Skip to content
Østafor byen og vestafor Øyeren
Menu
  • Hjem
  • Om bloggen
  • Kontakt
  • Om Even Saugstad
  • Mer om Østmarka
Menu

Dristige kvinner og menn

Posted on 14. mai 202012. mai 2025 by ES

For 75 år siden var fem år med okkupasjon over. Det hadde vært en tid med mye aktivitet i Østmarka.

«Jo svakere NS er, jo sterkere er Norge». Store bannere med denne teksten hadde milorgmannen Rolf Holth og andre hjemmefrontfolk i Østre Aker (nå Oslo øst) hengt opp i Østmarka, blant annet over veien ved Østmarksetra og ved Katisa. Dette propagandastuntet ble gjort natta til 25. januar 1942, og det var nok mang en god nordmann som fortsatte skituren med et smil om munnen etter å ha lest denne meldingen. Men det tok ikke lang tid før tyskerne fikk snusen i saken og fikk fjernet plakatene. 
Banneret ved Ulsrudvann var en klar parallel til det tyske slagordet «Jo sterkere NS er – jo sterkere er Norge» som var hengt opp på bannere flere steder i byen, bl. a. ved Rådhuset (se bilde).

Vi vil ha fred
Også der dagens vei inn fra Nuggerud mot Mariholtet går, var oppfinnsomme nordmenn ute og propaganderte mot tyskerne. Teksten «Vi vil ha fred, frihet, ikke diktatur» sammen med et V-tegn ble malt på fjellveggen og var med på å holde motet oppe hos et krigsslitent folk. Teksten kom opp i 1944, og Groruddalen historielag har seinere malt det opp igjen for å minne om dramatiske krigsår.

Skrift på fjellveggen like sør for Nuggerud.

Dette var før veien langs vestsiden av Elvåga (nå Fri-Elvåga) ble anlagt, og også før Mariholtet ble etablert som serveringssted, men likevel var det mange som så skriveriene på fjellveggen. Så neste gang du tar turen mot Mariholtet, løft blikket mot høyre like etter du har passert trappa og skiltet ved restene etter mølleanlegget i Nuggerudbekken. 
.

Lutdalen
Også ved den gamle husmannsplassen Lutdalen gjorde gode nordmenn et pek mot nazistene. Har ble det plassert et bilde av Hitler nede i utedoen! Lutdalen, som tidligere hadde hatt enkel servering, var inntatt av Hirden og det var ganske sikkert ikke så veldig populært for de tyskervennlige ungguttene å gjøre sitt fornødende rett på Der Führer. 

Milorg marsjerer i Haakon Tveters vei på Oppsal i maidagene 1945. Foto: Rolf Holt, Østensjø lokalhistoriske bilder

Gasbind og sten-gun
Tidligere omtalte Rolf Holth (1922 – 2014) var meget aktiv under krigen. Han var med å starte en sanitetsgruppe i Milorg som i utgangspunktet skulle bistå øvrige grupper av «gutta på skauen» med førstehjelp. Rolfs gruppe ble etterhvert utstyrt med våpen, såkalte sten-gun – enkle maskinpistoler. 

Speiderhytta ved Dalbak nær Elvåga i 1944. Speiderdrakter og norske flagg var forbudt under krigen. Foto: Rolf Holth, Østensjø lokalhistoriske bilder.

Rolf var vokst opp på Bryn og var aktiv speider slik at han var veldig godt kjent i Østmarka, en viktig kvalifikasjon for Milorgjegerne. Som aktiv speider i 2. Bryn KFUM var han med å bygge speiderhytta ved Dalbak like sør for Mariholtet i 1940/1941. Speiderarbeidet ble forbudt fra september 1941, så aktivitet i speidergruppa og bruk av den nybygde hytta var i utgangspunktet ikke tillatt. Rolf og hans speiderkumpaner brukte imidlertid hytta flittig, blant annet var loftet i hytta brukt til lager for milorgtroppen han ledet. De tok også sjansen på å arrangere sommerleir for speiderne ved hytta, og brukte det norske flagget (se bildet). 

Det blir sagt at tre stikkord var knyttet til Rolf Holth; ukulele, bikkje og fotoapparat. Det at den ivrige markabrukeren tok så mange bilder, både under krigen og seinere, kan vi i ettertid glede oss over. Mange av bildene ligger i Østensjø historielags bildebase (søk på «Rolf Holth»).

Etter krigen samlet Holt sine historier fra krigen i boka «Fra gasbind til sten-gun».

(Hytta ved Dalbak måtte forøvrig rives og flyttes i 1947/1948 da Elvåga var blitt drikkevannskilde. Hytta ble flyttet til åsen nordøst for Lauvtjern. Hytta brant ned i 1950 men ble bygget opp igjen og står der fremdeles).

Boka «Fra gasbind til sten-gun» av Rolf Holth kom ut i 1947 og hadde forsidetegning av Arne Høglund, mannen som tegnet Ola-Dilt-diplomene i mange år. Nå er det sønnen Stein som har overtatt den jobben.

Flyktningerute, flyslipp og skjulested
Østmarka hadde ellers flere viktige funksjoner under krigen: Skogsområdet var viktig for Milorg-gruppenes trening og ga også muligheter til å gjemme våpen og utstyr. Koier og hytter mange steder i Østmarka var skjulesteder og møteplasser for Milorg, og unggutter som ble utkalt til Arbeidstjeneste for tyskerne fant også skjulesteder i Marka.

Østmarka lå strategisk til i forhold til fallskjermslipp fra britiske fly. Flere slipp av våpen og utstyr ble foretatt, noe som blant annet Max Manus har dokumentert i sine bøker.

Østmarka var også starten på veien til sikkerhet for de som måtte rømme til Sverige. Rutene som ble etablert gjennom Østmarka ble i utgangspunktet regnet som for lange og strabasiøse for flyktningene og var i starten kun tiltenkt kurerpost. Etterhvert ble imidlertid mange nordmenn loset over til Sverige denne veien, og en av rutene som ble brukt er i dag rekonstruert og skiltet som «Flyktningeruta». 

Disse aktivitetene var selvfølgelig forbundet med stor fare, noe vi blant annet får bekreftet på Milorgstøtta ved Sarabråten hvor ni karer som ble drept i de siste månedene av krigen blir hedret. Tyskernes baser blant annet ved Østmarksetra og Lutvann gjorde motstandsarbeidet ekstra farefullt. 

Vi må heller ikke glemme at Østmarka og Oslomarka forøvrig representerte et fristed og rekreasjonsområde for mange vanlige norske familier. Her kunne man gå tur, her kunne man fiske, plukke bær og plukke sopp – aktiviteter som ganske sikkert var fine å koble av med i en ellers farefull krigshverdag. 

Også i Nordmarka ble det på kreativt vis markert motstand mot okkupasjonsmakten. Bilder fra en ukjent hytte, 1944. (Foto fra Riksarkivet, fotograf ukjent)

NESTE UKES blogg forteller Grønmos historie i sju kapitler – fra en fredelig bygd, via søppelfyllplasss, til det nå nylig åpnede friluftsområdet! Følg med neste torsdag. >HER

LES OGSÅ blogginnlegget «Den aller verste turen»! (Som også handler om krigshandlinger i Østmarka)

LES OGSÅ blogginnlegget som ble lagt ut på disse tider i fjor, om 17. mai-plassen

© Even Saugstad/Østafor byen og vestafor Øyeren

KILDER OG ANBEFALT LITTERATUR:
«Marka og krigen», Trygve Christensen, 1993
«Milorg område 13130», Terje R. Diesen, Søndre Aker Historielag 1986 >MER
«Tysk okkupasjon av Søndre Aker», Terje R. Diesen, Søndre Aker Historielag 1989 >MER
«Bøler under krigen» (hefte), Kai Ekanger, Bydel Bøler 1998 (du får det gratis på Bøler bibliotek!)
«Fra gasbind til sten-gun», Rolf Holth, 1947 > MER
«Østmarka fra A til Å» (temaartikkel), Even Saugstad, 2012 > MER

(1) Ulsrudvann   (2) «Vi vil ha fred»-teksten   (3) Lutdalen

Del dette:

  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane) Facebook
  • Klikk for å dele på X(åpnes i en ny fane) X
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane) LinkedIn

7 thoughts on “Dristige kvinner og menn”

  1. Ørnulf Pedersen sier:
    15. mai 2020, kl. 13:25

    Speiderhytta ved Dalbak? Var det ikke KFUM som hadde hytte der, og den måtte senere rives og ble flyttet til Lauåsen. Man kan finne rester av den halvrunde betongtrappa ved Dalbak ennå.

    Svar
    1. ES sier:
      19. mai 2020, kl. 09:45

      Ja, speiderhytta like nord for Dalbak var eid av KFUM på Bryn og måtte flyttes til åsen nordøst for Lauvtjern pga drikkevannsrestriksjoner ved Elvåga. Den karakteristiske betongtrappa som du nevner er lett å finne like øst for blåstien.

      Svar
  2. Hilde Svensson sier:
    18. mai 2020, kl. 21:46

    Hei. Jeg er nytt medlem av «Østmarka» på FB der jeg fikk se dette innlegget. Stoppet plutselig opp da jeg fikk se bildet «Skrift på fjellveggen..». Min far malte dette tegnet under krigen, det ble også malt andre steder ifølge hans historie. Jeg har nettopp renskrevet hans soldathistorie fra krigsårene der han kjempet for Norges frihet. Hans frihetskamp startet på ski gjennom Østmarka og videre mot Sverige. I Sverige kom han seg nordover og dro inn til Nybergsund i samme øyeblikk tyskerne bombet stedet..
    Mvh
    Hilde Svensson

    Svar
    1. ES sier:
      19. mai 2020, kl. 09:47

      Fin historie å få del i! Grorud Historielag har vedlikeholdt skriften på fjellveggen og de vet kanskje mer om dette propagandastuntet eller annet om din fars og andres innsats i området. Tror dette var omtalt i ett av historielagets flotte årbøker.

      Svar
      1. Hilde Svensson sier:
        25. mai 2020, kl. 23:04

        Takk for svar!
        Hilde Svensson

        Svar
  3. Ulf Borgen sier:
    22. mars 2022, kl. 20:38

    Her var det mye interessant lesestoff. Glad jeg har oppdaget dette. Skal fortelle venner om denne oppdagelsen. Mvh. Ulf Borgen

    Svar
    1. ES sier:
      29. mars 2022, kl. 15:56

      Så bra – takk for god-ord, og hyggelig at du vil spre «det glade budskap» 🙂
      Mvh
      Even

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Søk i Østafor-bloggen

ØSTMARKA-BLOGG: Annenhver torsdag legger jeg ut nye innlegg om Østmarka. Her presenteres små kuriøse glimt inn i marka som strekker seg fra Ellingsrud til Enebakk, fra Øyeren til Østensjø. Målet er å la deg med interesse for Østmarka få litt ny viten og gjerne også en munter leseopplevelse! Følg med!

Siste innlegg

Nr. 152: Ragnhild Jølsen 150 år

Nr. 151: Det ødeste av det øde

Nr. 150: Til fots i vinter-østmarka (reprise)

Nr. 149: Julekalender 2024

Nr. 148: Sissel & co takker for seg på Rustadsaga

Nr. 147: Saboterer turgleden

Nr. 146: På jakt med Ole Messelt

Nr. 145: To driftige kafévertinner

Nr. 144: Gapahuker i Østmarka

Nr. 143: Østmarkskapellet 70 år

Nr. 142: På bærtur – før og nå

Nr. 141: Neimen, det er jo… (om slektninger som dukker opp på historiske bilder)

Nr. 140: REFLEKSJON: Verken fugl eller fisk

Nr. 139: Ni skjebner (om milorgkarene som er hedret på minnesteinen på Sarabråten)

Nr. 138: Sverre M. Fjelstad, 1930 – 2024

Nr. 137: Drikkevann til Trosterudasylet

Nr. 136: Skogens konge – kongebesøk i Østmarka (reprise)

Nr. 135: Siste beboer i brakka på Sarabråten

Nr. 134: På post-jakt i Østmarka. Ikke bare turorientering…

Nr. 133: – Jeg var Messelts husholderske på Bråten. 

Nr. 132: Påskekrim fra virkeligheten. Forbrytere på rømmen i Østmarka.

Nr. 131: Kremmere og vandrende handelsmenn i Østmarka

Nr. 130: Til fots i vinter-Østmarka

Nr. 129: Dynamitt-enkas hytte

Nr. 128: Fjelstadstua åpnet for 50 år siden… Og Fjelstadbakken åpnet i 1972.

Nr. 127: Østmarkafolk gir navn til gater

Nr. 126: Folk og røvere i Østmarka – mest folk

Nr. 125: Resteparty og oversuddsmateriell. Stoff fra den nye «Østmarka fra A til Å»-boka.

Nr. 124: Badenymfen fra Rundtjern ble alles flatbrød-bestemor

Nr.123: Gratulerer med dagen, Mor Katisa!

Nr. 122: Kamp om de skadde

Nr. 121: Heder til Heftye

Nr. 120: Sarabråten på malerier

Nr. 119: Redningsdåd på svak is

Nr. 118: Illegale skirenn

Nr. 117: Høye trær, tykke trær, gamle trær…

Nr. 116: Kanalplaner gjennom Østmarka

Nr. 115: VIF-tomta ved Tonevann

Nr. 114: FILM FRA ØST. Østafors julekalender.

Nr. 113: Ødegården, ungdomsklubb på 70-tallet

Nr 112: Ikke gjør som mora di sier!

Nr. 111: Pandemi i nord og vest

Nr. 110: Sarabråten-eieren døde for 100 år siden

Nr. 109: Parti-tur. Om politikere på tur i Østmarka

Nr.108: REFLEKSJON: Topptur ble topp tur ikke utur

Nr. 107: Et rød-blått alternativ

Nr. 106: Blant tusser og troll i Østmarka

Nr. 105: St. Hans på Tonekollen for 150 år siden

Nr. 104: Ødegårdsmåsan åpnet og lukket

Nr. 103: Det norske flagg over Østmarka

Nr. 102: Østmarksetra 95 år

Nr. 101: REFLEKSJON: Tenk å LEVE av Østmarka!

Nr. 100: Lyden av Østmarka

Nr. 99: Blogg om å lage blogg

Nr. 98: Fiskelausen og Makrellknatten

Nr. 97: Påske-quiz 

Nr. 96: REFLEKSJON: Hele pakka!

Nr. 95: Kryptiske skilt i Østmarka

Nr. 94: Det gamle friluftslivet. Om skihopp, bærplukking, skytebaner (!) og puttiser.

Nr. 93: Det nye friluftslivet. Om fatbik, buldring, disk-golf, dekk-trekking og pack-rafting.

Nr. 92: Johan Skau, Østmarkas oppdager!

Nr. 91: Vangen 60 år – åpnet i regnvær i februar 1961

Nr. 90: Is-vett – viktig også i dag!

Nr. 89: Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Nr. 88: Store steiner

Nr. 87: Rundt og rundt for Heftye II. Om veier som gjør krøll på seg, både på vei til Sarabråten og andre steder i landet.

Nr. 86: Rundt og rundt for Heftye. Om hjulbåten Sara og andre hjulbåter.

Nr. 85: Gutte- og jentenavn, på kartet og i terrenget. 

Nr. 84: Skogens konge (om kongelige besøk i Østmarka)

Nr. 83: Kjendiskatten «Kjekken» på Vangen.

Nr. 82: Østmarka personlig: Sverre M. Fjelstad. Han fylte 90 år oktober 2020.

Nr. 81: Brukerkonflikt i friluftslivet opp gjennom tidene

Nr. 80: Syverudkollen: Glede – sorg – glede

Nr. 79: Skogsmatros i Østmarka (om Jon Michelets bøker hvor marka/Østmarka er med)

Nr. 78: Kjendiser foretrekker Østmarka

Nr. 77: Flyktningeruta – veien til sikker het (og litt om kronprinsen som gikk ruta i høst)

Nr. 76: Verden rundt – i Østmarka

Nr. 75: Turtips for sommeren

Nr. 74: De første åretakene ble tatt på Børtervann (Om roeren Frank Hansen som fyller 75 år i august 2020)

Nr. 73: Vi som samler på Østmarka

Nr. 72: Grønmo i sju kapitler

Nr. 71: Dristige menn og kvinner (fra Milorgs aktivitet under krigen)

Nr. 70: Drap ved Børtervann (men bare i roman…)

Nr. 69: Langs Oslos grenser med bonusartikkelen En nær Knuppers-opplevelse

Nr. 68: Gå seg vill i Østmarka II

Nr. 67: Påske på Sarabråten 1937

Nr. 66: Påske-quiz (20 spørsmål fra Østmarka)

Nr. 65: Skattejakt i Østmarka før og nå

Nr. 64: To dager på villstrå (om Lambertseterspeiderne som gikk seg vill i Østmarka i november 1986)

Nr. 63: Ta Sarabråtveien til skogs

Nr. 62: Østmarkveien – veien til herlighetene

Nr. 61: Bruer i Østmarka – viktige og vakre

Nr. 60: En severdighet, og en ikke-severdighet

Nr. 59: Karttegn til besvær (om Deliseterbrakka og Bøvelstad)

Nr. 58: Luftslott i Østmarka (om byggeplaner som aldri ble fullført)

Nr. 57: Feil tekst! Feil sted! Speilvendt!

Nr. 56: Elgbo ved Lauvtjern (om en liten hytte, og en gang en stor hemmelighet)

Nr. 55: Små hytter, store hemmeligheter

Nr. 54: Ulv og bjørn i Østmarka. Og reinsdyr, pingvin og sel? (om dyreparkplaner i Østmarka)

Nr. 53: Tre veier i Østmarka (om Antons vei, Dollarveien og Oskarsgate)

Nr. 52: Grevinne uten hovmester

Nr. 51: Nytt år, nye muligheter, nye kalendere!

Nr. 50: Julekvelden (en bergnabb ved Gjersjøen i Sørmarka!)

Nr. 49: Torsdag er skumlere enn fredag den 13!

Nr. 48: Byoriginaler i Marka

Nr. 47: «En skål for Akers Nøklevand». (Herredsstyret i Aker var på befaring i Østmarka i 1906).

Nr. 46: Med sykkel og gummibåt nord i Østmarka (en uslåelig kombinasjon!)

Nr. 45: Den aller verste turen. (Om «Gutta på skauens» strabaser i Østmarka under krigen.)

Nr. 44: «Se og hør» på Sarabråten (om kjendiser i Østmarka for 150 år siden)

Nr. 43: Ta turen til 17. mai-plassen (og om 17. mai-åpne hytter i Oslomarka)

Nr. 42: «Nærmere deg. min Gud» (om Gudstjenester holdt på topper i Østmarka, og om Østmarkskapellet)

Nr. 41: Hytte-til-hytte i Østmarka (om DNTs hyttenett i Oslomarka og den nyåpnede hytta Huldreheim ved Ramstadsjøen)

Nr. 40: To tragedier på islagte vann

Nr. 39: Påskeløypa (om skiløypa som nå heter Valstad-løypa)

Nr. 38: Påske(marsipan)hilsen fra Østmarka

Nr. 37: Skumring på Huldreheim

Nr. 36: Tro ikke på alt du leser (om aprilsnarr)

Nr. 35: På oppdagelsesferd på 1881.no (om flyfoto og kart før og nå)

Nr. 34: Stabbur fra Sarabråten gjenfunnet på Kongsberg

Nr. 33: Dameskirenn på 30-tallet

Nr. 32: Milslukere og distansemerkehelter

Nr. 31: 60 år: Sandbakken markastue

Nr. 30: 60 år: Østmarkas første lysløype

Nr. 29:  Hvis Østmarka hadde vært et Monopol-spill…

Nr. 28:  Lik forsøkt senket i Ulsrudvann
(om filmer og TV-serier tatt opp i Østmarka)

Nr. 27:  Trolltunbeboere priser Østmarka

Nr. 26:  Hvor ble det av Gullsmeden?

Nr. 25:  Ski for bil

Nr. 24:  På juletrefest på Frognerseteren
(… og på Rausjø skole)

Nr. 23:  Lys til jul i Rausjøgrenda

Nr. 22:  God jul
(julekort med motiv fra Østmarka)

Nr. 21:  Juleotte i skogen
(om Oppsal-speidernes tradisjon 1. juledag)

Nr. 20:  Hei og morn og god dag i skogen
(om hilse-kulturen i marka)

Nr. 19:  Julegran fra Østmarka til London

Nr. 18:  Familien Bongard på Sandbakken

Nr. 17:  Do-kø i Østmarka!
(og det er da ikke snakk om folk i kø for å komme på do, men doer i kø for å komme ut til folket!)

Nr. 16:  Vitenskap møter overtro

Nr. 15:  Heftyefamiliens svarte får
(om sønnen på Sarabråten som var mer opptatt av klatring enn familiens bedrifter)

Nr. 14:  Farvel til Nøklevanns nøkkeroser
(om motivet på de gamle 50-lappene)

Nr. 13:  De små Østmarkabøkene (II)

Nr. 12:  De små Østmarkabøkene (I)

Nr. 11:  Bjørnar på Nersaga (1927 – 2018)

Nr. 10:  Kart er best på papir

Nr. 9:  Kammerherre og linselus Jens Gran

Nr. 8:  Eneboer Korpås-Olsen

Nr. 7:  Herr og fru Sarabråtspillet
(Sigurd og Cathrine Senje)

Nr. 6:  Skolegang for marka-barna (del 2)
(Om Rausjø skole, Sagstua og Sandbakken)

Nr. 5:  Skolegang for marka-barna (del 1)
(Om skolen ved Losby og barna som gikk på Østensjø og Abildsø skole)

Nr. 4:   Livet i et branntårn

Nr. 3:  Sagbruksarbeider Solan Gundersen på Rustadsaga

Nr.2:  Skriften på veggen
(om teksten «Til Speedhytta» som er malt på fjellveggen like ved Sarabråten)

Nr.1:   Dra meg baklengs inn i Østmarka
(om navnet Østmarka og de andre navnene på delene av Oslomarka)

5 på topp (mest lest)

1. Små hytter, store hemmeligheter (4072) Les mer!

2. Eneboeren Korpås-Olsen. (2925)  Les mer!

3. Livet i et branntårn (2379). Les mer!

4. Hytte til hytte i Østmarka (2351).
LES MER!

5. Solan Gundersen på Rustadsaga (2063).  LES MER 

(Tallene i parantes viser hvor mange ganger artikkelen har blitt lest pr. 19.01.21)

Hovedsponsor

Verdt å kjøpe…

Verdt å se…

Verdt å lese…

© 2025 Østafor byen og vestafor Øyeren | Powered by Superbs Personal Blog theme