Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Eneboeren Korpås-Olsen

Posted on 13. september 20184. august 2024 by ES

I åsen bak Skullerudstua, i en liten hytte, holdt eneboeren Olaf Olsen til fram til 1952. Han var preparant (utstopper) og Sverre M. Fjelstads læremester.

– Hvis jeg kan kalles «Naturmagasinets» far, må Korpås-Olsen regnes som «Naturmagasinets» bestefar, sa naturfotografen og TV-legenden Sverre M. Fjelstad (f. 1930) en gang. Lenge før han startet med Naturmagasinet i NRK og med å gi ut naturbøker, hadde han god kontakt med denne sære eneboeren i Østmarka.

Korpås-Olsen foran hytta si. Bildet er tatt av Erling Ingebretsen og det er fotografens sønn, Finn, som står nærmest Olsen på det store bildet.

Huleboer
Olaf Olsen (1874 – 1952) flyttet til skogs en gang på 1920-tallet. Først bodde han i en enkel hule ved foten av den bratte Skullerudåsen, den delen av åsen som kalles Korpåsen. Her hadde han tilhold noen somre før han flyttet til en mer permanent bolig litt lenger sør i åsen. Her hadde han fått tillatelse av Aker kommune til å føre opp en enkel, liten hytte som han bodde i både sommer og vinter.

I Sverre M. Fjelstads bok «Østmarka naturreservat – Oslos siste villmark» er det et helt kapittel om eneboeren. Fjelstad skriver under overskriften «Venn og læremester»:
«Korpås-Olsen var liten av vekst, men med en egen smidighet som er karakteristisk for den som lever i skogen året rundt. Korpås-Olsen hadde også en egen, nesten uforklarlig evne til å gå i ett med omgivelsene – flere ganger fortalte han meg om ville dyr som nesten hadde hoppet opp i fanget hans når han satt urørlig inne i skogen. Jeg gjetter på at dyrene av og til tok ham for en gammel stubbe eller en stor, grå stein der han satt med sine gamle velbrukte vadmelsklær av grå-grønn farge.»

Mens Fjelstad var mest opptatt av å «fange» dyr med sitt fotoapparat, var Olsen mest opptatt av å skyte dyrene for å få materiale å stoppe ut. Fjelstad fortalte at han fungerte som Korpås-Olsens fuglehund! Han måtte hente fuglene utstopperen skøyt, og flere ganger resulterte det i både vassing i våte myrer og også svømmeturer i kaldt vann der fuglene var falt ned etter Olsens velrettede skudd. Naturfotografen fikk også se hvordan eneboeren kunne mate tiuren med bjerkeskudd rett fra hånda.

Sverre M. Fjelstad var selv bare 16 – 17 år da han første gang traff Korpås-Olsen. Naturfotografen beskriver eneboerens hytte slik: «Selv minnes jeg hytta som både lun og koselig, og fremfor alt utrolig spennende. Også hyttas eier forekom meg å være svært så spennende. I mine øyne fortonte hans liv i skogen seg som bortimot fullkomment; han levde både i og med naturen, lå ingen menneske til byrde og hadde et mønstergyldig lite forbruk av nær sagt alt fra mat og klær til brensel og transportmidler.»

Eneboerens hytte lå i en kløft i åsen sørøst for Skullerudstua. Foto: Knut Andersen.

Et zoologisk museum
Hytta til Olaf Olsen ble karakterisert som et zoologisk museum. Her var det utstoppede dyr i alle kriker og kroker. Beinraden av en tigerpyton hang over senga til eneboeren, og han hadde ellers alltid flere nye prosjekter på gang; dyr som var under utstopping. Ellers var hytta dekorert med både harer, ekorner og en rekke større og mindre fugler. Kranier og skjeletter sto på rekke og rad på hyllene og i en krok bak en stubbe tittet en livaktig rev fram. Et elghode med et digert gevir gjorde nytte som både utsmykning og stumtjener. Ingen kunne være i tvil om Olsens store lidenskap!

Da Olaf Olsen døde i 1952 ble de mange utstoppede dyrene overtatt av Abildsø skole. Elever fra skolen gikk i flokk og følge opp til hytta og returnerte andektig med hvert sitt dyr som skulle få plass på skolen. Håndverket var kanskje ikke av det beste for dyrene som var blitt stoppet ut i den lille hytta i Østmarka. I dag er det visstnok kun ett individ igjen av den over 60 år gamle Korpås-samlingen. En utstoppet grevling fra samlingen står stadig på Sagstua ved Skulleruddumpa.

Hytta var ikke plassert på en vakker utsiktsplass i marka, slik man kanskje skulle tro at en naturglad selvbygger ville velge. Nei, den lå i et bortgjemt søkk. Den noe sky eneboeren var nok mer opptatt av at hytta hans ikke skulle bli oppdaget enn av vakre omgivelser. Bygningen besto av to rom; det minste var oppholdsrommet med seng og kjøkkenkrok, mens det største var forbeholdt utstoppingsaktiviteten.

 

Boka «Folk og røvere i Oslomarka» (2023) har et stort kapittel om eneboeren. Mer her!

Bildet av Korpås-Olsen
Jeg var lenge på jakt etter et bilde av denne markaoriginalen. Jeg hadde sett flere bilder av hytta hans, men hvordan mannen så ut ante jeg ikke. Nærliggende var det å spørre Fjelstad om dette, men han måtte bare beklage – selv om han tok en mengde bilder på sine turer i Korpås-Olsens område, fikk han seg aldri til å rette kameralinsa mot eneboeren. Det blei med bilder av natur, dyreliv og fugleliv. Han angret stort på at han aldri tok bilde av Olsen.

Så var det en gjest på Sandbakken som kunne fortelle at en venn av ham hadde bilde av Korpås-Olsen i sitt fotoalbum! (Se øverst i bloggen) Og ved neste besøk hadde han med albumet og jeg fikk scanne bildet mens kunden fikk seg en kopp kaffe. Fotograf var Erling Ingebretsen (1905 – 1957) og bildet var sannsynligvis tatt omkring 1949. Ingebretsen var en ivrig turgåer og hadde hatt kontakt med Korpås-Olsen siden krigens dager. Han hadde ofte med seg barn fra sitt nabolag på Bekkelagshøgda som syntes det var spennende å se både eneboeren og hans samling med utstoppede dyr. Korpås-Olsen stilte gjerne opp til fotografering med barna ved sin side og hytta i bakgrunnen. Og med dette bildet fikk vi endelig se hvordan denne karen virkelig så ut!

 

Nabolaget
Nærmeste nabo til Korpås-Olsen hytte var Skullerud gård. Her bodde familien Opsahl og sønnen på gården på Korpås-Olsens tid var Ole som nå eier og driver gården. Ole kan minnes hvordan han sammen med faren blant annet var oppom eneboeren med mat på julaften. Ole og de andre på gården kunne også observere lysskjæret fra Korpås-Olsens lykt da han gikk fra hytta og fulgte åsen nordover på vei til byen. Olsen hadde jobb på slakteriet på Grønland og gikk hele veien til byen, en tur som gjerne startet tidlig i grålysningen. Returen gikk som oftest med Enebakkbussen til Skulleruddumpa.

Minnessteinen over Olaf OIsen er plassert like ved der hytta hans en gang lå.

Rett nord for den loslitte eneboerens enkle hytte ligger plassen som ble annektert av to syersker fra Schweigaardsgate; Solåsen. De to stedene ligger bare et par hundre meter fra hverandre og var i bruk samtidig. Men hvor mye kontakt det var mellom syerskene på Solåsen og eneboeren i sin bortgjemte hytte, er uvisst – men noe kontakt må det ha vært. (Mer om Solåsen og kvinnene der kommer i seinere blogg!).

Der Korpås-Olsens hytte lå er det i dag ikke mye å se. En rusten ramme til en jernseng og deler fra et piperør er alt vi kan se i kløfta der hytta en gang lå. Like sørvest for hytta ble det omkring 2000 satt opp et enkelt minnesmerke, en stein med innskriften: «Korpås-Olsens minne, † 1952». På Østmarkakartet (1:25.000) er stedet for hytta tegnet inn med ruin-symbol (fire prikker) og teksten «Korpås-Olsen».

NESTE BLOGG
Nete uke går vi til helt andre enden av rangstigen blant herrer som frekventerte Østmarka. Da får vi høre om kammerherre Jens Gran som var stamgjest på Sarabråten på Heftyes tid. Neste torsdag, som vanlig! > HER

(1) Korpås-Olsens hytte (2) Hula eneboeren bodde i de første årene i Østmarka.

FAKTA 

Eneboere i Østmarka:
– Brede Olsen (1804 – 1873)
– Rønnaug Geiterud (1768 – 1846)
– Torbor Giermundsdatter (ca 1665 – 1737)
– Johan Korsveien (1821 – 1902)
– Johan og Albert Næs (1881 – 1952 og 1884 – 1948)
– Korpås-Olsen (1874 – 1952)
– Grønberggutta (brødrene levde fra slutten av 1800-tallet til opp mot 1980)

Boka «Folk og røvere i Oslomarka» omtaler flere av disse. Mer om boka HER

Kilder:

  • «Østmarka fra A til Å», Even Saugstad, Frie Fuglers Forlag 2012
  • «Østmarka naturreservat, Oslos siste villmark», Sverre M. Fjelstad, Schibsted forlag, 1994.
  • «Paa Asbjørnsens stier», Paul Bukier, 1937
  • Muntlige: Sverre M. Fjelstad og Ole Opsahl

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

4 thoughts on “Eneboeren Korpås-Olsen”

  1. Leif Halvorsen sier:
    14. september 2018, kl. 15:31

    Spennende lesing! Men hvor ligger skullerud gård? Gleder meg til neste blogg!

    Svar
    1. ES sier:
      15. september 2018, kl. 09:20

      Skullerud gård ligger rett bak Hagesenteret – det er Skullerud gård som driver og eier (og leverer blomster til) Oasen Hagesenter. Våningshuset er markert med liten rød-rosa avlang firkant på kartet nederst i blogginnlegget – rett til venstre for det gule feltet (som er hagesenteret).

      Svar
  2. Jo Ravnsborg sier:
    17. september 2018, kl. 18:28

    Hej

    Morsomt å lese om eneboerne i Östmarka. Korpåsolsen var kjent siden lenge (Sverre M`s böker), men de andre navnene var nye. Hvor bodde de olike gubbene? Husker ett lite dramatisk möte med en uteligger på Blåsynmosen noen gang tidlig på sextitalet.

    Hilsen/Jo R
    Östmarkfan i Sverige

    Svar
    1. ES sier:
      1. oktober 2018, kl. 09:20

      Eneboere og uteliggere fantes i store deler av Østmarka (og Oslomarka forøvrig). Og noen finnes også fortsatt. De mest kjente, som mange opplevde litt skremmende, var Næs-brødrene, Johan (1881 – 1952) og Albert (1884 – 1948). De holdt til i Losbymarka, ved Skålsjøen og nedover mot Mosjøen og Børtervann (blir nok et blogginnlegg om disse også etterhvert!). Aslak var en annen kar som bodde mye i Østmarka opp mot 70-tallet, og han holdt til nordøst for Skyttenbrua, der det er avmerket «Aslakstomta» på Østmarkakartet (1:25.000). Kanskje det var han du traff ved Blåsynmåsan?

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme