Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Blant tusser og troll i Østmarka

Posted on 11. august 20216. august 2024 by ES

Denne ruta bør du ikke velge om du er mørkeredd eller ser spøkelser på høylys dag! Men hvis du tar risken på å møte huldra eller nissen, kan vi anbefale denne runden. Særlig på fredag den 13. (Kart nederst i bloggen)

Vi starter ved Skraperudtjern. Tjernet ligger dystert til i klippelandskapet – ikke rart at fantasien kunne løpe løpsk her! Tidvis forekomster av uforklarlige bobler fra bunnen gjorde at noen trodde vannet var et såkalt huldretjern, et tjern med dobbel bunn hvor de underjordiske holdt til langt, langt der nede i det våte, svarte dypet. Forøvrig er disse luftboblene ikke så uforklarlige – sagbruket Rustadsaga (ja, det var opprinnelig sagbruk her – derfor navnet på dagens kafé), lå øverst i bekken mellom Nøklevann og Skraperudtjern. Og bekken dro med seg sagflis som fikk ligge på bunnen av tjernet og råtne. Denne forråtnelsesprosessen skapte gass som kom opp til overflaten som uforklarlige» luftbobler. 

Skraperudtjern tidlig på 1980-tallet, før badefolket begynte å bruke Nøklevann i stede. (Foto fra Sigurd Senjes arkiv)

Det er ikke bare huldrebobler som gjør Skraperudtjern skummelt. Det sies at det under krigen styrtet et tysk fly i vannet og flyvraket skal visstnok fortsatt ligge på bunnen. Ungdom fra Bøler og Bogerud som var flittige brukere av badevannet før Nøklevann ble frigitt fra drikkevannsrestriksjonene i 1983, kunne med skrekkblandet fryd fortelle at de hadde opplevd å bli tatt tak i av uidentifiserte hender fra dypet. Sannsynligvis tyske soldater som ikke var helt døde…. Men i likhet med gassboblene er også flyvraket og zombie-soldater i vannet kun fri fantasi. Det eneste av metall som har blitt fisket opp fra Skraperudtjern er sykler, motorsykler og bilvrak som har blitt forsøkt skjult av forsikringssvindlere. 

Gubben i Høyås
Vi må oppom Høyås for å hilse på mannen som i tidligere skriftlige kilder bare er kalt Gubben i Høyås. Han var mer enn gjennomsnitts overtroisk og valgte verken å tjore hesten sin eller ha innhegning til kuene. Dette mente han var helt unødvendig – han bare gikk rundt dyra noen ganger, mumlet noen mystiske besvergelser, og da sto dyra i en usynlig innhegning, mente han. Høyås var i bruk fram til slutten av 1800-tallet og brant i 1899. 

Trolldalen er selvfølgelig et naturlig valg om du er på jakt etter mystikk og overtro. Den trange, dystre dalen bærer sitt navn med rette. Sigurd Senje skriver i sin bok Østmarka (1974) «Her kan du se og snakke med troll. Bare prøv i skumringen!»

Østmarkskapellet holder vi oss selvfølgelig langt unna på en slik skrømt- og spøkelsestur. Var det noe de overnaturlige skapningene hatet, var det kristensnakk og bibeltro. I gammel tid mente man at bare ved å si «I jesu navn» eller «Fader vår» forsvant all styggedom. Så vi trekker oss raskt forbi kapellet og tar turen videre sørover til Sandbakken. 

Tre versjoner av Jesusbildet ved Sandbakken. Foto: Arve Wold/Ulf Berntsen/Even Saugstad

Også her skal vi være på vakt, vi som vil holde på troa på skrømt og spøkelser, for i likhet med på Østmarkskapellet, kan vi også her treffe Jesus. Helt sant! Helt sikkert! Det er nok mangt et turfølge som har kommet stien eller skiløypa over åsen fra Klokkerudkrysset til Sandbakken i skumringen som har blitt skremt av Jesus-portrettet på fjellveggen. Kanskje en i turfølget kjenner historien og vet om fjellmaleriet og lar en flakkende lommelyktstråle treffe mannsansiktet med øynene som ser rett på deg, uansett hvor du står, med det resultat at de som ikke er forberedt på dette synet skvetter til. 

Det var tyskeren Helmuth Rohloff som malte kristusportrettet på 60-tallet. Da undertegnede drev Sandbakken fra 2004 til 2015 var det mange kunder som var nysgjerrige på dette kunstverket i skogen. Mange ville ta turen opp dit, særlig på kveldstid. Flere skoleelever kunne etter møtet med Kristus på fjellveggen forskrekket fortelle at Jesus blunket mens de sto og stirret på ham!

Slik kunne det se ut når Johan Andersen møtte gjenferdsgravfølget. Tegning: Elise Otterlei fra boka «Mystikk og overtro i Oslomarka».

Gjenferdsgravfølget ved Vangenveien
Vi tar turen forbi Skjelbreia og stopper opp ved Kjermostjern, de myrete vannene på hver side av veien mot Vangen, rett før siste kneik. Det var her Johan Andersen (1812 – 1870) som bodde på Bysetra fikk se et gjenferdsgravfølge. Nærmere midnatt var Johan kommet hjem fra bytur og da fikk han se en hest som trakk en slede med en kiste og etter kista kom et følge av mennesker med bøyde hoder. Johan kjente igjen flere i gravfølge, men samtlige var forlengst døde. Verken hest, slede eller folk etterlot seg spor i snøen, og Johan skjønte da at dette var et gjenferdsgravfølge. Et slikt syn visste han at varslet død for den som så det, og det gikk ikke bedre enn at Johan Andersen døde kort tid etter. Tro det den som vil, gå hit den som tør…

Ikke langt fra Kjermostjern finner vi Steinsjøen, og i dette området har det også vært skumle og mystiske opplevelser både før og nå. Midt på 1800-tallet lå noen skogsarbeidere her inne på tømmerhogst. Tidlig en morgen fikk de se flere hus i lia ned mot vannet. Dette var bygninger de aldri før hadde sett, men skogskarene var ikke i tvil om hva de så denne tåkete høstmorgenen. 150 år etter tømmerhuggernes opplevelser, hadde den spreke pensjonisten Lillian Røss (1922 – 2012) det samme synet i samme område. Hun så et småbruk i lia like ved Kløfttjern, og også da var det tåke og småregn i lufta. Heller ikke dette huset lå der i virkeligheten. Lillian var en fornuftig og nøktern turgåer og mente det merkelige synet var en luftspeiling. Samme teori hadde også skogsarbeiderne.

Da jeg for et par år siden holdt foredrag om mystikk og overnaturlige hendelser i Østmarka for en gruppe pensjonister fra Bryn, kunne en av deltakerne fortelle at han hadde opplevd det samme ved Kjøftetjern. Et hus som tydelig viste seg i åssiden ved vannet…

Nordover-rennende vann
Nå tar vi turen over til Eriksvann og videre til Elvåga. Allerede i hedensk tid mente man at man skulle være på vakt øst for Elvåga, eller Elvágar som det het i Edda-diktningen. Dette var nemlig grensen mellom menneskenes rike og stedet de skumle jotnene bodde. Øst for Elvåga finner vi i dag Lørenskoginger, kanskje ikke like skumle…

Vassdraget Eriksvann, Elvåga og videre Nuggerudbekken er et av få vassdrag som renner nordover. Slikt vann skal i følge gammel overtro virke både foryngende og ha legende kraft for de fleste sykdommer. Så ta deg et bad eller en slurk hvis du ikke føler deg helt bra. Mange av oss som bor i Oslo øst får drikkevannet vårt herfra, så det er bare å glede seg over det helbredende vannet i springen! Også Losby-vassdraget renner mot nord, så vi som bruker Østmarka har tilgang på helbredende vann flere steder. 

Ved mølla som sto ved disse ruinene i Ellingsrudelva, kunne man i gammel tid treffe på nissen.

Vi avslutter turen på den fredelige plassen Nuggerud som ligger her tett ved veien og bommen, slik den har ligget i over hundre år. Eller er den så fredelig? Ved den gamle mølla det fortsatt finnes rester av i bekken like sør for huset ble nissen stadig sett. Han var av det ertelystne slaget som stadig gjorde pek mot de som jobbet der, særlig om natta. På husmannsplassen Nuggerud hadde man også nissebesøk og kunne stadig høre at den lille krabaten romsterte på loftet. Ellers ble nissen observert flere steder i og ved Østmarka. Blant annet ved Myrsetra, på Bøvelstad og på Losby.

God tur – hvis du tør!

TOPP-BILDET i dagens blogg er fra Trolldalen. Foto: Espen Bratlie. Flere av fotografens blinkskudd kan du se (og kjøpe!) på nettsiden Østmarka på veggen. HER!

FAKTA:
Mystikk og overtro i Oslomarka
Boka kom ut i 2017 og forteller helt sanne spøkelseshistorier fra Østmarka og øvrige skogsområder rundt hovedstaden. Her får vi høre om tusser og troll, nissen og huldra  samt en og annen gjenganger. Boka er på 168 sider og er rikt illustrert. 
Boka er skrevet av bloggforfatteren, Even Saugstad.
Foto på bokomslaget er fra Øyangen nord på Krokskogen. Foto: Torgeir Stenstad
Mer om boka og bestillingsmuligheter finner du >HER


FAKTA
Fredag den 13.
Hvorfor har fredagene som faller på den 13. i måneden blitt forbundet med ulykke og elendighet? Nærliggende er det å knytte dagen til bibelhistorien. Tallet 13 som ulykkestall kan komme av at Judas var den 13. disippelen. Tallet blir også nevnt som ulykkestall fordi det betegnes som et usymmetrisk oddetall. Fredagen som ulykkesdag har sitt opphav i langfredag, dagen i påsken da Jesus døde på korset. I den kristne tro heter det seg også at syndefloden fant sted på en fredag og at det var en fredag Adam spiste av den forbudne frukt. 
Andre mener tradisjonen med fredag den 13. som ulykkesdag stammer fra året 1307. Fredag 13. oktober dette året beordret kong Filip IV av Frankrike arrestasjon av landets tempelriddere.

Andre bloggartikler du bør lese:
Torsdag mye skumlere enn fredag den 13. >HER

KILDER:
Sigurd Senje: Østmarka. Gyldendal forlag 1974
Even Saugstad: Mystikk og overtro i Oslomarka. Frie Fuglers Forlag 2017

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

Neste ukes blogg har tittelen: Rød-blått alternativ. Det handler IKKE om politikk! Følg med neste torsdag. LES HER!

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

5 thoughts on “Blant tusser og troll i Østmarka”

  1. Solveig Kvarsnes sier:
    12. august 2021, kl. 21:59

    Så bra historiefortelling. Jeg har livlig fantasi og kan levende forestille meg skumle ting i skogen. Men jeg elsker dette spennende landskapet vi har der ute og jeg lar meg ikke skremme.

    Svar
    1. ES sier:
      13. august 2021, kl. 12:05

      Enig!

      Svar
  2. Gro Monsen sier:
    13. august 2021, kl. 17:28

    Flott historie. Vi som vokste opp på Bogerud på 60-70 tallet og brukte Skraperudtjern som badevann, «visste» også at det lå begravet en hel bondegård på bunnen av tjernet. Med dyr og det hele!!!

    Svar
    1. ES sier:
      19. august 2021, kl. 15:09

      Oii – det var mer voldsomt enn hva jeg har hørt! Men dokumenterer tydelig folks (barns) fantasi når det er et litt skummelt beliggende vann.

      Svar
      1. Gro sier:
        19. august 2021, kl. 15:40

        Så sant 😊

        Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme