Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

De små Østmarkabøkene

Posted on 10. oktober 201822. desember 2023 by ES

«Først og fremst må de som stiller strenge litterære krav, ikke kaste bort tid. Gamle damer vil heller ikke finne stort av interesse i disse små fortellingene fra jakten og livet i skog og mark.» Dette skrev forfatteren Carl Aubert i forordet til sin bok «Fra fjell og skog og elv» som kom ut i 1942.

I første halvdel av 1900-tallet kom det ut en rekke bøker med stoff hentet fra friluftsliv, jakt og fiske. Mange av forfatterne hadde Østmarka som turarena, og bøkene var gjerne bygd opp med forholdsvis korte, selvopplevde historier. Dette var enkle trykksaker, ofte bare hefter, men laget i en tid da bøkene var den viktigste kilde til informasjon.

Aubert på Rausjø-besøk
En av disse forfatterne var Carl Aubert (1890 – 1967). I forordet ønsker han som nevnt å advare gamle damer mot hans skribleri, men videre skriver han: «Derimot kan jeg trygt anbefale boken til de fleste jegere – først og fremst –, men også til den som har fått den gode gaven å kunne se skjønnheten i naturen og som føler mor jords varme pulsslag». Han kunne gjerne ha tilføyd at den som har sansen for Østmarka og livet der også kan anbefales å lese boka. For her er flere av historiene hentet fra våre nærområder, særlig fra Rausjøgrenda sør i Østmarka. I en av historiene er han på besøk hos familien som da bodde på Øvresaga (som nå har blitt ubetjent DNT-hytte). Han skriver:

Mor Anne med sønnene August og Karl på Øvresaga som Carl Aubert besøkte. Bildet er fra 1920-tallet. Foto: Akershus Fylkesmuseum.

«Etter to-tre mils kjøring, har jeg to timers vei over skogen til Rausjø, hvor jeg har hatt så mange gode stunder. I kjøkkenet på Øvresaga er hele familien samlet, gamlemor og sønnene Karl og August – «gutten» som han kalles tross sine 60 år, hunden Peik 10 år og pus på 11 år. I sannhet en aldrende familie. Alt synes uforandret siden jeg var her i høst, gamlemor sitter på plassen sin i ovnskroken med arbeidsslitte hender i fanget og den alltid varme kaffekjelen innen rekkevidde.»

Gamlemor som her beskrives er Anna Kristiansen. Familien flyttet hit fra Myrsetra øst for Børtervann i 1920 og Anna levde til 1933 og var altså for lengst død da Auberts bok kom ut. De to sønnene August og Karl ble boende på Øvresaga til de døde i henholdsvis 1936 og 1944.

Aubert skriver videre om gamlemor Anna at hun hadde fått så dårlig syn, men hadde hørt at skråtobakk ville hjelpe for å kunne se godt igjen. Da Carl Aubert var på besøk satt hun og dampet og røykte det beste hun kunne i håp om igjen å få synet tilbake, men hun beklaget seg over at hun ble så «huggugæren» av tobakken at hun ikke klarte å røyke nok.

Kapittelet om besøket i Rausjøgrenda har fått tittelen «Det var en gang» mens også kapittelet «Rev» har hentet hendelser fra Østmarka og Øvresaga. De øvrige historiene i boka er fra Nordmarka og fjellområdene i Sør-Norge.
(Carl Aubert: «Fra fjell og skog og elv», Johan Grundt Tanums forlag, 1942)

Botaniker Borrebæk krysser Østmarka
Johan Henrik Borrebæk gikk fra Bekkelaget til Enebakk og hjem igjen omkring 1899. Borrebæk var jurist og i tillegg meget interessert i botanikk og glad i friluftslivet omkring hovedstaden. Turen gjennom Østmarka er med i boka han skrev som fikk tittelen «På uvante Stier» med undertittelen «Fodture i Kristiania omegn» som kom ut i 1903. Da han nærmet seg Kattisa beskriver han turen slik:

«Vakkert ligger denne lille Plads ved en idyllisk Vik af Nøklevandet, med frodig Løv – og Granskog omkring. Engløkken var oversået med gule Ranunkler og Knapblomst, – Frejas Guldroser stod som små Guldknopper bortover det fløielsbløde Græstæppet. Borti Myrkanten nikkede rødhvide Kardaminer på sine høie Stængler, medens det skjæggede Bukkeblad stod længere ud med sine frynsede Blomsterduske på skrå.»

Videre ankommer Borrebæk med sitt følge Skytten og noterer:
«På en blomstersmykket Odde i søndre Elvågen ligger den gamle Plads Skytten, hvor vi opslog vort første Nattekvarter. … Disse Skogpladse har noget bedårende vakkert over sig, og Skytten er en af de smukkeste, jeg har set. Pladshesten gik henne i Engen og daskede sig velhehagelig med Halen om Siderne, medens gamle Nils Skytten kom stavrende hen mod den. Nils Skytten var gammel – 84 år, og Gigten holdt svare Hus med hans Ben. Hans Hustru var 86, – hun kom netop fra Fjøset, hvor hun havde melket Koen. Hun kogte vor Kaffe og stellede om os, skjønt hun både så og hørte lidet. Denne 86 år gamle Kvinde gik barbenet den hele Dag i Hus og Fjøs og i det våde Græs. Hvor stor Afstand der dog er mellem det hærdede Landsens Menneske og de forvænte Byfolk!»

Nils som her ble beskrevet er den legendariske Nils Løper‘n som i sine unge dager var så sprek og god til å løpe. Han og kona Andrea var oldeforeldrene til Ruth og Selma som drev Rustadsaga i mange år.

Borrebæks turbeskrivelse forteller videre om kort besøk på Skjelbreia som blir beskrevet som en «nokså renslig plads», om rotur nedover Børtervann og om turen langs Enebakkveien tilbake til Kristiania.
(I. H. Borrebæk: «På uvante stier», Jacob Dybwads forlag, 1903)

Bukier søkte etter det mystiske
I tre bøker skrevet av Paul Bukier (1875 – 1957) blir vi tatt med ut i Østmarka og Nordmarka på jakt etter nisser og troll og annet overnaturlig.

Paul Bukier – forfatter, lege og markaentusiast.

«Jeg slog snart på at under dette sitt lange liv derute i vildmarken, måtte han ha oplevet meget av det som også hørte mystikken til.» Slik kunne gjerne legen og friluftsmannen Bukier starte en samtale med folk han traff på sine skogsturer, og som ble referert i bøkene. Og ett og annet skrømt fikk han også historier om, selv om han selv aldri opplevde noe overnaturlig. Disse historiene fra Paul Bukier var for øvrig uvurderlige kilder til min bok «Mystikk og overtro i Oslomarka» som kom ut i 2017.

Bukier var født og oppvokst på Skullerud gård som da hadde vært i slekta siden midt på 1700-tallet. Ikke overraskende var det derfor at forfatteren la flere av turene sine til Østmarka, og på en av dem ønsket han å oppsøke eneboeren Korpås-Olsen (Olaf Olsen, 1875 – 1952). Etter iherdig leting i åsen bak der Skullerudstua ligger i dag, fant han endelig eneboerens enkle bolig som han beskriver på denne måten:

«Huset var øiensynlig ikke beregnet på gjester. Det var med rene ord en dukkestue. Men i denne dukkestue hadde indehaveren hatt tilhold i 10 år, vinter som sommer. Huset hadde han selv satt op med egne hender fra grunden av. …. Eftersom jeg kunde forstå hadde han vært oppe i litt av hvert i sine dage, før han omsider hadde besluttet å trekke sig tilbake i ensomheten tilskogs.

Hans hus var det rene rarietetskabinett eller la mig heller kalde det et zoologisk museum. Der fandtes ikke en krok, ikke en vegg som ikke var optatt av dyr eller noe av dyr, utstoppet eller under præparering: Flere elghoder, harer, ekorner, alleslags musearter som findes i dette land, høker, tiurer, århaner og et utal av større og mindre fugler. Desuten et utvalg av skeletter og kranier. Over sengestedet hadde han således montert den komplette benrad av en tigerslange. Nei, det så ikke ut til at manden hadde for vane å kjede sig.» (Mer om Korpås-Olsen i tidligere blogginnlegg!)

Denne historien er hentet fra boka «Paa Asbjørnsens stier» som kom ut i 1937. Også i bøkene «Tiden som svandt I og II» (1932) er det historier fra Østmarka.
(Paul Bukier: «Paa Asbjørnsens stier», Gyldendal forlag, 1937)

NESTE BLOGG, FLERE BOKOMTALER!
Neste torsdag kommer ny blogg og da kan du lese om flere små, artige bøker som omhandler Østmarka – som Halvdan Hydles «Veier og sideveier» (1936), Øyvin Robsskogs «Rovdyrjegere på Romerike» (1953), og Ferdinand Aars’ «Livet på skauen» (1937) samt noen bøker av nyere dato. Les > HER!

Nok om små, rare bøker, nå annonse for noen store, ikke fullt så rare bøker:

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

8 thoughts on “De små Østmarkabøkene”

  1. Anne Persson sier:
    11. oktober 2018, kl. 21:12

    Jeg kan anbefal Mystikk og overtro. Det samme med Sarabråten. Interessant stoff og nydelig skrevet.

    Svar
    1. ES sier:
      12. oktober 2018, kl. 10:57

      Skulle nesten tro den kommentaren der var bestilt og betalt, men det var den ikke 🙂 Takk for hyggelig anbefaling, Anne!

      Svar
    2. irene asphaug sier:
      18. oktober 2018, kl. 18:18

      helt enig !

      Svar
  2. Veronika sier:
    17. november 2018, kl. 21:01

    Er på jakt etter en kopi av «Paa uvante stier», vet noen hvor jeg kan få tak i den?

    Svar
    1. ES sier:
      20. november 2018, kl. 12:00

      Anbefaler gjerne nettsida http://www.antikvariat.net for folk som er på jakt etter spesielle bøker. Søkte der nå, men så ikke ut til at denne boka var tilgjengelig på noen av de samarbeidende antikvariatene. Men følg med der – eller på andre antikvariater – så kanskje du har flaks (det hadde jeg for noen år siden!).

      Svar
  3. Jan-Erik sier:
    2. februar 2019, kl. 10:32

    Her er teksten til Borrebæks bok «Paa uvante stier» lagt ut: http://runeberg.org/borrebek/

    Svar
    1. ES sier:
      7. februar 2019, kl. 22:42

      Godt tips, Jan-Erik. Klikk på «Til Enebakk» så får du teksten som beskriver turen gjennom Østmarka.

      Svar
  4. ES sier:
    7. februar 2019, kl. 22:43

    De fleste av disse gamle bøkene ligger scannet på nasjonalbibliotekets nettsider. Gå inn på http://www.bokhylla.no og søk opp tittelen på boka eller forfatterens navn, og du finne den aktuelle boka.

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme