Ca 47 meter er det høyeste treet i Oslo kommunes skoger. Det står ved Gullsmeden i Østmarka!
I 2010 ble alle trær i Oslo kommunes skoger skannet og målt på en fiffig måte i regi av Bymiljøetaten. De registrerte da at kommunens høyeste tre var 44 meter og sto like ved ruinene etter Østre Gullsmeden, ikke mange meter fra bredden av Elvåga. I kjentmannsmerkeheftet som ble lansert i 2018 var Gullsmedgrana post og redaksjonen antok at treet da var vokst til 47 meter. Minst! Trærne i granrike Nordmarka måtte altså se seg slått av Østmarka-kjempen.
Hvis du vil finne Gullsmedgrana, må du lete litt. Skogen er veldig tett i området, og det er mange høye trær her som strekker seg etter himmelen og lyset. Det går en sti østover inn fra veien like etter svingen ved Gullsmeden. Stien tar deg ned til området med de høye trærne og de tydelige ruinene etter Østre Gullsmeden som sannsynligvis ble revet allerede omkring 1900. Treet har vært både historisk post i Ola-Dilt og post for Kjentmannsmerket. Flere trær på Vestlandet, både en kjempeedelgran i Sogn og Fjordane og en vanlig gran i Bergensområdet ble lenge regnet som landets høyeste. De ble i 2010 målt til omkring 47 meter. Mye tyder da på at Østmarka-treet er på vei til å tangere den rekorden.
Skis høyeste tre
Ved den såkalte «Folk i form til OL»-runden som starter ved Krokhol, ble et tre merket med plakaten «Ski kommuneskogers største tre» før OL i 1994. Skiltet forteller videre: «Høyde 35 m, diameter 67 cm. Ski kommuneskoger søker å verne/bevare miljøet rundt treet, da slike gamle og store trær ofte blir utsatt for vind, innsekts- og soppskader. Hils pent på kjempen!». Man kan vel anta at det har vokst litt siden det ble målt tidlig på 1990-tallet, men hvor mye vites ikke. Det er også uvisst om Ski-treet har fått konkurranse av noen høye trær fra tidligere Oppegård kommune nå som kommunene er slått sammen under navnet Nordre Follo.
Tryvannsgrana, Svartengrana og andre Nordmarkskjemper
Tryvannsgrana overlevde den store høststormen som la ned hele nordlia av Tryvannsåsen i 1930, der seinere slalåmbakken ble anlagt. Stormen ga også tømmeret som Tryvannstua er bygget av. Treet raget i mange år mange meter høyere enn nabotrærne. Tryvannsgrana har gått for å være et av Oslomarkas høyeste, men er «bare» 40 meter. Eller rettere sagt; var! For det en gang så ruvende grantreet måtte gi tapt for uværet «Urd» jula 2016. Da hadde treet vært dødt allerede et par år. Man antar at treet begynte som et lite kongleskudd omkring 1800, så det var en gammel kjempe som gikk i bakken for drøyt fem år siden.
Svartengrana var også en av Nordmarkas høye grantrær. Den sto på vestsiden av vannet Svarten og målte ved offisiell måling av grunneier Løvenskiold i 1993 38 meter. Alderen var da angitt til 185 år, den begynte altså å vokse og gro omkring 1800. For noen år siden ble det meldt at den gamle kjempen var vissen og død, men det er uvisst om den fortsatt står oppreist.
Tjukke trær
Høye trær trenger ikke være så tjukke. Gullsmedgrana hadde en omkrets på 245 cm i 2017, og Svartengrana hadde et brystmål på 270 cm. Tryvannsgrana målte 360 cm i omkrets 1,3 meter over bakken. Nordmarkas/Krokskogens tjukkeste skal være Midtskoggrana med 370 cm i omkrets. Den ligger nær Midtskogen gård ved Gamle Ringeriksvei som går over Krokskogen. Treet er bare omlag 30 meter høyt og alderen blir anslått til ca. 140 år.
Østmarkas tjukkeste skal være Blåtjerngrana som står på østsiden av Blåtjern i Rælingen. Treet har en omkrets på 340 cm i brysthøyde, og er tross et toppbrekk fortsatt et høyt tre.
Eldst i Marka
Oslomarkas eldste tre var grana som betegnende nok gikk under navnet «Gamla». Treet er nå dødt, og var sannsynligvis det allerede i 2012, men da hadde treet rukket å vokse og virke i 460 år! Treet sto på sørsiden av Oppkuven. Det gamle treet befinner seg innenfor Oppkuven-Smeddalen naturreservat og er en del av gammelskogen som finnes i Ringerike kommune. På Oppkuven finner man også Smaltjernsgrana og Gjelleråsen-grana, som i 2008 ble anslått med alder hhv 443 år og 429 år.
Nord-Europas eldste stadig levende gran (i alle fall i 2012) står forøvrig sannsynligvis i Trillemarka i Buskerud (nå Viken). Det er 532 år gammelt i følge www.forskning.no.
Tykkest i landet?
I «Østmarka fra A til Å»-boka skrev jeg om den tjukke Blåtjerngrana og nevnte landets tykkeste til sammenligning, nemlig en gran i Modalen i Tvedestrand med omkrets på 390 cm. Dette ble også nevnt på en Facebookgruppe for noen år siden. Og respons kom: Nei, verken Blåtjerngrana eller treet i Modalen var noe særlig i omfang sammenlignet med et grantre på Sørvåg i Tysvær kommune nær Haugesund. Det treet målte hele 420 cm i omkrets!
Andre tjukkaser i og ved Oslomarka er Ankergrana ved Ankerveien vest for Hammeren med en omkrets på 360 cm, Gaupesteinsgrana i Sørmarka på 350 cm, Kølabonngrana i Kjekstadmarka med 300 cm og Storfurua på Romeriksåsen, også den med en omkrets på 300 cm.
.
Men tykkest av alle er treet på Ulsrud!
Så var det det med å gå over bekken etter vann. Ikke mange hundre meter fra der jeg bor, finnes treet på bildet (under). Den staslige grana står i en hage på Ulsrud, rett ved T-banestasjonen og har en omkrets på hele 460 cm! Men den er en douglasgran, en importert art, og dermed ikke med i vanlige rangeringer.
KILDER:
Kjentmannsmerkeheftet 2018-2021, Skiforeningen, tekst av Kåre Haug.
Grevlingen (medlemsbladet til Naturvernforbundet Oslo og Akershus), nr 1, 2010
Nordmarka, merker og mysterier. Sverre Grimstad. Andersen & Butenschøn, 2008
Nordmarka: natur og miljø. Leif Ryvarden, 2013
Snø & Ski nr 3/1995. Artikkel av Sverre Grimstad
Wikipedia
Forskning.no: HER
Muntlig: Astrid Sørvåg
© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren
Relevante linker:
Om Tryvannsgrana på NRK Østlandssendingens nettsted (fra 2015) >HER!
Om Nord-Europas eldste gran på forskning.no (fra 2012) >HER
Norges største trær, NRK P1 Naturens verden (fra 2007) >HER
Gikk du glipp av forrige blogginnlegg? Les om kanalplaner på tvers av Østmarka HER
Som vanlig en blogg som ble slukt med hud og hår, Even Saugstad! 👍👏😊
Takk for det! Sikkert mange kjente steder for deg og dine tur-kumpaner, og kanskje noe inspirasjon for nye turer og turmål! 🙂
Som alltid…..fine historier i dine innlegg.
Hilsen Sigmund
Takk for det, Sigmund!
Svartengrana står fortsatt. Syklet senest forbi søndag 2. oktober 2022.
Det høyeste står nå i Hegglandsdalen i Bjørnafjord kommune, det er 53,7 meter. https://www.midtsiden.no/noregs-hogaste-tre-star-i-hegglandsdalen
Hei Even
Den største grana jeg mener å ha sett i Øatmarka sto ved blåstien fra Djupdalen til Ramstaslottet.
Prøvd å ta rundt den sammen med Mona, men sammen rakk vi bare bredden på en side. Pøvde å finne den noen år seineref or å ta mål, men da var hele lia snauhogd og jeg fant ikke stubben engang.
Vennlig hilsen Dag Hongve