere. Så vidt vites gjøres det ennå ikke i Oslomarka.
Og for skiløpere som irriterer seg stort over fotfolk i «deres» løyper; gled deg over at andre også finner veien ut og vit at du ikke skal så mange kilometer inn i marka før løypene er frie for fotgjengere.
(Foto fra Bodømarka. Foto: Espen Bless Stenberg, Avisa Nordland)

© Østafor byen og vestafor Øyeren/Even Saugstad

LINKER
Norsk friluftsliv mener: HER
Her går du til fots i Oslomarka om vinteren. DNTs side > HER
Labbeløype rundt Syverudtjern i Sørmarka. NOTS Follos FB-side >HER
Kart over labbeløyper i Drammensområdet >HER
Kart over Løvenskiolds veinett i Nordmarka og hva som er brøytet der >HER

Mariholtet >HER
Skullerudstua >HER
Sandbakken > HER
Vangen >HER
Losby gods >HER
Losby gårdskafé >HER
Skulerudstua ved Losbyveien >HER
Sørli besøksgård >HER

TIDLIGERE RELATERTE BLOGGINNLEGG:
Sommerens turforslag (fra 2020) >HER
Brukerkonflikter opp gjennom tidene >HER

Gikk du glipp av forrige blogginnlegg? Les om Dynamittenkas hytte ved Mosjøen >HER

Nest blogginnlegg kommer om 14 dager og har tema kremmere og handelsmenn i marka.

KILDER:
Gunn Oftedal på Sandbakken
Helen Østbye, Lørenskog

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

1 thought on “Til fots i vinter-Østmarka (2024)”

  1. Ask Burlefot sier:
    16. februar 2024, kl. 09:30

    Fin informasjon om brøytede skogsbilveier, men så er det det å komme seg inn i Østmarka, da. Å gå frem og tilbake mellom Rustadsaga og Øgården 2-3 ganger er jo ikke akkurat en skogstur. Burde vært brøytet helt inn til Gullsmeden eller brua over Sør-Elvåga. Eller rundt Nøklevann.

    For en del år siden så ble også skogsbilveien etter Fjelldstadbakken ødelagt av at de skulle gjøre den 3-4 metere bredere.

    Som en flittig bruker av Østmarka så har jeg aldri hatt negative opplevelser med syklister. Jeg ser jo gjørmehullene og de ekstra slitasjen på stiene, men syklistene selv er nesten alltid normalt høflige. Skiløpere, derimot…

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme