Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Dra meg baklengs inn i Østmarka

Posted on 18. juni 20182. januar 2024 by ES

De fleste av oss drar østover for å komme inn i Østmarka. Men noen må dra vestover til Østmarka.

Markainndelingen slik den ble presentert i 1937.

Østmarka er navnsatt av Oslofolk, ingen tvil om det. En bonde fra Rælingen eller Enebakk ville aldri kalt skogsområdet vest for der han bodde for Østmarka. Av den grunn er vel mange beboere i Akershuskommunene rundt hovedstaden litt tilbakeholdende med å bruke navnene Oslofolk har satt på marka – etter himmelretningen fra der de selv bor, fra sin egen navle.

Først Nordmarka
Man kan spørre seg: Var partinavnet «Høyre» avhengig av «Venstre»? Og var Nordmarka avhengig av Østmarka, Sørmarka og Vestmarka?

Nei, navnene kom ikke på likt, i alle fall ikke i marka. I politikken ble både Venstre og Høyre dannet i 1884 – Venstre noen måneder før Høyre.

Nordmarka var et godt etablert navn, lenge før Østmarka-navnet ble tatt i bruk. Nordmarka-navnet er første gang brukt på et kart fra 1757, mens Østmarka-navnet først dukket opp som begrep tidlig på 1900-tallet.

Skau så skogen for bare trær
Gymnastikklærer på Vålerengen skole, kaptein Johannes Skau (1858 – 1941), er mannen som blir betegnet som Østmarkas oppdager og den første som brukte dette navnet om skogsområdet øst for byen.

Lærer Johs. Skau har tatt med seg sine elever fra Vålerenga skole inn til Sarabråten i 1922. (Foto: Anders Wilse/Norsk Folkemuseum)

I Aftenposten brukes navnet Østmarka første gang 22. januar 1915 i forbindelse med en artikkel om at Skiforeningen ønsker å sette ut skikjelker i Marka for å transportere ut skadde etter eventuelle uhell i løypene. Om Sarabråten skrives det i avisa: «… et af centrene for det herlige og forholdsvis nyopdagede skiterreng, som populært kaldes «Østmarken».»

En måned etter er lærer Skau på tur med sine elever inn til Sarabråten, og med på turen er den kjente fotografen Anders Wilse og en journalist. Det blir en stor reportasje i Socialdemokraten, og Østmarkanavnet er nok en gang befestet. Tittelen lyder «Østmarken for østkantens skiløpere» og Skau beskrives her som Østmarkas oppdager.

I avisartikkelen, som det også blir brukt utdrag fra i Skiforeningens årbok seinere i 1915, heter det blant annet:
«Lærer Johs. Skau, foregangsmanden for skolebarnas skiturer, går ikke over bækken efter vand. Han søker helt naturlig op i sin østmark for at bruke sine ski og finde den adspredelse et hvert menneske trænger og må ha. Han er det mørke fastlands opdager.»

Skau går i bresjen for å låne ut skiutstyr til skolebarn som mangler slikt. Han jobber også for bedre kart og skilting i Østmarka, og ønsker at Sarabråten skal bevares og brukes som serveringssted. En skikkelig Østmarkapatriot!

Social-Demokraten 20. februar 1915.

Det første kartet som bruker Østmarka-betegnelsen kom i 1927. Et søk i Aftenpostens digitale arkiv viser nå en kraftig økning på treff i Østmarken og Østmarka, og både Turistforeningen, Skiforeningen og Oslomarkas Friluftsråd tar navnet i bruk.

Losbymarka, Krokholmarka, Rælingskogen
I starten var nok Østmarka i hovedsak benevnelse på den by-nære delen av marka, den som lå inn mot Oppsal, Bøler og Nordstrand som den gangen lå i Aker kommune. De mer fjerntliggende delene av Østmarka ble – og blir til dels fortsatt – betegnet med andre navn. Delen i nord, i Lørenskog, den som hørte til Losby gods, ble gjerne kalt for Losbymarka. Helt i øst, mot Øyeren, ble marka gjerne betegnet med Rælingsmarka eller Rælingskogen/Rælingskauen, mens den sørlige delen av dagens Østmarka ble kalt Enebakkskogene. Den delen av Østmarka som ligger i Ski kommune blir fortsatt ofte betegnet som Krokholmarka. Rausjømarka brukes fortsatt om delen av Østmarka som ligger rundt Rausjøen, Mosjøen og Børtervann, den tidligere privateide skogen i Enebakk som Oslo kommune kjøpte i 1965.

Da kommunen (den gangen Aker kommune) kjøpte Thomas Heftyes skog ved Sarabråten, var betegnelsen Nøklevannskogen. Skogområdet strakk seg fra dagens drabantbyer i Oslo øst og inn til Elvåga.

Vestmarka og Krokskogen
Vestmarka-navnet ser ut til å ha vært brukt litt lenger enn Østmarka. Navnet ble lansert i Turistforeningens årbok allerede i 1896, og det var matematiker og barnebokforfatter Elling Holst (1849–1915), bosatt på Høvik, som kom med navneforslaget. Men det kan se ut til at det tok noe tid før det kom i allmenn bruk, første gang det finnes på trykk er i en avis, er i en annonse i Aftenposten i 1913.

Krokskogen-navnet er det eldste av navnene på delene av Oslo-marka. Navnet ble nevnt av Magnus Lagabøter i 1276 da han reiste fra Oslo, om «Kroka skog» og videre til Hadeland. Navnet kommer sannsynligvis fra gården Krok som lå ved Kroksund nær Sundvollen. Denne vestlige delen av Oslo-marka har vært brukt mye som setringsområde for bønder på Ringerike. Og siden dette skogsområdet lå øst for der de holdt til, brukte de gjerne betegnelsen Østmarka om området.

Sørmarka
Sørmarka er en langt nyere betegnelse. I det lille heftet «Oslomarka», utgitt av Oslomarka friluftsråd i 1937, er både Nor-, Øst- og Vestmarka brukt på et oversiktskart, men ikke Sørmarka. Først i forbindelse med etableringen av LO-skolen i 1939, ble navnet Sørmarka tatt i bruk både om skolen og etterhvert om hele skogsområdet som omfatter både Svartskog, Nøstvetmarka, Holstadmarka, Skimarka og Gaupesteinmarka – ofte også Grønliåsen.

Lillomarka
Forfatteren Eivind Heide sikret seg da han ga ut bok om Lillomarka i 1981. I tillegg til dette markanavnet som de fleste av oss kjenner godt, la han til i tittelen: «Skøyenmarka, Nittedalsmarka, Grefsenmarka og Grorudmarka». I den nyere utgaven av boka som kom i 1993 hadde han begrenset seg til å bruke «Lillomarka og Nittedalsmarka» som tittel på boka.

Heides bok om Lillomarka fra 1981.

Dette skogsområdet, som avgrenses av riksvei 4 og jernbanelinja mot Gjøvik og går opp mot Nittedal i nord, har blitt navnsatt av brukere rundt marka og dermed fått de ulike betegnelsene. I lokalavisa Varingen i Nittedal gikk debatten over betegnelsen på denne marka, og Nittedølene mente (selvfølgelig) at Nittedalsmarka var et naturlig navn, særlig siden en så stor del av skogsområdet ligger i Nittedal kommune. Det var i 1931 Lillomark-navnet ble nevnt for første gang i Skiforeningens årbok. Betegnelsen Grefsenmarka var likevel den mest brukte fram til etter krigen.

Navnediskusjon også i fjellheimen
At byfolk setter navn på sine friluftsområder, skjer også i fjellheimen. Jotunheimen er en for lengst innarbeidet betegnelse, og navnet fikk fjellområdet av Aasmund Olavsson Vinje midt på 1800-tallet. Før det var betegnelsen Jotunfjeldene brukt av pionerer innen klatring og fjellvandring. Jotunheimen-navnet ble befestet og bekreftet av Turistforeningen som Vinje var med på å stifte sammen med Thomas Heftye (mannen på Sarabråten!).

I 2005 arrangerte DNT Oslo og Omegn (!) en navnekonkurranse for hva man skulle betegne fjellområdet man tidligere hadde kalt for Gausdal Vestfjell for. Valget falt på Huldreheimen, et valg som ble dårlig mottatt av lokalbefolkningen. Det DNT-skapte navnet var i bruk fram til for noen år siden, da man gikk over til å kalle dette fjellområdet mellom Jotunheimen og Gudbrandsdalen for Langsua.

Dette er sannsynligvis en av de første gangene Østmarka-navnet brukes i hovedstadens aviser. (Aftenposten, 22. januar 1915)

Dra meg baklengs…
Tittelen på dagens artikkelen er – som sikkert mange har gjettet – inspirert av Solan Gundersens kraftsalve, blant annet kjent fra «Flåklypa Grand Prix»-filmen; «Dra meg baklengs inn i fuglekassa». Denne munnrappe og smårampete skjæra fra Kjell Aukrusts univers har en link til Østmarka; Han var sagbruksarbeider på Rustadsaga.

Mer om det i neste ukes blogg! > HER

FAKTA:
Østmarka ligger i fem kommuner:
Oslo kommune (42 000 da)
Nordre Follo kommune (11 000 da)
Rælingen kommune (43 000 da)
Enebakk kommune (99 000 da)
Lørenskog kommune (49 000 da)

KILDER:

  • Oslomarka fra A til Å, Universitetsforlaget 1985 (Christophersen/Svensson)
  • Even Saugstad: Østmarka fra A til Å (Frie Fuglers Forlag, 2012) > MER
  • Skiforeningens årbok, artikkelforfatter P. Chr. Andersen, 1915
  • Aftenposten 15.05.1913
  • Aftenposten, 22.02.1915
  • Socialdemokraten, 20.02.1915
  • Oslo-Marka, Bind I, Blix forlag, 1939.
    • Hole historielags nettsider
  • www/lokalhistoriewiki.no

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

4 thoughts on “Dra meg baklengs inn i Østmarka”

  1. Torill Fagerli sier:
    22. juni 2018, kl. 10:00

    Kjempeinteressant artikkel!

    Svar
    1. ES sier:
      2. juli 2018, kl. 10:26

      Fint, takk!

      Svar
  2. Anne Lise Smestad sier:
    2. desember 2018, kl. 14:40

    Fint å få klarlagt navn på de ulike delene av marka vår. Alltid hyggelig lesestoff for en Østmarka patriot.

    Svar
  3. Odd Tore Saugerud sier:
    3. april 2020, kl. 11:47

    Mine foreldre og besteforeldre, som alle var fra Jevnaker, kalte Nordmarka vest og Krokskogen for Øståsen (altså ikke Østmarka), og åspartiet vest for Randsfjorden og Randselva for Veståsen. For meg, som er innfødt, men bare delvis oppvokst Ringeriking, var ikke Krokskogen kjent som Østmarka. Krokskogen var bare Krokskogen, dvs. terrenget fra Sollihøgda til Damtjern og til nød videre til og med Ringkollen. Nord og øst for dette var det Nordmarka. Skiforeningen, med støtte i geologien, strekker Krokskogen helt til Svenådalen, dvs. til og med Langvassbrenna. Det er også uklare grenser mellom Krokskogen og Bærumsmarka, men dette er ikke det rette stedet å gå inn på dette nå.
    Så både navn og grenser for de ulike deler av Marka avhenger av hvor man er fra og hva som blir brukt for å definere grensene.

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme