I disse dager er det skolestart, og for mange er første skoledag rett rundt hjørnet. Men hvordan var det for husmannsungene som bodde langt inne i Østmarka for hundre år siden? Hvordan var det å ha en skolevei på mange kilometer – kanskje pr robåt over Børtervann eller på dårlig is over Mønevann når vinteren kom?
Skoleveien til markabarna var tema for Østafor-bloggen for fire år siden. Her får vi høre om Klaudi på Tangen-plassen under Losby som sleit seg i båt over Mønevann. Med et tynt islag på vannet ble det en strabasiøs ferd for en sjuåring.
Barna som skulle fra husmannsplassene i Rausjømarka hadde det ikke lettere. En jente fra Skjelbreia gikk seg vill på vei fra skolen og ble ikke funnet før dagen etter. Også barna på den bortgjemte Myrsetra hadde en lang skolevei. I de periodene hvor Børtervann ikke var farbar, verken med båt eller over isen, måtte de gå rundt om Bøvelstad for å komme til skolen i Rausjøgrenda.
Her er de to blogginnleggene om markabarnas skolevei som ble presentert i august 2018:
– Markabarnas skolevei I
– Markabarnas skolevei II
Bildene øverst i bloggen viser bruksskolen på Losby omkring 1910 – og samme bygning i dag. De nederste bildene er fra skolen i Rausjøgrenda som var i drift fram til 1951.
Bildet: Lærerne på Rausjø skole. Fra venstre Nils Pedersen Krogsbøl (fra 1861), Arnt N. Nederhol (fra 1875), Halfred Sigvat Hovden (fra 1923) og Lars Tredal Henden (fra 1938).