Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Det nye friluftslivet

Posted on 25. februar 202122. desember 2023 by ES

Hadde noen komme syklende på vinterføre med 10 cm breie dekk eller gått på tur med et stort bildekk hengende i en snor etter seg, hadde nok folk på bestefars tid rista på hodet. Akkurat som vi i dag hadde undret oss over at noen dro inn til Rundtjern for å delta i hopprenn slik bestefar og co kunne ha gjort.

Fatbike, dekk-trekking, disck-golf, packraft, turskøyting, geo­caching og buldring er turformer og friluftsaktiviteter som er kommet de siste 20 årene. Noen rynker på nesa over at nye brukergrupper rykker inn i marka, mens andre mener dette er en del av utviklingen. På 1930-, 1940- og 1950-tallet var kjelkeaking, skihopp og marsjkonkurranser viktige friluftsaktiviteter. Hoppanleggene som var i Østmarka for hundre år siden ville neppe blitt godtatt i dag. Rundtjernsbakken, Sarabråtbakken, Bjartbakken og Dølerudbakken var tekniske inngrep med store byggverk og stor grad av tilrettelegging og grunnarbeid. Sarabråtrennet tok allerede i 1918 inngangspenger for å gi folk adgang til å se på hoppkonkurransen. Dette vil neppe komme i klasse med det som ofte karakteriseres som «det tradisjonelle friluftslivet». 

Turskøyting
Blant de «nye» turformene er turskøyting på vann og vassdrag blitt veldig populært. Turskøytene, «svenskeskøytene» gjør det mulig på enkelt vis å kombinere fottur mellom vannene og skøytetur over vannene. I Østmarka har vi det lange Losbyvassdraget, som i kombinasjon med Børtervann gir mulighet til en skøyte-/fottur på over 15 kilometer. Med skøytene som lett festes på vanlige fjellstøvler, gir dette en fantastisk mulighet de vintrene frosten kommer tidlig og snøen kommer seint.

Skøytetur på Nordre Krokvann i Losbyvassdraget.

Skøyteguru Rolf Utgårds bok På skøyter i marka og Skiforeningens opprettelse av en egen turskøytegruppe har vært med på å gjøre denne turformen populær. Denne vinteren (2021) har også naturisbanen på Langenvannet (Sørmarka), med ildsjel Anders Baumberger i spissen, bidratt til å få skøyteaktiviteten opp i folks bevissthet.

Dekktrekking
Å trekke et bildekk etter seg, på sommer eller vinterføre, var noe mange tidligere forbant med polfareres opptrening. Og gjerne trakk litt på smilebåndet av. Dekket skulle illudere pulken. De siste årene har mange startet med denne treningsformen, og blant annet ved Ellingsrud parkering finner vi dekk låst fast til en stolpe med kodelåser. På oppslag får folk som har lyst til å prøve denne aktiviteten beskjed om å oppsøke en nettside for mer informasjon og kode for å få tilgjengelighet til dekkene.

Tre karer fra Rælingen på fatbike-tur i Østmarka. Her på Røyrivann. (Foto: Even Saugstad)

Fatbike
Apropos dekk: fatbikene har blitt et vanlig syn på både sommer- og vintertid. Disse terrengsyklene er utstyrt med ekstremt breie dekk, noe som gjør at de bærer godt enten underlaget er en fuktig myr, et is- og snølagt vann eller en skiløypetrasé. 

Terrengsyklene inntok marka allerede for 30 år siden. De siste årene har det blitt etablert et par løyper i Østmarka forbeholdt denne brukergruppa. «Pioneren» går fra Rustadsaga til Grønmo og delvis tilbake mot Skullerud. El-sykkelen har også inntatt marka. Da elektriske sykler ble vanlig utover 2010-tallet, var først forbudt å bruke disse både på stier og veier i marka. Nå er det tillatt. 

Friklatring med tykke matter som sikkerhet har blitt en ny friluftsaktivitet i Østmarka (Foto fra Østmarka vels nettside)

Buldring
Du har kanskje sett dem; unge kvinner og menn med gedigen oppakning, på vei til skogs. Det de har på ryggen er firkantet og stort i volum og lite i vekt. Det er madrasser! Sikring som underlag for folk som bedriver buldring. Buldring er friklatring i naturen – på bergvegger og store steiner – uten annen sikring enn disse store madrassene man faller ned på om man mister taket fra de forholdsvis lave høydene. Denne aktiviteten blir beskrevet som noe hele familien kan bedrive, unge og gamle. Det blir bekreftet av nettsider, bøker og youtube-filmer. 

I Østmarka ble et område som strekker seg fra Bjartbakken/Oppsal og nordover mot Trasop og Hellerud omtalt som Filmplaneten i buldremiljøet (se kommentar nedenfor). Her har entusiastene kartlagt mulighetene for enkel klatring i et område som er rikt på små fjellrabber og flyttblokker. Buldring fordrer lite utstyr og minimalt med inngrep i naturen. Litt rensking av fjell for mose og annet løst er det eneste som blir foretatt på feltene det blir buldret i.

(Teksten fortsetter under annonsen)

Mens buldring er en forholdsvis ny aktivitet i naturen, er klatring en gammel aktivitet. I boka Oslo-Marka som kom ut i 1952, omtales blant annet klatring i Kolsås med ærefrykt og respekt. I tekst og bilder får vi se nikkerskledde herrer bedrive tindebestigning og klatring. Blant de første klatrerne i landet var Johannes Heftye, sønnen til mannen som etablerte seg på Sarabråten i 1856. Sannsynligvis var klippene ved Hauktjern de første fjellveggene Heftye-sønnen prøvde seg på. Seinere var han blant annet førstebestiger på Store Knutsholstind i Jotunheimen. (Mer om klatreren Johannes Heftye i tidligere blogginnlegg HER)

Kurven i disk-golf som er målet for frisbeene – tilsvarende hull i vanlig golf. (Foto: Rælingen Frisbeeklubb)

Disk-golf
Disk-golf eller frisbee-golf er også blant de nye markaaktivitetene. Her gjelder det å sende en plastsendeplate, en frisbee, mot en kurv (tilsvarende et hull i vanlig golf). Så er målet å bruke færrest kast på å få frisbeen opp i kurven. Det er gjerne (som i golf) 9- eller 18-kurvers baner. For frisbeespillerne er det viktig med litt styrke og mye presisjon. Vind, vær og naturforholdene gjør sporten uforutsigbar og utfordrende. Anleggene krever kurver i jern og et flatt, ofte oppbygget område å starte på. Ellers er det lite tilrettelegging i naturen som trengs. 

Klubbnavn som Sukkevann Frisbeeklubb og Sauaskiten Frisbeegolfklubb kan nok tyde på at folk som bedriver denne aktiviteten ikke tar seg selv så høytidelig som «storerbror» som driver med vanlig golf. Her er det ikke noe krav til antrekk og spilleavgiften og utstyrskravet er lavt. 

I Østmarka er det frisbeegolf-baner ved Krokhol og øst for Myrdammen i Rælingen. Banen i Rælingen ble åpnet i september i fjor og her var det Rælingen Frisbeeklubb som var pådrivere til banen som har 18 kurver. Ellers er det i Oslo-området baner blant annet på Brannfjell (ved Ekeberg), på Stovner, i Muselunden (nord for Sinsenkrysset) og i Holmenkollen.

Andre aktiviteter
Andre friluftsaktiviteter som garantert ville vært ukjente for bestefar, er blant annet å lete etter geo­cacher – små hemmelige, godt gjemte skatter eller poster som du finner beliggenheten av på en nettside eller en app. Slike cacher finnes det flere hundre av i Østmarka. 

Turer på vann og elver i packraft er også nytt. Noe som gjør disse farkostene så revolusjonerende i marka, er den lave vekten. Kanoene har vært i bruk særlig fra 1970-tallet da mange speidergrupper fikk seg slike båter. Mange av oss har padlet på Børtervann eller i Losbyvassdraget. Lars Monsen brukte sammenleggbar kano, en Ally-kano, på flere av sine ekspedisjoner og fikk disse lettvektskanoene opp i popularitet. Så tok han også i bruk packraft og var da også en viktig ambassadør for denne turformen.

Friluftsliv i forandring
Friluftslivet ser ut til å bli mer spesialisert med krav til mer utstyr. Friluftslivet har også de siste årene oftere fått mer karakter av idrett eller trening. Bare de siste 20 årene viser undersøkelser at skogsturer med formål å fiske, plukke sopp eller plukke bær er avtagende. Forventningene til tilrettelegging med skilting av stier, anlegg av bruer og klopper og preppede skiløyper er også økende. 
Folks mengde av fritid har hatt mye å si for aktiviteten i marka. Med ti timers arbeidsdag og seks arbeidsdager i uka, som var vanlig første del av 1900-tallet, hadde ikke folk mye overskudd til å gå på tur. I 1919 ble det en bedring med innføring av 48-timers uke, og i 1968 var den ukentlige arbeidstida redusert til maks 42,5 time. Det ble fra slutten av 60-tallet også vanlig med lørdagsfri – først på skolene, så i arbeidslivet. I dag har vi omtrent 15 timer mer fritid i uka enn for hundre år siden. At flere av oss har stillesittende arbeid bidrar også til ønske om mer aktivitet i fritida.
Bedre økonomi og mulighet for mer fleksibilitet når det gjelder transport, har også vært viktig for valget av friluftsaktiviteter og friluftsområder. På 1950- og 1960-tallet startet de fleste skogsturen fra egen bolig eller via trikk, buss eller bane. På 1970-tallet ble bilen allemannseie og bedre økonomi gjorde dyrere og mer spesialisert utstyr mer tilgjengelig for store og små.

(1) Losbyvassdraget – fint for turskøyting og packraft   (2) Populært buldrefelt   (3) Frisbee-golfbanen på Krokhol   (4) Frisbeegolfbanen ved Myrdammen

I NESTE UKES BLOGG er temaet de gamle friluftsaktivitetene. Til da kan du jo gruble på hva en puttisløype er for noe (og gjerne skrive svaret inn i kommentarfeltet nedenfor)? Vi sees torsdag i neste uke! DET FINNER DU NÅ HER!

LINKER: 
Buldring i Østmarka: >HER
Om disk-golf på Krokhol: >HER
Rælingen frisbeeklubb: >HER
Frisbee-golf: >HER 
Turskøyting >HER
Skiforeningens turskøytegruppe: >HER 
Dekktrekking i Østmarka: >HER
Stisykling i Østmarka: >HER 
Geocaching: >HER

TIDLIGERE BLOGGINNLEGG:
Litt om buldring og mye om store steiner: >HER 
Litt om geocaching og mye om skattejakt/postjakt: >HER
Brukerkonflikter i Marka: >HER 

KILDER:
– www.ralingen.kommune.no
– http://www.frisbeegolf.no
– https://norskfriluftsliv.no/friluftsliv-i-forandring/
– Stortingsmelding 18: (2015–2016): Friluftsliv – Natur som kilde til helse og livskvalitet
– «Familieplaneten 249 buldere i Østmarka», Østmarka Vel/Gryttr

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

2 thoughts on “Det nye friluftslivet”

  1. Thomas Haug sier:
    30. september 2021, kl. 14:08

    Angående navnet Filmplaneten. Området kalles dette blant buldrerne fordi de første problemene som ble gått der alle fikk navn etter filmer, i første omgang gamle cowboyfilmer. Derav også navnet cowboy-veggen. For å kunne lettere beskrive hvilke områder hvilke buldre ligger i er skogen delt opp i mindre sektorer. Noen av disse sektorene tar utgangspunkt i eksisterende navn, f.eks Katteputten, andre får nye navn, som f.eks filmplaneten eller Trasopklinikken.

    Svar
    1. ES sier:
      1. oktober 2021, kl. 09:39

      Fint å få forklaring på dette noe originale navnet! Og skiltet til «Cowboy-veggen» inn fra Solbergliveien har nok undret mange. Jeg jobber med revisjon av boka «Østmarka fra A til Å» og der får disse navnene plass blant de øvrige drøyt tusen oppslagsordene.

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme