Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Det «gamle» friluftslivet

Posted on 4. mars 202122. desember 2023 by ES

Strekkbukse, treski, glasstermos, puttisløyper, pyramidetelt, beksømstøvler. Turutstyret og turaktiviteter har endret seg de siste hundre år. Det har også interessene og aktivitetene som utføres i marka. 

Forrige ukes blogg hadde temaet nyvinninger på friluftslivsfronten. Nå ser vi på aktivitetene som (nesten) er glemt… (forrige ukes blogg finner du HER!)

Marsjkonkurranse på 1930-tallet ved innkomsten i Sørkedalsveien. (Foto: Henriksen og Steen, boka «Oslo-Marka», 1939)

Marsjkonkurranser
De fleste forbinder i dag ordet Marsjkonkurranse med Lalla Karlsen eller Kari Svendsen som framførte den legendariske revyvisa fra 1932 (se link nederst). På den tida var marsjkonkurranser i Nordmarka en viktig friluftsaktivitet. Dette var en konkurranse også kvinnene gjorde seg bemerket i – som i den gamle visa. Det var særlig idrettslaget Arild som ble kjent for å arrangere slike konkurranser på 1920- og 1930-tallet. Distansen i deres konkurranse var på 30 km, og deltakerne skulle ha 11 kg i sekken. Og det var marsj og ikke løp! Her var det kontrollører som sjekket at ingen lot seg friste til å småløpe mellom sjekkpostene. 

I toppåret 1930 deltok om lag 1400 menn og 350 kvinner. Arrangementet ble, ikke uten grunn, kalt «tusenbenkonkurransen». Fra omkring 1937 var de gedigne marsjkonkurransen avløst av skogsløp og kappgang. En etterlevning fra marsjkonkurransene er dagens turmarsj-opplegg. 

Aking
Aking ble lenge sett på både som en sport og en friluftsaktivitet – likestilt med ski. I det bratte Holmenkollen-området ble veiene tatt i bruk til kjelkeaking på slutten av 1800-tallet. Traséen som vi i dag kjenner som Korketrekkeren het egentlig Frognerseterveien og var den første og lenge den eneste veien til Frognerseteren. Her ble det brukerkonflikter mellom ake-entusiastene og skiløperne. En og annen hest med vogn eller slede kunne også dukke opp på den bratte veien mellom Frognerseteren (Heftyevillaen) og Midtstuen. Først i 1922 ble Korketrekkeren regnet som en akebakke og det ble arrangert både NM og etter hvert også VM i aking her. Men fortsatt kunne en og annen skiløper forville seg inn i bakken, og på sommerstid ble det arrangert race for biler og motorsykler i Korketrekkeren. 

Aking i Nordmarka i 1901. (Foto fra Oslo Museums arkiv)

Akingens popularitet gjorde at det ble anlagt en ny bakke som akerne skulle ha for seg selv. Heftyebakken ble bygget i 1930 som et nødsarbeid for arbeidsledige og lå litt lenger øst. Muntre sjeler kalte veien/bakken for Akevitten, et navn som selvfølgelig passet godt sammen med nabobakken; Korketrekkeren. At det var økonomisk tilskudd til vedlikehold av Korketrekkeren fra Christiania Brændevinssamlags fond i 1890-årene, gjorde nok navnene enda mer passende. Heftyebakken/Akevitten hadde kun en kort tid som akebakke og er nå lysløype. 

Tall fra Oslo Sporveier viser at de i sesongen 1910/1911 fraktet hele 42 883 kjelker, noe som sier litt om hvor populær bakken var. Også i dag er bakken populær med muligheter for å leie kjelke hos Akeforeningen som holder til ved Frognerseteren. 

Bjartbakken ved Oppsal i 1948. (Foto: Østensjø lokalhistoriske bilder)

Hopp
Gamle kart og oversikter over hoppaktivitet i Oslomarka, viser hvor langt inn i marka folk gikk for å delta i et hopprenn. Sarabråtbakken og bakken ved Rundtjern lå 4 – 5 km fra Oppsal trikkeholdeplass (etablert i 1926). Bakken ved Dølerud lå også langt fra der folk bodde og enda lenger fra nærmeste offentlige kommunikasjon. Men bakkene ble brukt! Da jeg for noen år siden hadde en guidet tur ved Dølerud, kunne en av deltakerne fortelle at han var med i hopprenn i Dølerudbakken like etter krigen og at noen av deltakerne i hopprennet hadde vært på fest på Heimen (forsamlingshuset ved Enebakkveien) kvelden i forveien og aldri gikk hjem fra festen, men dro direkte til hopprennet og hoppet – iført dress og slips fra festen kvelden i forveien!

Hoppaktiviteten gikk fra å være allemanns-idrett til å bli en aktivitet for spesielt interesserte som fordret spesielt utstyr og spesielle anlegg. På 1950- og 1960-tallet ble det slutt på «gutterennene» og bruken av hoppbakkene som lå i en hver skrent og bakke i et hvert nærområde. Ønske om kortere gangvei til bakkene og også ulykker knyttet til store oppbygde stillas, satte en effektiv stopper for hopp som en friluftsaktivitet for folk flest. Hoppstillas som førte til ulykker var seinest omtalt i Aftenposten denne uka.

Slukfiske
Ja, en gang i tida ble også fiske med sluk regnet som en ny og upassende aktivitet å bedrive i Oslomarka. Vi hadde jo fluefiske – den edle sportsfiskeaktiviteten! Tidlig på 1960-tallet ble spinner og sluk vanlig å bruke på fisketurene. De gamle sportsfiskerne syntes det var ille. De mente det nye utstyret overbeskattet vannene og satte den egentlige fiskeren i skyggen. Enkelte mente det å fiske med sluk var som å dra på jakt med maskingevær! Gaute Heyerdahl skriver i boka «Fiske i Oslomarka» (2011): «De mest iherdige sportsfiskerne hadde utviklet aversjon mot slukfisket, som var mer effektivt og krevde mindre ferdigheter enn fluefisket. Det var simpelthen ikke sport. Noen fiskemetoder var mer sport enn andre.»

Skepsisen i fiskemiljøet gjorde at OFA (Oslomarka Fiskeadministrasjon) innførte restriksjoner på bruk av sluk og spinner i enkelte vann. Noen vann ble forbeholdt fluefiskerne, og disse ble skiltet og merket med en hvitmalt sirkel på bergvegger rundt vannet. I hele OFA-området ble 50 vann reservert på denne måten. Ordningen varte til utpå 1990-tallet. Men nå har foreningen igjen innsett at denne (muligens historiske) fiskemetoden bør få sin renessanse og har igjen innført regler om kun fluefiske i enkelte vann. I Østmarka gjelder det blant annet Smalvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skyting
Skyting og skytetrening var også en slags friluftsliv for 70 – 80 år siden. 

En bok om Oslomarka ville i dag neppe hatt eget kapittel om «Skytebaner». Det var det i boka Oslo-Marka som kom ut i 1952. Her blir det fortalt om skytebanene i Oslomarka helt uten at det blir problematisert rundt støy og fare for uhell. Blyforgiftning av vann i nærheten av skytebanene var man ikke klar over på den tida og ble da selvfølgelig heller ikke nevnt som noe problem. 

Selvanvisere – rester etter skytebaneaktivitet kan fortsatt finnes på Donemåsan sør for Bysetermåsan. (Foto: Kjell Åbyholm)

Etter krigen var skytetrening blant privatpersoner en viktig del av tanken om sivilt forsvar av landet. Det frivillige skyttervesen var opprettet på slutten av 1800-tallet og hadde som målsetning å få flere lokale skytebaner. Heimevernet ble etablert rett etter krigen, og skytebaner dukket opp flere steder i Østmarka. På Donemåsan sør for Bysetermåsan var det på 1950- og 1960-tallet skytebane i regi av Heimevernet. Da det ble planer om kraftig utvidelse av banen på 1980-tallet, sa marka- og naturvernorganisasjonene stopp! Det finnes fortsatt rester på myra etter skyteaktiviteter, og de to hyttene der oppe er fra skytebanens tid. 

Ikke langt fra Donemåsan lå Skuddås, skytebanen og klubbhuset for Fjell miniatyrskytterlag. Du finner restene av anlegget og fortsatt klubbhuset inn en liten blindvei nord for veien mellom Fjell og Svartoren. Klubben ble startet i juni 1945 og klubbhuset sto klart seint i 1952. Her ble det arrangert NM i miniatyrskyting med 87 deltakere i 1979. Banen er nå ikke i bruk, men klubbhuset er stadig sted for lokale fester og arrangementer.

Mellom Lutvann og bebyggelsen på Haugerud lå det et stort skytebaneanlegg helt fram til utpå 1970-tallet. Det var Stor-Oslo heimevernsdistrikt som anla banen i 1947, og her var det skyteøvelser med 100- og 200-meters baner. «Når befalet i Østmarka HV i helgene drev øvelsesskyting, var ofte familiene med. Det ble i årenes løp mang en søndag med kaffebål og hygge, for liten og stor, ved den store steinen ved 100 meters standplass.»skriver Finn Paulsen i Nytt fra Østmarka nr 4/2002.
Anvisergraven med en stor, oppmurt vegg er i dag det eneste som minner om den tidligere aktiviteten. Gjerde rundt banen er for lengst tatt ned, og skogen som var helt nedhugget har igjen vokst fram. 

Skytebaner som stadig er i bruk i Østmarka er blant annet Durud/Bjerkland, Fellemyra sørøst for Ramstadsjøen og skytebanen ved Losby. 

På bærtur
Bærplukking og annen matauk – fiske og soppsanking – er også en friluftsaktivitet på retur. Bare fra 2001 til 2011 gikk andelen av nordmenn som hadde vært på sopp- eller bærtur ned med fem prosent, mens antallet som bedrev friluftsliv generelt økte med fire prosent. 

Under krigen var det annerledes! Særlig bærplukking var populært da – så populært at det ble satt opp egne «tyttebærbusser» for at folk kunne komme seg fra blant annet Ski og Oslo og ut i Østmarka. Så ettertraktet var denne formen for matauk at Landbruksdepartementet anmodet ordførerne om å innføre forbud mot plukking av kart og restriksjoner mot plukking av bær for utenbygdsboende. I Ski kommune var det i 1942 og 1943 forbud mot plukking av tyttebær før 30. august. Første helg etter det, var tyttebærterrenget forbeholdt kommunens egne innbyggere, mens det deretter var åpnet for fri plukking for alle. Bærkontrollører og politi sjekket at reglene ble fulgt.

Utstyr
Så var det dette med puttiser og puttisløyper. Hva var det? Jo puttiser var forløperen til det vi (i alle fall noen av oss) kjenner som gamasjer. Puttiser var brede bånd som ble snørt rundt støvlekanten og oppover leggen for å unngå snø i støvlene. Betegnelsen puttisløyper ble da brukt på løyper som vanligvis ikke ble tråkket opp og ofte hadde dyp snø med fare for å få fylt støvlene – om man da ikke hadde puttiser. Jeg tror navnet puttisløyper overlevde mye lenger enn selve puttisene. ØX-karene betegnet gjerne terrengløypa fra nordenden av Tømmerholtjern og nordvestover til veien ved Torsmåsan som Per Bøhlers yndlingsputtisløype. Per Bøhler (1930 – 2019) var sjef for kommuneskogens distrikt Østmarka i mange år. 

BILDET ØVERST er fra familien Søderstrøms sommerferie i 1961, ved Nordre Krokvann hvor de lå i telt en uke. Hvor mange tar en slik sommerferie i våre tider? Foto Gunnar Søderstrøm, utlånt av Britt Floberg.

LINKER:
Lalla Carlsen: Marsjkonkurransen (Tekst Finn Bø, 1932): HER
VM i aking i Korketrekkeren 1955, se kutt nr. 9: HER
Aking i Korketrekkeren 1936: HER!
Østmarka turmarsjklubb: HER!

TIDLIGERE BLOGGINNLEGG:
Det nye friluftslivet, forrige ukes blogg >HER
Mye om skihopping, og mest om Sarabråtenbakken >HER

KILDER:
Steinar Gundersen/Øystein Kristiansen: «Bygda Fjeld og Fjeld gård». 2018.
«Nytt fra Østmarka» nr. 4/2002. Artikkel av Finn Paulsen. 
Oslo kommunes skoger, 1889 – 1979, Oslo skogvesen.
Fiske i Oslomarka, OFA, 2011
Friluftsliv i Norge anno 2014 – status og utfordringer, www.nina.no

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

3 thoughts on “Det «gamle» friluftslivet”

  1. Solveig Kvarsnes sier:
    4. mars 2021, kl. 16:45

    Takk for nok en flott fortelling. Artig å lære så mye historie om marka. Bøkene dine er jo helt fantastiske.

    Svar
    1. ES sier:
      5. mars 2021, kl. 17:43

      🙂 TAKK!

      Svar
  2. ES sier:
    6. mars 2021, kl. 14:52

    Britt Floberg, som har bidratt med bildet i toppen av artikkelen, har kommet med følgende kommentar om turen: «Jeg tenker jo på alt vi måtte ha med oss av mat for en hel uke. Pappa gravde et hull i bakken der vi hadde meieriprodukter, flesk o.a. Nok brød måtte vi ha. Det gikk jo en del i hermetikk selvfølgelig. Klær var det bare det aller nødvendigste som ble med i sekken. Litt fisking ble det jo også. Hilsen Britt.»
    Britt var 11 år da bildet ble tatt og sitter til venstre, tett ved moren.

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme