Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Posted on 26. desember 202224. september 2023 by ES

Julaften i år er det 170 år siden Hermane Hansen ble født. Hun bodde i Marka nesten hele sitt liv, på Bremsrud, Katisa og på Trollvannstua. Navnet «Mor Katisa» hadde hun fra tiden hun drev servering i sitt hjem ved Nøklevanns bredder. Nå er det kun en liten grunnmurrest igjen av Hermanes hus. 

Hermane Hansen var en Østmarkakjendis for drøyt hundre år siden! Hermane bodde på den lille plassen Katisa ved Nøklevann fram til 1915. Her trakterte hun turfolket med bakevarer, kaffe og andre godsaker og solgte melk fra egne kuer. Hun fikk tilnavnet Mor Katisa, et navn hun hadde livet ut, selv om hun i 1915 måtte flytte til Trollvannstua i Grefsenkollen.

Katisa på gammelt postkort. Mor Katisa står på tunet sannsynligvis sammen med ett av sine barnebarn.

«Alle kjenner Mor Katisa»
I forbindelsemed Hermanes 70-årsdag skrev avisa «Vort Vel» i desember 1922: «Alle kjender «Mor Katisa», denne vevre, nette lille kvinde, som er saa ret i ryggen og som er saa venlig og imøtekommende mot alle. Og som er en slik medvirkende aarsak til, at denne koselige stua deroppe i Grefsenaasen er saa attraaværdig. Julaften er «Mor Katisa» 70 aar, men trods denne sin høie alder steller hun sine kyr og griser og høns og gjør altslags husarbeide og altid er hun i sprudlende humør, men saa har hun ogsaa en jernhelse.» 

Fra Solør
Hermane var født i Brandval i Solør i 1852. Hun giftet seg med Anders Hansen fra Odalen. Han var tømmerhogger for Thomas Heftye på Sarabråten og det nygifte paret bosatte seg som husmannsfolk på Bremsrud i 1892. Allerede her startet Hermane med servering til turfolket. Etter noen år skjønte de at Nøklevann skulle gjøres om til drikkevannskilde for Aker kommune og fryktet at Bremsrud-huset, som lå bare noen meter fra vannkanten, måtte rives. De flyttet i 1898 til Katisa som jo også lå ved Nøklevann, men litt lenger fra vannet. Det ble etter hvert en ungeflokk på ti, og Hermane og Anders har i dag mange etterkommere i Bøler- og Oppsalområdet.

Familien til Mor Katisa: Fra venstre Signe (født 1896), Hermane, ektemannen Anders (1844 – 1905), Borghild (født 1892), Harald (født 1894). På det store bildet øverst i bloggen er i tillegg fire turister som har kjøpt melk på stedet (se melkeflaskene på trammen). Foto utlånt av Else Helgesen.

Datteren Hanna flyttet ikke langt – hun giftet seg med Harald Sørensen på Ødegården. De to fikk 12 barn, blant annet Reidar som giftet seg med Mary og ble det legendariske paret på Ødegården. Et annet av barna til Hermane og Anders, sønnen Hans (1879 – 1969), giftet seg med budeia på Bråten og flyttet til Sørli som de etter hvert overlot til sønnen som også het Hans (1916 – 2003). 

I Sigurd Senjes bok «Østmarka» (1974) var forfatteren på besøk hos Hans Sørli jr. på Sørli. Her fikk Senje pratet med Hans og ytterligere to av Mor Katisas barnebarn, Aagot (gift Brøter) og Nelly. De mintes godt bestemor på Katisa og juleselskapene der. 

Katisa ble et populært sted å stikke innom – for folk på tur, jegere, fiskere og skogsarbeidere. Her var det servering slik det var på de fleste andre stuene i marka, og navnet «Mor Katisa» kom like naturlig som husmora på naboplassene het Mor Bremsrud, Mor Ødegården og Mor Skytten. Bolighuset på Katisa var ikke stort; kun stue, kjøkken og kammers (soverom). I tillegg var det fjøs og flere andre uthusbygninger.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Mor Katisa, Hermane Hansen, i midten mellom sine voksne barn på Katisa sommeren før hun flyttet fra stedet, 1915. Bilde fra boka «Østmarka».

I folketellingen for 1910 er det oppført Hermane og fire hjemmeboende barn på småbruket Katisa. Sønnen Sigurd på 26 år er ført opp som skogsarbeider og datteren Borghild på 18 er ført opp med yrke «Husets stel». I folketellingen ti år tidligere er plassen ført opp med åtte beboere inkludert to leietakere med yrke «favnvedhuggere». Om jordbruksaktivitet på plassen i 1900 var det notert at de dyrket korn og poteter og hadde hest og kuer. 
Anders, ektemannen til Hermane, døde i 1905.

Mor Katisa KUNNE ha blitt «Mor Trollvannstua» men beholdt sitt gamle navn. Her på tunet ved Trollvannstua sammen med ett av sine barnebarn. (Foto fra Trollvannstuas nettsider)

Til Trollvann
Ved århundreskiftet ble Nøklevann drikkevannskilde for Aker kommune, og tidlig på 1900-tallet ble alle hus rundt vannet revet. I 1915 måtte også folket som bodde på Katisa flytte. Husene ble revet året etter. Siden det var Aker kommune som hadde ekspropriert skogen rundt Nøklevann, var det nærliggende å la den lille familien få bolig på en annen av Aker kommunes eiendommer, Trollvannstua i Grefsenkollen. Her var kommunen i gang med å anlegge det de kalte for en naturpark med bademuligheter i Trollvann og det nyoppførte serveringsstedet Trollvannstua sentralt i anlegget. 

Hit flyttet Hermane sammen med sønnen Sigurd Andersen (1884 – 1945). Også her ble det servering, men nå fikk den drøyt 60 år gamle kvinnen god hjelp av sønnen og to av døtrene. Selv om skogsområdet var nytt, beholdt den driftige vertinnen sitt navn knyttet til Østmarka. Sønnen Sigurd ble ansatt av Aker kommune som bestyrer for stua og hadde også tilsynet med skogen på Grefsenåsen. Sigurd var også en utmerket idrettsutøver og gjorde det godt både i hoppbakken og skisporet. 

Hermane «Mor Katisa» Hansen døde i 1941, 89 år gammel. Hun fikk lungebetennelse og døde etter et kort sykeleie. I nekrologen sto det blant annet: «Hun var så snill og blid, så hun var godt likt av de mange gjester. Som man forstår har fru Hansen hatt en lang arbeidsdag, men hennes alltid gode humør og sterke helse har greid alle påkjenninger.»

FAKTA:
Katisa
Den tidligere husmannsplassen ligger langs veien en drøy kilometer øst for Rustadsaga. Husene ble fraflyttet i 1915 og revet året etter. Nå er det tydelige ruiner igjen etter det lille våningshuset og det er også mulig å finne spor etter en jordkjeller. Stedet er første gang nevnt på et kart fra 1771. 
Mens området rundt Katisa tilhørte Rustad og seinere Sarabråten, var selve plassen med innmark et selvstendig småbruk fra 1849. I 1893 ble Katisa innlemmet i Sarabråten-eiendommen, men noen få år etter ble hele eiendommen rundt vannet kjøpt av Aker kommune i forbindelse med at Nøklevann skulle bli drikkevannskilde for Aker.
Lenge før Hermane, hovedpersonen i bloggen, flyttet inn, var Hans Andersen og Anne Evensdatter bosatt på stedet. De flyttet fra Dølerud til Katisa i 1852. Datteren Karen (født 1854) giftet seg senere med Martin fra plassen Fjelstad. Dette er besteforeldrene til naturfotografen Sverre M. Fjelstad. 
Det særegne navnet på stedet kommer av et russisk fiskeredskap, brakt til Norge via Finland og Sverige, som ble brukt i den grunne vika nedenfor plassen. En kattise var en fast fangstinnretning av pinner som ble slått ned i bunnen i grunne viker som en trakt. Her ble fisken ledet inn og kunne håves på land fra stengslet (se tegning). Under nedtappingen av Nøklevann i 2015/2016 registrerte Norsk Maritimt Museum rester etter sju slike fiskeanlegg.
Katisa er idag en populær raste-, bade- og leirplass. Kommunen har etablert godkjent bålsted her og satt opp toaletter. 

Gikk du glipp av forrige ukes blogg? Den handlet om frivillighet på 1930-tallet, og hvordan hjelpeorganisasjonene kjempet om å få behandle de som skadet seg i marka. Sjekk ut HER!

KILDER:
Avisa «Vort Vel», 21.12-1922
Vort Vel 08.08-1945 
Vort Vel 19.12-1941
Morgenposten/Middagsavisen 25.11-1915
Andreas Vevstad: Det begynte med Frognerseterskogen. Oslo skogvesen og  Aschehoug, 1989
Sigurd Senje: Østmarka. Gyldendal, 1974
www. digitalarkivet.no (folketellingen 1900 og 1910)
Muntlige: Else Helgesen

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

(1) Katisa

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

1 thought on “Gratulerer med dagen, Mor Katisa!”

  1. Wenche Blomberg sier:
    24. januar 2023, kl. 23:50

    Her har du Hermane: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01038040000645?fbclid=IwAR0dBkZz1BlqFehtt-xFKbztKhMIIo3-75zv2oGTrX-wzgOXQdSRY9St3wM

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme