Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Heftyefamiliens svarte får

Posted on 1. november 201824. september 2023 by ES

Far og sønn Heftye, begge med fornavn Thomas, er kjente personer med tilknytning til Sarabråten. Mindre kjent er Thomas Heftye juniors storebror; Johannes Heftye. Han var fjellklatrer. Og drapsmann.

Heftye-slekta.

I Heftye-familien fikk eldstesønnene annenhver gang navnet Thomas og Johannes. Den for oss mest kjente Heftyen var Thomas Heftye (1822 – 1886) som etablerte seg på Sarabråten og gjorde stedet kjent med sine mange celebre gjester og store selskap. Han var forretningsmann og en av Christianias rikeste menn.

Etter familietradisjonen fikk hans eldste sønn navnet Johannes (1849 – 1907). Thomas senior og kona Marie fikk også noen døtre – som på den tida ikke hadde andre oppgaver enn å gifte seg godt – noe både Ingeborg (1852 – 1894) og Christine (1858 – 1917) gjorde. Neste barn ut var en sønn som fikk samme navn som faren; Thomas (1860 – 1921). Det er denne sønnen vi hører mest om. Han utdannet seg innen forsvaret, ingeniørvåpenet, og ble senere ansatt som landets første direktør for Telegrafverket, en meget viktig funksjon på den tida. Han var også aktiv i politikken, og satt som forsvarsminister to korte perioder (1903 og 1908). Flere viktige samfunnsverv hadde han også og fikk en rekke utmerkelser. Og ikke minst: Det var han som fikk bygget den store dragestilvillaen det fortdsatt er ruiner etter på Sarabråten.

Odelsgutten
Men hva skjedde med den eldste sønnen? Med odelsgutten Johannes? Også han fikk seg en god utdannelse, først som jurist og siden som forstkandidat. Med denne bakgrunnen skulle man tro han stilte sterkt, både til å overta skogseiendommen i Østmarka og til å engasjere seg i farens firma. Men det skjedde ikke. Johannes er for en stor del fraværende i historien om Sarabråten og om Heftyefamiliens forretningsvirksomhet. Og han var nok også fraværende på disse områdene. Det var klatring den eldste Heftyesønnen viet livet sitt til. Og han må ha vært en dyktig klatrer også. Ganske sikkert fattet han den første interesse for denne aktiviteten i klippene ved Hauktjern, bare en snau kilometer fra familiens landsted Sarabråten. Så ble det mer dramatiske fjell i blant annet Jotunheimen. Han ble av mange karakterisert som landets første tindebestiger.

Tre i Norge ved tre av dem; Charles Kennedy (i boka kalt «John»), Lames Lees («Esau») og Walter J. Clutterbuck («Skipperen»). Johannes Heftye var ikke til stede da tegningen ble laget.

Johannes var førstegangsbestiger av Store Knutsholstind (i 1875) – en topp som lenge ble regnet som uoppnåelig, 2341 moh. Noen år etter besteg engelskmannen og klatrekonkurrenten William Slingsby Store Skagastølstind (2405 moh), Norges tredje høyeste fjell, i samme område – og han satte dermed Heftyes bragd i skyggen. Dette likte den norske klatreren dårlig, og han ville bestige den samme toppen for å vise Slingsby at dette var noe alle kunne klare. Heftye med turfølge valgte imidlertid en annen rute, som i ettertid har fått navnet Heftyes renne og er blitt den mest brukte til toppen av «Storen». Johannes Heftye gjorde etter dette alt han kunne for å dupere Slingsby og nedvurdere hans klatrebragd både i media og gjennom bøker han skrev.

«Tre i Norge ved to av dem»
I den klassiske friluftsboka og reiseskildringen «Tre i Norge ved to av dem» som kom ut i 1882 (på norsk i 1884), dukker fjellklatrer Heftye opp som en biperson. Boka beskriver på muntert vis de tre meget britiske mennene som bedrev aktivt friluftsliv i den norske fjellheimen på 1800-tallet.

I ett av kapitlene skriver de:
«På Gjendesheim var det imens kommet en annen gjest, nemlig en original nordmann som vi kan kalle mr. Coutts. Han hadde spasert omkring i Jotunheimen på egen hånd uten noen annen hensikt enn å klyve opp på toppene. Da vi ikke vet om det er fisk på tindene, og da han ikke hadde gevær med seg, fant vi ham nokså skjør. Da han ovenikjøpet hadde helt snauklipt hår, var det ikke fritt for at vi passet omhyggelig på våre eiendeler. … Det viste seg forresten at mr. Coutts var både hyggelig og skikkelig.»

Seinere på engelskmennenes tur dukker også den samme snodige nordmannen opp igjen:
«Senere fikk vi besøk av mr. Coutts, den snauklipte turisten fra Gjendesheim; og enten vokser ikke håret hans, eller så har han pusset det med sandpapir siden sist, for vi så ingen forskjell. Derimot hadde han utrettet noe annet i stedenfor, nemlig å klatre opp på toppen av Store Skagastølstind, et fjell som tidligere bare er besteget to ganger.»

De tre engelske turistene omtalte ikke alltid nordmennene særlig pent, ofte ble de latterliggjort for sitt enkle levesett og naive innstilling til mye. Det var nok grunnen til at de foretrakk å anonymisere alle de skrev om. At bankmannssønnen Johannes Heftye fikk kallenavnet mr Coutts var nok heller ikke tilfeldig. Coutts er navnet på en gammel, britisk storbank som ble grunnlagt så tidlig som i 1692. Så det var ingen hemmelighet at Coutts var identisk med Johannes Heftye, noe også den norske oversettelsen tydlig ga beskjed om i en fotnote.

Forskjellige norske utgaver av boka «Tre i Norge ved to av dem».
Austråtborgen hvor Johannes Heftye bodde (Foto: Wikipedia, Ørland kommune)

Til Trøndelag
Etter diverse utenlandsturer slo Johannes Heftye seg ned på det historiske godset Austrått i Trøndelag i 1882. Med sin noe eksentriske væremåte ble han ikke særlig godt likt av lokalbefolkningen på Ørlandet, og det ble sagt at det var hans velstående Christiania-slektninger som hadde sørget for at han flyttet til Trøndelag – for å få ham bort fra hovedstaden.

Johannes Heftye gjorde en del upopulære framstøt i nabolaget. Han stengte blant annet en mye brukt vei som gikk gjennom godset. Og så skjedde det fatale, i romjula 1899: En 24 år gammel fiskersønn tillot seg å gå gjennom tunet på Heftyes gods. Resultatet ble at Heftye løsnet et skudd og drepte unggutten! Som toppen av det hele ble Heftye frikjent – episoden ble karakterisert som om godseieren kun grep til våpen i selvforsvar, for å forsvare sitt liv og sin eiendom mot inntrengende pøbel.

Denne tragiske historien er gjengitt og omtalt blant annet på nettsidene norsk-klatring.no og historien har også gitt grunnlaget for romanen «Drapet på Austrått. Martin Tranmæls nedtegnelser». Romanen er skrevet av Egil Postmyr som er oldebarnet til broren til den drepte unggutten.

Fra avisa «17. mai», 28.12.1899.

Johannes Heftye levde fram til 1907 da han døde av en nyresykdom. Trondheimsavisa «Dagsposten» omtalte dødsfallet 11. mars 1907:
«Godseier Johannes Heftye til Austrått døde igaarmorges på Trondhjems Sygehus hvor han, lidende av Nyresygdom, har ligged siden 7de Januar i aar. Heftye kjøbde Østraat Gods i September Maaned 1882. Han var en meget reserveret Karakter, leved stille og tilbagetrukkent. Han havde flere Interesser og gjorde i tidligere Dage En Masse Reiser. Han var omkring 58 aar gammel. I Anledning Dødsfaldet, er Afdødes Bror, Telegrafdirektør Heftye, Godseier Heftye og Afdødes Søster i dag kommet hertil. Liget vil bli ført til Christiania og begravet der.»

”Trondhjems Adresseavis” 29. des 1899:
Under overskriften ”Dramaet på Østråt”, skriver avisa at de har fått følgende rapport fra deres korrespondent fra Ørlandet:
«I de ca 16 år cand. jur. og forest. Johannes Thomassen Heftye har eiet og beboet Østråt Gods, har han givet publikum rik anledning til at drage hans mentale tilstand i tvivl. Specielt har man neppe lettere kunnet ramme hans irritable gemyt end ved i utrængsmål at betræde Østeråts enemærker.» Reportasjen forteller videre om den skjebnessvangere kvelden da skuddet som drepte Ove Postmyr falt. Korrespondenten beskriver her både foranledningen med gjentatte angrep fra lokal pøbel, og hvordan skuddene gikk av som skremmeskudd etter å ha blitt angrepet. Mot slutten av historien forteller avisas korespondent: «Det tilkommer ikke mig at dømme om hvorvidt Heftye er i besittelse av sine sansers fulde brug eller ei, men det vet jeg at der skal et mer flegmatisk temperament til end Heftyes, om man rolig skulde tage imod alt, hva der fra pøbelens side i årenes løb har været presteret på Østeråt.

LESE MER/KILDER:

  • Egil Postmyr: «Drapet på Austrått. Martin Tranmæls nedtegnelser» (Communicatio forlag 2011)
  • www.norsk-klatring.no
  • «Tre i Norge ved to av dem» (flere utgaver), bl.a. Andersen & Butenschøn, 2001.
  • Even Saugstad: Sarabråten, godset i skogen (Frie Fuglers Forlag, 2016) > MER

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme